Advertisement:

Author Topic: slovo č ć i đ  (Read 20923 times)

Offline rajt

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 235
slovo č ć i đ
« on: February 28, 2010, 06:52:53 AM »
Zdravo

Neznam zasto mi forum odjednom neprikazuje slovo ć č i đ već prkazuje znak pitanja.
Inače koristim smf 2 rc2 i serbian latin utf8
« Last Edit: February 28, 2010, 11:46:26 AM by rajt »

Offline Chupko

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 460
  • Gender: Male
  • Jedini nacin da imas prijatelja,je biti prijatelj.
    • Talk About
Re: slovo č i đ
« Reply #1 on: February 28, 2010, 07:20:26 AM »
Ne znam kako je na smf 2rc, pokushaj ako imash maintenance i iskompresuj celu bazu u utf8, posle toga idi u Settings.php i imash dole:
db_charters_encoding(valjda se tako zove): i izmeni u UTF8 :)

Offline rajt

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 235
Re: slovo č ć i đ
« Reply #2 on: February 28, 2010, 11:47:32 AM »
Imali ko da mi da preciznije uputstvo kako da rešim problem č ć đ dom mi ž dobro pirkazuje. Napominjem da to tako nije bilo pre neznam šta se desilo.

Offline steven80

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 3,447
  • Gender: Male
  • www.crowarez.org
    • CroWarez.Org
Re: slovo č ć i đ
« Reply #3 on: February 28, 2010, 04:29:19 PM »
Imali ko da mi da preciznije uputstvo kako da rešim problem č ć đ dom mi ž dobro pirkazuje. Napominjem da to tako nije bilo pre neznam šta se desilo.

Busi detaljniji. Reci jesi li prebacivao sto na novi hosting ili mjenjao sto ?

Offline rajt

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 235
Re: slovo č ć i đ
« Reply #4 on: February 28, 2010, 04:38:42 PM »
Ne ništa nisam u poslednje vreme bar 10 dana radio na forumu u smislu bilokakvog podešavanja. Bazu nikad nediram osim kad je bekapujem. To sam primetio pre neki dan ali nisam obratio pažnju sve do danas kada sam pisao neki tekst i vidim da ja otkucam slova č ć i đ a ona se posle snimanja konvertuju u ? . dok je ž i š normalno. Inače je posredi smf2 rc2 i serbian latin utf8.

Mislim da je to bilo stalno odpočetka onda ok ali sve je radilo kakoje trebalo.

PS

Ovo se dešava samo kad pišem u telu poruke ako pišem naslov prikazuje normalno
« Last Edit: February 28, 2010, 05:22:17 PM by rajt »

Offline rajt

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 235
Re: slovo č ć i đ
« Reply #5 on: March 02, 2010, 08:34:33 AM »
Zar zbilja nema nikoga ko bi mogao da mi kaže kako da rešim ovaj problem sa slovom ČĆĐ. Pretpostaljam da se nesto ipak poremetilo u samoj bazi. Da bar mogu ove upitnike konvertovati u c i dj ruco bi mi puno oduzelo vremena.

Offline Dzonny

  • Local Moderator
  • SMF Super Hero
  • *
  • Posts: 10,224
  • Gender: Male
  • No sleep...
    • dzontra.nikola on Facebook
    • @opusteniforum on Twitter
    • Samo opusteno
Re: slovo č ć i đ
« Reply #6 on: March 02, 2010, 12:51:09 PM »
Ne moguće je da ništa apsolutno nisi dirao i da ti se to desilo.
Dakle nešto si radio, pa bi pomoglo kada bi rekao šta.

Elem, ako si uradio mainteance iz admin panela, tj convert to utf-8, onda uradi backup baze pa udji u phpMyAdmin i pogledaj koji ti je characterset stavljen tamo.
|Sistem za razmenu banera|Servisi za webmastere| My Mods

Dont't fear the reaper...
mail: dzonny (@) simplemachines.org

Offline rajt

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 235
Re: slovo č ć i đ
« Reply #7 on: March 02, 2010, 02:47:55 PM »
Sigurno zanam da u duzem vremenkom periodu u podesavanjima nisam cackao cak ni forum bekapovao jer sam imao poprilicnu posecenost  i nije mi se dalo da bilo sta diram. A kad je to nastalo neznam zato sto mi slova prikazuje normalno u forumu samo slova koja se pisu prikazuje na nacin kako sam gore naveo.

Probacu ovo sto si mi rekao da vidim

Offline rajt

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 235
Re: slovo č ć i đ
« Reply #8 on: March 02, 2010, 03:37:37 PM »
Uradio sam sledeće

1. bazu na računaru sam otvorio u notepadu inače je oko 2.7 mb

2. Sa find potrazio sporen reči i nasao da je npr "zahvaljuju?i pretraživa?ima"
To je iz teksta posta
3. Promeniu sam u "zahvaljujući pretraživačima" i snimio bazu na drugu lokaciju na desktop.

4. otovrio nosnimljeni fajl i sa find potrazio sporne reci i one su ostale kako su napisane.

Dli mogu ovako izeniti bazu i aploadovati je mad mi je sporno slovo č ć đ pa nemogu sa replace all već opet moram ručno zato što jedan znak moram menjati u tri slova.

Šta mi predlažete

Hvala

Offline rajt

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 235
Re: slovo č ć i đ
« Reply #9 on: March 03, 2010, 12:19:37 PM »
Stoji mi u bazi latin1_swedish_ci

Ono sto sam nasao na internetu trebalo bi da prebacim u latin2

Znali iko ista o ovome kako to uraditi

Offline rajt

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 235
Re: slovo č ć i đ
« Reply #10 on: March 03, 2010, 01:11:37 PM »
Rešio sam problem tako što sam uradio po ovom postu koji sam našao na Jomla forumu

Znakovi koji su već ispisani su i dalje porblem pa ću ih morati ručno popraviti. Dakle radilo se o tome što je set karakterau u bazi sa latin1_swedish_ci
 prabaciti u utf8_unicode_ci

Sada kad se pišu č ć đ vide se normalno a ne kao upitnik.

Evo ovog posta sto mi je pomogao pa ako nekome bude trebalo
-------------------------------------
 Post subject: Re: encoding baze, tabele i FIELD TABELE ?!?Posted: Thu Jan 22, 2009 12:41 am 
 
 
Joomla! Guru
 
 

Joined: Tue Sep 18, 2007 2:59 pm
Posts: 576
Location: Beograd  Rešio sam celu bazu jednim seljačkim potezom ali radi kao sat. Opisaću šta sam radio čisto ako nekome može da pomogne. Tek sad svatam koliko je bitno podesiti encoding baze na unicode pre instalacije joomla-e, iako može da radi sa našim slovima i iz latin1 to svakako nije ispravno.

Koristio sam tekst editor Notepad++ i njegovu opciju "Search and Replace" (ili find/replace).

1. eksportovao sam bazu kroz phpMyAdmin i dobijeni sql fajl otvorio u editoru
2. sa opcijom "replace all" zamenio sam svaki "DEFAULT CHARSET=latin1" sa "DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_unicode_ci"

3. proverio sma da li se reč "latin1" pojavljuje još negde u bazi i našao u jednoj tabeli kojoj sam još ranije na serveru menjao encoding u utf8 a nisam vratio, da je encoding dodeljene poljima (ili Field-ima tabele). Evo primera jednog polja... `type` varchar(10) character set latin1 NOT NULL default 'banner', Tu sam jednostavno svuda samo izbrisao "character set latin1" , jer sam video da nijedna druga tabela nema "character set". Pazio da ne ostne space viška i snimio

4. došao je na red replace naših slova. Da bih olakšao sebi otišao sam u admin joomle i jedan link menija promenio u "mala č ć ž š đ velika Č Ć Ž Š Đ". Exportovao samo tabelu jos_menu kroz phpMyAdmin i otvorio u editoru. Sad sam lepo imao uvid kako novi link izgleda u bazi "mala č ć ž Å¡ Ä‘ velika ÄŒ Ć Ž Å  Đ" Krenuo sam jedno po jedno slovo da menjam sa "Replace all". Da napomenem da treba paziti jer npr veliko slovo Š je "Å " (znači ovaj karatker kao A plus neki karakter koji ovaj editor tumači kao prazno polje".

5. E sad sam na drugom serveru, na koji migriram sajt, podesio bazu na utf8_unicode_ci, tabele nisam dirao ionako ih čeka DROP  Otišao na Import u phpMyAdmin-u pozvao sređeni sql fajl i sve je proradilo savršeno.

Moram da napomenem da nekom drugom ovi čudni karakteri možda uopšte nebudu izgledali ovako, tako je bilo meni. Nakon svega ovog sad i kroz phpMyAdmin vidim lepo naša slova, dok na starom serveru vidim kuke i motike, eh kako sam nepažljiv bio. 

Eto .. neznam da li je ovo glupo rešenje ali mislim da je "replace all" opcija koja nas spašava, kao npr opcija "undo"  Nemojte se libiti da je koristite, ja sam skoro radio replace na bazi sa 2500 tabela (verovali ali ne u pitanju je joomla) i ako planski to radite nema greške - naravno uvek napravite kopiju kopije.
 

Offline steven80

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 3,447
  • Gender: Male
  • www.crowarez.org
    • CroWarez.Org
Re: slovo č ć i đ
« Reply #11 on: March 04, 2010, 11:37:15 AM »
Ne moguće je da ništa apsolutno nisi dirao i da ti se to desilo.
Dakle nešto si radio, pa bi pomoglo kada bi rekao šta.

Elem, ako si uradio mainteance iz admin panela, tj convert to utf-8, onda uradi backup baze pa udji u phpMyAdmin i pogledaj koji ti je characterset stavljen tamo.

Ovo sto ti je rekao Djony u pravu je. Nesto si trebao cackat. Meni se to desilo jednom kad sam isao da
prebacim bazu na drugi server i ispravio sam manualno .
Manuala i to je to .