SMF Support > Ελληνικά (Greek)

Ποια είναι τα συν και τα πλην του UTF-8;

<< < (2/6) > >>

Greek:
Ας πω κι εγώ στα γρήγορα την γνώμη μου μιας και τρέχω σελίδες με ISO-8859-7 και UTF-8 .
Αν υπάρχει δικαίωμα επιλογής ανάμεσα σ' αυτά τα 2, επέλεξε ISO-8859-7.

Το UTF-8 μπορεί να θεωρείται και να είναι πιο «οικουμενικό» δημιουργεί όμως και αρκετά προβλήματα. Ένα γνωστό πρόβλημα σε σχέση με τα ελληνικά (το οποίο αντιμετωπίζω κι εγώ) είναι το email.

Γενικά, όπως είπε και ο agridoc αν η σελίδα δεν χρησιμοποιεί διαφορετικές γλώσσες, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να βάλει κάποιος UTF-8.

Το ISO-8859-7 κάνει μια χαρά την δουλειά του.

Nefeli:
Σ ευχαριστώ για την απάντηση. Κάλυψες τα ερωτηματικά μου κι ακόμα περισσότερα, αφού μου έδειξες καινούργιες διαστάσεις του όλου θέματος.


--- Quote ---Θα επικρατήσει το UTF-8; Νομίζω οτι έχει πια καθιερωθεί αλλά αμφιβάλλω αν θα καταφέρει να επικρατήσει. Ο κυριότερος λόγος είναι τα εκατομμύρια των PC που λειτουργούν σ' όλο τον κόσμο με τοπικό codepage και η αγοραστική τους δύναμη όπως και οι απαιτήσεις τους για την χρήση των υπολογιστών τους.
--- End quote ---
Ομολογώ πως δεν κατάλαβα πλήρως, υποψιάζομαι μόνο, τη διαδικασία. Αν έχεις χρόνο, όποτε έχεις χρόνο, μου εξηγείς περισσότερο αν θες.


--- Quote ---Τα προγράμματα προσαρμόζονται ανάλογα με τις απαιτήσεις μας. Για να πουλήσουν σε χώρες με τοπικό codepage πρέπει να λειτουργούν και με αυτό.
--- End quote ---
Συμφωνώ και επαυξάνω!!!!!!!!!!! Έχω κουραστεί να είμαι το εξωτικό γλωσσικό φρούτο μιας τίμιας πλην μικρής καταναλωτικής αγοράς και ως εκ τούτου μη υπολογήσιμης. Τα προγράμματα οφείλουν να προσαρμόζονται. Ιδίως όταν τα πληρώνουμε.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι δύο σημαντικοί παράγοντες που έχουν να κάνουν με:

1. Μιλάμε όχι μόνο για τους μεγιστάνες των λογισμικών αλλά και για το ανοιχτό και ελεύθερο , πράγμα που σημαίνει πως εκεί όχι μόνο οι ρόλοι άρα και τα "καταναλωτικά δικαιώματα" είναι συγκεχυμένα. Αλλά εξαρτάται κι από εμάς, τους χρήστες, να προωθούμε λύσεις μέσα από συσσωματώματα όπως καλή ώρα του φόρουμ του smf. Και εκεί αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους εσάς που συμβάλλετε σε αυτό, και

2.  Αν κάτι με γοητεύει στο διαδίκτυο, είναι αυτή ακριβώς η εν δυνάμει δυνατότητα επικοινωνίας με διαφορετικές κουλτούρες, γλώσσες και ανθρώπους. Αυτό είναι κάτι που μόνο κάτι σαν το utf μπορεί να υποστηρίξει "ιδεολογικά" και "τεχνικά". Άρα ως τέτοιο, μήπως θα έπρεπε, λέω εγώ τώρα κι εσείς ανακόψτε μου τη φόρα, να υποστηριχθεί περισσότερο, ιδίως από γλώσσες ήσσονος εμπορικής εμβέλειας όπως η δική μας; Δεν θα μπορούσε πχ να βρεθεί τρόπος στο άμεσο μέλλον, να μειωθούν τα μειονεκτήματα του χώρου και της ταχύτητας που απαιτεί; 

Μάλλον ξέφυγα πάλι, ή μήπως όχι;  :)

Nefeli:

--- Quote from: Greek on May 31, 2007, 05:48:31 PM ---Ας πω κι εγώ στα γρήγορα την γνώμη μου μιας και τρέχω σελίδες με ISO-8859-7 και UTF-8 .
Αν υπάρχει δικαίωμα επιλογής ανάμεσα σ' αυτά τα 2, επέλεξε ISO-8859-7.

Το UTF-8 μπορεί να θεωρείται και να είναι πιο «οικουμενικό» δημιουργεί όμως και αρκετά προβλήματα. Ένα γνωστό πρόβλημα σε σχέση με τα ελληνικά (το οποίο αντιμετωπίζω κι εγώ) είναι το email.

Γενικά, όπως είπε και ο agridoc αν η σελίδα δεν χρησιμοποιεί διαφορετικές γλώσσες, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να βάλει κάποιος UTF-8.

Το ISO-8859-7 κάνει μια χαρά την δουλειά του.

--- End quote ---


Γεια σου Greek, καιρό είχα να σε δω  :) . Δεν είδα την απάντησή σου πριν δημοσιεύσω το προηγούμενο!
Με την ευκαιρία να πω πως και ο agridoc με έπεισε για τη χρησιμοποίηση του ISO.
Το συζητάω όμως ..... εγκυκλοπαιδικά ακόμα μια που, όπως καταλαβαίνεις από τις διατυπώσεις μου, το ζήτημα πλέον δεν είναι οι "μερικές" και "τοπικές" λύσεις. Αυτές πες πως τις έχουμε .... :)

agridoc:
Nefeli το UTF-8 είναι ένα σύστημα κωδικοποίησης χαρακτήρων, δεν είναι κοσμοθεωρία ούτε κόμμα να ενταχθεί κάποιος.

Το οτι δεν το επιλέγω, όπου νομίζω οτι δεν χρειάζεται, δεν σημαίνει οτι δεν αναγνωρίζω την προσφορά ή και την αναγκαιότητα του σε κάποιες περιπτώσεις.

Το λειτουργικό στο PC σου, όπως και στο δικό μου και των περισσοτέρων τρέχει σε windows-1253 και αυτό δεν μας στερεί την δυνατότητα να επικοινωνούμε με όλο τον κόσμο.

Παρ' ότι δεν επιλέγω UTF-8 για το site μου έχω κάνει πολλά test install και δοκιμές σε UTF-8 για να στηρίξω τον spiros και τα ελληνικά στην προσπάθεια του για την σωστή ανάπτυξη του SMF στον τομέα αυτό, όπως και τον Bloc, πολύ περισσότερο, για την ανάπτυξη των πολυγλωσσικών ικανοτήτων του Tiny Portal.

Για το CPG είχα γράψει πριν 6 μήνες
http://coppermine-gallery.net/forum/index.php?topic=37919.msg185511#msg185511

--- Quote ---I didn't write that I am getting started in UTF-8, I wrote that UTF-8 is not desired. I have my reasons, and it is my choice. I would definitely recommend UTF-8 for other cases but not this one. UTF-8 is not always better, it has it's pros and cons. CPG seems to run it's support forum in ISO-8859-1 and I believe it' s the right choice, unless you create language specific support boards for non latin characters languages (and it needs a good percentage of messages in these languages to be beneficial). I am not arguing for or against UTF-8, I just believe that software should be flexible enough to let the user select the best choice for a specific use.

I believe that software developers should take care of the needs and choices of possible users. UTF-8 can be proposed and promoted by arguments, there are also other arguments against but it shouldn't and can't be forced on.

CPG is excellent software and should not loose language flexibility. Version 1.4x seems to work quite well with other languages and codepages and a latin-1 database, except the search problem. I think it could be overcomed, it's a matter of will for the team.
--- End quote ---

Εκεί πείραξα λίγο το πρόγραμμα για να δουλεύει σωστά με μη UTF-8 ελληνικά.

Συνοπτικά: Το λογισμικό πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτο, ώστε να επιτρέπει σ' αυτόν που το χρησιμοποιεί να κάνει την καλύτερη επιλογή για μια συγκεκριμένη χρήση.

Οπωσδήποτε αυτό απαιτεί περισσότερη δουλειά στην ανάπτυξη και την εξέλιξη ενός λογισμικού.

Nefeli:

--- Quote from: agridoc on June 01, 2007, 12:57:44 AM ---Nefeli το UTF-8 είναι ένα σύστημα κωδικοποίησης χαρακτήρων, δεν είναι κοσμοθεωρία ούτε κόμμα να ενταχθεί κάποιος.

--- End quote ---

Ποτέ δεν ισχυρίστηκα κάτι τέτοιο. Αν το έλεγα, μάλλον θα υποτιμούσα τις κοσμοθεωρίες και θα υπερτιμούσα ίσως τα ... κόμματα. :)
Μίλησα για λειτουργία, για το τρόπο τελικά να είναι κάποιος συλλογικός, για μια, τελικά, στάση ζωής.
Δεν έκανα κήρυγμα. 

Αλλά τέλος πάντων .... μάλλον έχω ξε-φύγει.  :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version