Simple Machines Community Forum

SMF Support => Türkçe Bölümü (Turkish) => Language Specific Support => Dokümantasyon => Topic started by: Arbalot on August 12, 2006, 06:34:04 AM

Title: Php Dersleri
Post by: Arbalot on August 12, 2006, 06:34:04 AM
Şimdi de biraz PHP öğrenelim
Not : Alıntı&Derlenmiştir


Php neden oluşturuldu

Rasmus Lerdorf tarafından Perl'e yakın olarak oluşturalan php "Open Source" (acık kaynak kodu) şeklindedir. Rasmus PHP yi kişisel sayfalar için herkezin kullanabileceği kadar kolay yapmıştı.

1995 yılında Rasmus bir grup kurdu ve bu grupla PHPyi Perlden ayırıp halen geliştirilmekte olan PHP4ü yarattılar.

Evet artık PHP ile yapabileceklerinizde (neredeyse) sınır yok. Herşey sizin hayal gücünüze kalıyor.

Eh PHP'nin geçmişinden bukadar bahsetmek yeterli sanırım. Ne dersiniz?

Yinede fazla acele etmeyin. İlk kodlarmızı yazmadan önce biraz daha bilgi vereceğim.(Eğlenceye az kaldı)

Nasıl çalışır bu php?

PHP server-side(Server tarafında çalışan) bir dildir.

Siz bir *.php dosyası çağırdığınızda server "<?php" ve "?>" arasındaki kodları serverdaki PHP yorumlayıcısına "Al şu php yi hallet bizameet." diye yollar. Yormlayıcı bunları okur ve yorumladıktan sonra browserınıza html olarak yollar. (böylece kodlarınız görünmemişte olur, sizin ve ziyaretcilerinizin güvenliğide sağlanır.)

Hadi şimdi ksacık bir kod ile örnek verelim ve sonra okumaya devam edelim.

(Bu kodun çalışabilmesi için dosyayı php destekli bir hosta Inız veya bilgisayarınıza server ve php kurmanız gerekmektedir. Windowsda server ve php kurulu hakkında gerekli bilgiyi ileride bulacaksını)

---- Aşağıdaki kodları Notepad veya farklı bir text editörüne yazıp ilk.php adıylan kaydedin. ----

Code: [Select]
<html>
  2 <head> <title>Bu Benim İlk Php Sayfam</title></head>
  3 <body>
  4 <?php
  5 
echo ("Merhaba Evren");
  
6 ?>

  7 </body>
  8 </html>

---- İşte ilk PHP sayfamız hazır ----

Bu dosyayı çalıştırdığınız zaman server <?php ve ?> arasıdaki "echo" functionu görür ve php yorumlayıcısına gönderir. Yorumlayıcı bunu gördüğü anda "Aha benim 'Merhaba Evren' yazmam isteniyoo. e yazim bare" der ve ekranda "Merhaba Evren" yazdığını görürsünüz.

Sanırım sorun yok buraya kadar. İlk kodlarda gördüğünüze göre eğleniyorsunuzdur. Ha?

Hadi devam edelim.

PHP ile yapılabilecekler hakkında

Eminim şimdiden meraklandınız ve "Peki ama neler yapabilirim bu php ile?" diyorsunuz. PHP ile oyun programlıyıp sitedenizde oyun oynatabilirsiniz, üyelik sistemleri yazabilirsiniz. Ziyaretci defterleri, toplistler, forumlar, counter(sayaç)lar ve daha bir çok şey.

Örneğin koca bir alış veriş merkezi yapabilirsiniz. Yada sitenizde ziyaretcilerin chat yapmasını sağlayın. Üstelik bunlar için çok fazla bilgi gerekmiyor. PHP(Personal Home Page) denilen bu basit dili öğrenmeniz yeterli. Eh, tabiki öğğrenmek için beni takip edeceksiniz.

PHP'nin avantajları

Elbetteki PHP'yi seçmemizin sebebi avantajlarıdır.

PHP diğer server-side programların aksine her türlü platformda(Unix, Windows ...) rahatlıkla çalışabilir.

Yazının başında belirttiğin gibi Open Sourcedir.

----- Kısaca Open Source -----

Open source progralar kaynak kodları ile birlikte "ücretsiz" olarak dağıtılır ve kullanıcı, yane siz dilediğiniz gibi değiştirebilir daha sonra dağıdabilirsiniz....

----- Kısaca Open Source -----

PHP'nin gelmiş hazır functionları sayesinde işlemleri daha hızlı yapabilir ve hiçbir eklentiye ihtiyaç duymassınız.

Örneğin sadece küçük bir function ile tek satır kod yazarak mail gönderebilirsiniz.

PHP ile Mysql adlı database bütünleşse bile PHP her türlü database ile rahatlıkla ve sorun çıkartmadan çalışır.

PHP diğerlerinden cok daha hızlı ve güvenlidir.

Hatta PHP ile birkaç satır kod ile resim bile cizebilirsiniz.

PHPnin casesensitive(büyük küçük harfe duyarlı) olmaması yazım kolaylığı ve hız kazandırıyor.

PHPye başlarken böyle şeyleri okumaktan bende sizin gibi sıkılmıştım ancak gerekli işte.

PHPyi nasıl kullanabilirsiniz?

Aslınsa php kullanmak için çok fazla zahmete gerek yoktur.

PHP kurulu bi server, kod yazmak için herhangi bir text editörü ve birazık PHP bilmek yeterli olacaktır :)

Bilgisayarınıza kullanmakiçin en uygunu apache adındaki serverdır. Bunun yanında PHPye(daha önce bahsettiğim yorumlayıcı) ve Mysql'e ihtiyacınız var.

Bunların bir iki dakikada kurulumunu bir sonraki bölümde anlatacağım.

Editör olarak bir Türk'ün azırladığı e dünyanın en iyi PHP editörlerinden biri olarak anılan PhpEd'i öneririm.

PhpEd'in otomatik tamamlama ve renk ayırı sayesinde çok daha hızlıca PHP yazabilceksiniz.

Ben yinede eski alışkanlığım DreamWeaver'i(DW) tercih ediyorum. Bu yazı bile şu anda DW ile yazıyorum :)

Bilgisayarınıza server ve php kurulumu (http://www.simplemachines.org/community/index.php?topic=89574.0)
Title: Php Dersleri 2
Post by: Arbalot on August 12, 2006, 06:34:35 AM
PHP Dili

Aslında php sanıldığı kadar zor bir değildir.

Hergün 2 saatini ayırarak 15gün içinde iyi bir php coder olabilirsiniz.

Tabi PHP'nin de diğer diller gibi bir kaç yazım kuralı vardır.

Tüm php kodları (tırnaksız) "<?php" ve "?>" işaretleri arasında yazılır. Böylece server bir php komutu çalıştırmak istendiğini anlar.

PHP de her komutun sonuna ";"(noktalı virgül) işareti konulması zorunludur ve php ; işareti görene kadar function'u çalıştırmaya devam eder.Aksi halde kocaman bir hata mesajı ile karşılaşabilirsiniz. (bu hatayı seveceğini hiç sanmıyorum :))

Örnek kod:
Code: [Select]
<?php
echo ("NaturelGS");
?>

Görüldüğü gibi satır sonunda ; virgül var. Php komutun bittiğini anlar ve ekrana NaturelGS yazdırır.

Aynı şeyi şu şekildede yapabilirdiniz. (iyi bir phpci olmak istiyosanın böye şeyler yapmayın)

Code: [Select]
<?php
echo ("N
at
u
r
el
GS
"
);
?>

Berbat görünüyor değil mi?

Sizde farketmişsinizdirki PHP ile birşey yazdırırken " " arasında yzıyoruz ve " işaretleri gözükmüyor.

Peki ya "" içerisinde birşeyler yazmak istiyosanız? İşte o anda imdadınıza PHP'nin bu durumlar için olan kurtarcısı ESCAPE koşuyor.

Escape de nedir diyorsunuz değil mi? Escape sadece "\" (backslash(ters bölme işareti)).

Şöyle bir kod ile nasıl kullanıldığını gösterelim.

Code: [Select]
<?php
echo ("Arbalot \"www.simplemachines.org\" için yazıyor.");
?>

bu kod ekrana şunu yazacaktır;
Quote
Arbalot "www.simplemachines.org" için yazıyor.

Çok işe yarıyor değil mi şu escape? :))

HTML ve PHP

PHP diğer web programlama dilleri gibi sadece program içindir ve tasarım yeteneğine sahip değildir. Bu yüzden PHP ile birikte html kullanacağız. Tabiki bilmeniz ve dikka tedilmesi gereken bazı şeyler var.

PHP içerisinse Html, JavaScript yazılmasına izin veren bir dildir ve daha önce gördüğünüz echo functionu içerisine html kodu kullanlabilir.

PHP içerisinde Htm için küçü bir örnek yapalım.

Code: [Select]
<?php
echo ("Aşağıda Link'e dıklayıverinn<br><br>
<a href=\"http://www.bilimveteknoloji.com\">www.bilimveteknoloji.com</a>
"
);
?>

Yukarıda link verilen satırda dagördüğünüz gibi " lardan önce escape işareti (\) kullandım. Eğer bunu yapmasaydım hoş olmayan şeylerle karşlaşacaktım

Sonucunu deneyin ve siz bulun.

Yinede ben bunu kulanmak yerine, PHP programınzı kolayca editlemek ve yeri geldiğinde yeni bir tasarıma yerleştirmek için html ve PHP yi birbirinden ayırmanızı öneriyorum.

Şöyle bir kodda tasarımızı e programınızı kolayca değiştirebilirsiniz;

Code: [Select]
<html><head><title>www.bilmveteknoloji.com</title></head>
  <body>
  <?php
  
// aşagıdaki PHP diline ait öğeler hakkında gerekli bilgiyi bir sonraki bölümde bulacaksınız.
  //Burada amaç sadece html ve PHP'nin ayrılmasını göstermektir.
  
$coder "Arbalot";
  
$site "http://www.simplemachines.org";
  
?>

  <table border="1">
 <tr>
 <td>Coder: <?php echo ("$coder"); ?> </td>
 <td>Site: <a href="<?php echo("$site"); ?> "> Ulaşmak İçin Tıklayın</a></td>
 </tr>
 </table>
 </body>
 </html>

Yukarıdaki kod sayesinde, oluşabilecek bir çok hatadan kurtulup daha hızlı ve kolay bir şekilde PHP sayfaları hazırlayabilirsiniz.
Title: Php Dersleri 3
Post by: Arbalot on August 12, 2006, 06:35:00 AM
Değişkenler ve veri türleri

PHPde de her programlama dilinde olduğu gibi değişkenleri kullanırız. Aslında onlarsız bi programda olmaz. (ben onları çok seviyorum ;))

Değişkenler birşey(ler)i içinde sakladığımız kutular gibidir. Mesela yemek adlarını bu kutularda (değişkenlerde) saklabiliriz ve lazım oluncada kutumuzdan alırız. Bu şekilde ziyaretçinin hangi yemeği seçtiğini anlayıp gerekli işlemleri yapabiliriz.

Değişkenlere bir isim ve birde değer verilmeli.

Örneğin yemek adlı değişkene pilav değeri verilebilir.

Değişkenleri tanımlamak için $ işareti kullanılır ve değişken isimlerinde harf, rakam ve _ harici bir karakter kullanamayız.

Bir değişkeni nası atayacağınızı görmek için aşağıdaki örekleri inceleyiniz.

Code: [Select]
$adi = "Ahmet";
$yasi = "34";
$meslegi = "Kuafor";

Değişkenleri kulanmak içinse $ işareti ile birlikte değişken adını yazmamız yeterli.

Code: [Select]
echo ("$adi");
Yuarıdaki komut $adi değişkenin değeri olan Ahmet'i ekrana basar.

PHPde bir değişkenin değerini diğer bir değişkene atamak, hatta bunu daha dinamik hale getirmek bile mümkün.(çok akkılı şey şu php ya)

Code: [Select]
$isim1 = "Ahmet";
$isim2 = $isim1;
$isim1 = "Simto";
echo ("$isim2");

Yukarıdaki kod ekrana Ahmet yazdıracaktır. Kısaca ikinci değişkene birinci değişkenin değerini verdik.

Daha sonra birinci değişkenin değerini değiştirmemiz sonucu etkilemedi. Değişen birinci değişkeni tekrar ikinci değişkene atamak için düşündüğünüz gibi ikinci değişlene tekrar değer vermeye gerek yok. bunun için sadece & kullanmanız yeterli.

Code: [Select]
$isim1 = "Ahmet";
$isim2 = &$isim1;
$isim1 = "Simto";
echo ("$isim2");

Yukarıdaki kod ekrana Simto yazacaktır. $isim2 değişkenini ataren kullandıgımız & işareti sayesinde $isim1'in değeri deiştikce $isim2'ninde değişiyor.

şu an size anlamsız gelebilecek bu şeyler ileride çok işinize yarayacaklar aslında.

Veri Türleri


PHPde değişkenerle işlem yapmak için 2 tür veri kullanırız. Sayısal değerler için Integer, Alfanumerik değerler için String adlı veri türü kullanırız.

Bir değişken atarken türünü belirlemek için özel bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Sadece stirng değerleri " " içerisinde intergerleri düz yazarız.

Code: [Select]
$string1 = "Hüseyin";
$string2 = "15";
$integer1 = 45;
$integer2 = 5;

Peki buna neden ihtiyaç vardır? şöyleki bunu yazı veya sayıları yan yana dizmek veya matemaktik işlemleri yaptırmak için kullanırız. Yukarıdaki kodda $integer1 ve $integer1 değişkenlerinin toplamı 50 sonucunuverirken, $string1 + $string2 nin sonucu Hüseyin15 'tir.
Title: Php Dersleri 4
Post by: Arbalot on August 12, 2006, 06:35:23 AM
Dizi değişkenler (Array)

Dizi değişken dediğimiz array aslında biraz önce gördüğünüz değişkenlerden farklı değildir. array ile bir değişkende birden fazla değer saklanmasını sağlıyoruz.

Code: [Select]
<?php
$yemekler 
= Array (
Array (
Yemek => "Pilav"Fiyaf => "1000.000 - TL"),
Array (
Yemek => "Patlıcan"Fiyat => "1500.000 - TL"),
Array (
Temek => "Patates"Fiyat => 750.000 TL"),
);
echo ("
$yemekler[0][Yemek]");
?>

Yukarıdaki kodu Yemekler.php adıylan kaydedin ve çalıştırın. Ekranda Pilav yazdıgını greceksiniz.

echo komutu ile ekrana $yemekler değişkenin değerini yazmasını istedik. $yemekler değişkeninde birden fazla değer olduğu için yanına Operatörler

PHPde çeşitli işler (örneğin matematik) yapmak için kuanılan işaretlere operatörler diyoruz.

Örneğin şimdiye kadar kullandığımız = işareti atama operatörüdür.

Matematik operatöreri:
Code: [Select]
+ Toplama 5+5  =10
- Çıkartma 10-5  = 5
* Çarpma 5*5  = 25
/ Bölme 40/4  = 10
echo (5+5);

Satırıekrana 10 yazdıracaktır. Dikkat ettiyseniz echo komutunda " " işaretlerini kulanmadık. Bunun sebebi matematiksel işlem yapmamızdır. Aynı işlemleri değişkenler ilede yapmamız mümkündür.

Code: [Select]
$sayi1 = 26;
$sayi2 = 32;
echo ($sayi1 + $sayi2);

Veya bunun yerine aşağıdakinide kullanabilirsiniz.

Code: [Select]
$sayi1 = 26;
$sayi2 = 32;
$toplam = $sayi1 + $sayi2;
echo ("$toplam");

PHP ile ekrana yazdırmanın yolları

PHP ile herhangi bir yazıyı veya sayıyı ekrana yazdırmak için daha öncedende tanıdığınız echo(); komutunu kulanırız.

Code: [Select]
echo ("$degisken);
echo ("Ahmet");
echo ("15");
echo (5-2);

echo yazdıtan sonra (" ") arasına ekranda yazmasını istediğimizi yazıp ; ile komutu sonlandırırız.

PHP de ekrana yazdırmak için kulanılaz bir diger komut print tir. Echo'dan tek farklı bir karakter daha uzun. Klavyeden fazladar bir tuşa basmak çok yorucu olabilir. :) Siz en iyisi echo kulanın.

---- Print komutu için örnek ----
Code: [Select]
print ("Simto");
print ("41");
print (3*6);
Title: Php Dersleri 5
Post by: Arbalot on August 12, 2006, 06:35:44 AM
IF else Döngüsü

PHPde "eğer öyle ise şunu yap, yok değise bunu yap" demek için if else özelliğini kullanıyoruz.

Kullanımı gayet basittir.
Code: [Select]
if (şartlat) {
şartlar varsa bunları yap.
}
elseif (diğer şartlar) {
Diğer şartlar varsa bunları yap
}
else {
Şartların olmadığı her durumda bunları yap
}

PHP if gördüğü zaman verilen şartın doğruluğunu kontrol eder ve.doğru ise gerekli işlemi yapar ve yoluna (elseif, else yi görmeden) devam eder. Eğer if şartı doğru değil ise.devamına bakar elseif görürse buu sınar ve if de yaptıklarını tekrarlar. Eğer elseif şar(lar)ıda doğru değilse else de yapılması istenen işlemleri yapar.
Code: [Select]
if ($yemek == "Patlıcan") {
echo ("Patlıcan seçtiniz");
}
elseif ($yemek == "Patates") {
echo ("Patates seçtiniz");
}
elseif ($yemek == "Pilav") {
echo ("Pilav seçtiniz");
}
else {
echo ("Ne Yersiniz?");
}
If döngüsünde herzaman else olmak zorunda değildir.

Code: [Select]
if($cevap == "") {
echo ("Cevap ver lütfen");
}

For Döngüsü

Döngünün bizim istediğimiz sayıda gerçekleşmesini istiyorsak for döngüsünü kullanabiliriz. For dngüsünde sadee sayaç mantığı kullanılır. örneğin bir değişkene 1 rakamını atarız ve değişkenin değeri 7 olanakadar döngünün devam etmesini sağlarız ve for döngüzü değişmenin değerini her işlemde istediğimiz miktarda (örneğin 2şer) artırır.

For döngüsü şu şekilde kullanılır;

Code: [Select]
for ( $degisken atama ; koşul ; artış basaması ) {
Koşul doğru ise yapılacak işlere ilişkin komutlar
}

For döngüzüsünde ilk başta bir değiken atıyoruz sonra gerekli şartı ve en sona artış miktarı.

Code: [Select]
for ($sayac = 1; $sayac <= 7 ; $sayac++ ) {
echo ("<font size= $sayac >
<b><p>www.bilimveteknoloji.com</b></p>
</font>");

Kodu deneyip sonucu inceleyin.

 While Döngüsü


While döngüsü şart gerçekleşene kadar istediğimiz komutları uygular.

Mesla $a değişkenin değeri 1 olsun. While $a 10 olana kadar ekrana istediğimiz bir yazıyı yazar ve $a nın değerini 1 arttırır.

Aslında while benim çok sevdiğim bir döngüdür. Hatta diğer döngüleri ben kullanmıyorum bile. :)

Code: [Select]
While (şart) :
Şart var ise yapılacak işler
endwhile;

Aşağıdaki örnektende anlayacağınız gibi while, for'dan pekte farklı değildir.

Code: [Select]
$sayac = 1;
while ( $sayac <= 7 ) :
echo ("<font size= $sayac >
<b><p>www.bilimveteknoloji.com</b></p>
</font>");
$sayac ++;
endwhile;

Switch Döngüsü


Switch değer verdiğimiz bir değişkenin belirlediğimiz şartlardan hangisine uygun olduğuna bakıp gerekli işlemi yapar. Eğer dogru olan bir şartvarsa döngüye devam etmemesi için break kullanırız.

Kodlarda break kullanırsak şart'ı bulsa dahi döngüye devam etmeyip } işaretinin sonrasına devam eder. Break kullanımı zorunlu değildir.

Kullanımı aşağıdaki gibidir.

Code: [Select]
switch (değişken) {
case şart1;
bunları yap
break;

case şart2 ;
şunları yap
break;

default:
Koşullardan hiç biri yoksa bunu yap
}

Örnek kod;
Code: [Select]
switch ($yemek) {
case "Patlıcan" ;
echo ("Patlıcan seçtiniz");
break;

case "Pilav";
echo ("Pilav seçtiniz");
break;

case "Patates";
echo ("Patates seçtiniz");
break;

default:
echo ("Yazdığınız yemek menümüzde yok");
}

Yukarıdaki kodda break kullanmasaydık yemek seçildiği ve bulunduğu halde yinede diğer şartları deneyecekti. Gereksiz değil mi? :) Ve birde default'tan sonra noktalı virgül (;) değil, iki nokta üstüste(:) kullandığımıza dikkat edin.

Include

PHPde harici dosyaları programa eklemek için include komutunu kullanırız. include ettiğimiz (include ile programa eklediğimiz) dosyaların içeriği prograamda eklediğimiz yere eklenir. Bunu sık kullandığımız yazı, kodlar için kullanırız ve kullanımı gayet basittir.

Code: [Select]
include("dosyadi.uzanti");
Hemen bir örnek yapalım.

Aşagıdai dosyayı inc.php adıylan kaydedin.

Code: [Select]
<?php
echo ("Ben İncludeum");
?>

Aşağıdaki dosyayıda include.php adıylan kaydedin.

Code: [Select]
<html>
  <head><title>www.simplemachines.org</title></head>
   <body>
   <?php
  
echo ("aşağıda include ettiğim dosya var");
   include(
"inc.php");
   
?>

   </body>
   </html>

İşte hepsi bu kadar.
Title: Php Dersleri 6
Post by: Arbalot on August 12, 2006, 06:36:06 AM
PHP'de Form Kullanımı

Php de HTML ile hazırlanmış formlar üzerinde işlem yaparız.

Bir form üyesinin adı, form gönderildikten sonra php değişkeni olur ve içeriğide değişkenin değeri olur.
Code: [Select]
<form name="forms" action="form.php" method="post">
<input type="text" name="kulanici_adi">
<input type="password" name="sifre">
<input type="submit" name="git" value="Yolla!">
</form>

bu form yollandıgı zaman $kullanici_adi ve $sifre değişkenleri oluşturulur ve değerleri ziyaretcinin formda yazdıkları olur.

Bir form ile işlem yapmak için if else ile formu sınayabiliriz.

Code: [Select]
<html>
   <head>
   <title> PHP ile form örneği - www.simplemachines.org</title>
   </head>
   <body>
   <?php
   
if($git) {
   
//git değişkeni varsa, yane form gönderilmiş ise ...
   
bunları_yap();
  }
 else {
  
?>

  <form name="form1" method="post" action="form.php">
  <input type="text" name="kulanici_adi"><br>
  <input type="password" name="sifre"><br>
  <input type="submit" name="git" value="Yolla!">
  </form>
  <?php
  
}
  
?>

 Yukarıdaki kodları form.php adıylan kaydedin.

İlk başta if ile $git değişkeninin var olup olmadığını kontol ettik. $git değişeni submit butonu'nun adıdır ve dolayısıyla form yollanmamıssa $git değişkenide yoktur.

Eğer $git varsa dedik ve oraya ilgili komutları yazarız. Bunu ileride bir örnek ile açıklayacağım.

---- Küçük bir not ----

Kodlar arasında // işaretiyle bir açıklama yaptğımı gördünüz. PHP çift bölme işaretinden sonra (aynı satırda) yazılanları görmez. Bu şekilde açıklama ve notlar yazılabilir.

Daha sonra else ile şart dogru değilse($git yoksa) ilgili formun çıkmasını sağlıyoruz.

Değişken gönderme yolları

PHP de değişenleri nasıl kullandığımızı daha önce gördünüz. Ancak değişkenleri herzaman kendimiz atamayız. Bir değişkene ziyaretçinin seçtiği yemeği atayabiliriz. Bunun için 2 farklı değişken alma yöntemi vardır.

Post

Bir post methodu ile aldığımız değişkendir.

Form öğelerinin name değerlerinin değişken adı olarak kullanıldığını belirmiştim. Ancak en doğru kullanım $HTTP_POST_VARS[] tır.

Aşağıdaki kodu post.php adıylan kaydedip inceleyin.
Code: [Select]
   <html>
   <head>
   <title>htttp post - www.simplemachines.org</title>
   </head>
   <body>
   <?php
   
if ($git) {
   echo (
"Merhaba $HTTP_POST_VARS[isim]");
   }
  else {
  
?>

  <form action="post.php" name="post_deneme" method="post">
  <table width="230" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0">
  <tr>
  <td width="80">Adınız:</td>
  <td width="150">
  <input type="text" name="isim">
  </td>
  </tr>
  <tr>
  <td width="80" align="right">
  <input type="submit" name="git" value="Yolla!">
  </td>
  <td width="150">&nbsp;</td>
  </tr>
  </table>
  </form>
  <?php
  
}
  
?>

  </body>
  </html>

Get

PHPde url'den alınan değişkenlere get deniyor. Bunu daha çok linkler ile değişken almak için kullanırız ve formlardada get methodunu kulanmak mümkündür.Bunun için $HTTP_GET_VARS[] kullanırız. Url'den değiken alımı şyledir;

Code: [Select]
get.php?degisken=deger
Bu şekilde degisken adında bir değişken oluşturulur ve değeri ' deger ' dir. PHPde url'den birden fazla değişken aalmakta mümkübdür. Bunun için urlde değişkenleri & işareti ile ayırırız.

Code: [Select]
get.php?degisken1=deger1&degisken2=deger2
Aşağıdaki kodları get.php adıyla kaydedin.

Code: [Select]
<?php
echo ("Merhaba,<br> $HTTP_GET_VARS[adi] $HTTP_GET_VARS[soyadi]");
?>

Önce get.php dosyasını acın. Ve sonra browserınızda adresin sonuna şnu ekleyin;

Code: [Select]
?adi=Lord&soyadi=Arbalot
Title: Php Dersleri 7
Post by: Arbalot on August 12, 2006, 06:36:26 AM
PHP ile mail göndermek

PHP ile mail göndermek için diğer dillerde olduğu gibi ek bir eklentiye ihtiyaç yoktur. PHP mai göndermek isteyebileceğinizi düşünmüş ve mail(); komutunu geliştirmişler. Bu komutun kullanımı gayet basittir. Aşağıdaki kodu inceleyip test edin.

Code: [Select]
<?php
$kime 
"info@simplemachines.org";                                // Gidecek kişinin mail adresi
$konu "www.simplemachines.org";                                 //   Mail'in subjecti
$mesaj "Bu bir deneme mailidir";                                   //    Mail'in içeriği
$mesaj .= "PHP ile mail göndermeyi";                              //      Mail içeriğinin devamı (gerekli ise)
$mesaj .= "www.simplemachines.org'den öğrendim.";    //       Mail içeriğinin devamı (gerekli ise)
mail($kime$subject$mesaj);
?>
Title: Re: Php Dersleri
Post by: T@LH@ on August 12, 2006, 07:54:43 AM
Arbalot abi o ellerin dert deva görmesin :)

Php kodlamayıda öğrenirizi artık :)
Title: Re: Php Dersleri
Post by: Schoolbreaker on August 13, 2006, 10:16:45 AM
Baba Seni Allah Mı Gönderdi yaa...

Milletin Parayla Ögrettiği Şeyleri Bu Kadar Zevkli Bir Şekilde Mükemmel Bir Anlatımla ANlatmışsın Helal olsun teşekkür ederiz. ;)
Title: Re: Php Dersleri
Post by: Erhan on August 13, 2006, 10:37:40 AM
Arbalot abi o ellerin dert deva görmesin :)

Php kodlamayıda öğrenirizi artık :)
Eline,emeğine sağlık.İşe yarar bilgiler.
Title: Re: Php Dersleri
Post by: ahmet_gd on August 13, 2006, 12:08:10 PM
offff çok saol yakında sökecem ben bu işi sonra bide asp öğrenecem javascriptte ben tmm olacak yaw çok saol çok saol
Title: Re: Php Dersleri
Post by: TeOqraSi on August 26, 2006, 12:35:31 PM
$isim1 = "Ahmet";
$isim2 = &$isim1;
$isim1 = "Simto";
echo ("$isim2");

bu oLay acaib hoşuma gitti yhaa...gerçekden kafa çalışıo php de :D

emeğine sağlık abicim çok büyük saygı duyuyorumm...böyle döküman başka yerde yok
Title: Re: Php Dersleri
Post by: mr_boombastic on August 26, 2006, 02:27:39 PM
Birazda veritabanında bilgi cekmek duzenlemek konuları olursa kullanıcıalara daha yarar sağlar.Onlara ait ornek pek yok
Title: Re: Php Dersleri
Post by: Kurban on August 30, 2006, 12:28:29 PM
Ustam Emeğine Sağlık Varya Mükembel Bir Arşiv Olmuş Walla Eline Sağlık :D
Title: Re: Php Dersleri
Post by: mk1977 on August 31, 2006, 04:16:09 PM
tüm moderatörlerin eline sağlık... teşekkürlerimle...
Title: Re: Php Dersleri
Post by: jumana on August 31, 2006, 07:11:48 PM
Teşekkürler çok faydalı bir bilgiydi
Title: Re: Php Dersleri
Post by: sims2ustasi on September 02, 2006, 04:12:49 PM
Devamı yok mu? :( ???
Title: Re: Php Dersleri
Post by: siter on September 05, 2006, 04:37:57 AM
Kardeş aslında php karışık geliyodu asp'den sonra php için kim uğraşacak diyodum.Kolay ama vakit ayrılmalı diyodum.Senin anlatımınla okurken öğrendim desem yalan olmaz.En azından yabancısı değilim artık.
Title: Re: Php Dersleri
Post by: ooo_mega on September 07, 2006, 12:03:44 PM
Ben bu işle profesyonel olarak ilgileniyorum. (object oriented kod yazıyoruz şirkette).
dokuman yazmam  ama eger sorularınız varsa yardımcı olmaya çalısırım.
Title: Re: Php Dersleri
Post by: sempoo on September 07, 2006, 06:07:40 PM
tamam ıyı  guzel olmus ama

mesala <b></b> bu neyı yapıyo mesala yanı anlatım bu sekılde olursa saha ıyı ogrenebılırız bence

ornek olarak dokumantasyon bolumunde html kodları dıye bı konu var ordakı anlatım gıbı olsa php anlatımı daha ıyı olacak bence

bu arada buyukluk kodu nedır php de=>bulundu

buyuklugu buldum bıraz ugrastım ama oldu sonunda

<span style="font-size:150%;">buraya yazı</span>

burdakı yuzdelık kısım yukselırse yazı boyutuda buyuyorr
Title: Re: Php Dersleri
Post by: Arbalot on September 08, 2006, 08:46:28 AM
sayın sempoo;
senin <b></b> dediğin şeyler html kodlarıdır ve bu html anlatımında mevcuttur.
html de kullandıgınız kodları php de de kullanabilirsin.
sadece bir kaç ufak ayrıntı var oda bu dokumanda anlatılıyor zaten...
Title: Re: Php Dersleri
Post by: sempoo on September 09, 2006, 06:37:37 AM
saol tesekkurler
Title: Re: Php Dersleri
Post by: evrimselce on September 09, 2006, 09:07:02 AM
Arbalot   Çok teşekkürler  Böyle bir kaynak eksikliği vardı.. Arıyordum ve burada buldum sonunda teşekkürler..
Title: Re: Php Dersleri
Post by: Arbalot on September 10, 2006, 07:29:14 AM
bana güzel bir ses ve ekran goruntu yakalama programı bulursanız goruntulu derslere de başlarım...
Title: Re: Php Dersleri
Post by: Huzeyfe on September 25, 2006, 02:34:22 AM
Selamun aleykum

Belki şimdi tecrübeliler ve yöneticiler işte bir php meraklısı daha haydee diyecekler  Haklısınız insanı cezbediyor doğrusu, neyse bu kadar girizgah yeter, gelelim konumuza.

Çok acemi olmamakla beraber iyi bildiğimde söylenemez mantığını iyi kapıp öyle yol almak istiyorum. Bol örnek görüp uygulamak istiyorum. Şu an pcmde easyphp 1.8 ile local olarak çalışıyorum localhost/mysql den girip veri tabanımı da oluşturdum. //, /**/, ; vs geçtim bunları toplama, çıkarma, if, else vs mantığını kavradım ancak hala elle tutulur gözle görülür birşey koymaktan yana çekingelerim var. Acaba phpnin şu an neresindeyim html iyi css yetecek kadar ingilizcem orta seviyev veya biraz üstü.

Şu an hedefim ya da hayalim şu ya da sorum diyelim: Yukarıda yazdığım bilgiler doğrultusunda localhost/index.php yazdığımda tamamen kodlaması bana ait bir sayfa nasıl oluşturabilirim. Şu anlık iletisim.php, kimim.php, anasayfa.php yapmayı hedefliyorum. Anket, saat, sayaç tarih vs ilerde olur. İlk adımım ne olmalı ve neler yapmalıyım. En basitinden de olsa adım Ik istiyorum.

Yorumlarınızı ve cevaplarınızı bekliyor olacağım. Selametle
Title: Re: Php Dersleri
Post by: april17 on September 28, 2006, 07:21:16 PM
kardeş ellerine sağlık sayende php de mail gndermeyi öğrendim uzun samandır bunun nasıl olduğunu merak ediyordum ama sanırım bir hata yapmışsın burada

<?php
$kime = "info@simplemachines.org";                                // Gidecek kişinin mail adresi
$konu = "www.simplemachines.org";                                 //   Mail'in subjecti
$mesaj = "Bu bir deneme mailidir";                                   //    Mail'in içeriği
$mesaj .= "PHP ile mail göndermeyi";                              //      Mail içeriğinin devamı (gerekli ise)
$mesaj .= "www.simplemachines.org'den öğrendim.";    //       Mail içeriğinin devamı (gerekli ise)
mail($kime, $subject, $mesaj);
?>

$konu olması gerektiği kanaatindeyim bilmeyen arkadaşlar buna dikkat etsin..
saygılar nisan17_86@hotmail.com
Title: Re: Php Dersleri
Post by: izmir_LEE on September 30, 2006, 07:19:20 PM
Şu an hedefim ya da hayalim şu ya da sorum diyelim: Yukarıda yazdığım bilgiler doğrultusunda localhost/index.php yazdığımda tamamen kodlaması bana ait bir sayfa nasıl oluşturabilirim. Şu anlık iletisim.php, kimim.php, anasayfa.php yapmayı hedefliyorum. Anket, saat, sayaç tarih vs ilerde olur. İlk adımım ne olmalı ve neler yapmalıyım. En basitinden de olsa adım Ik istiyorum.

(A.s.)
@ ~Ölüm Var~  Arkadaşım;
Dediğin şekilde anasayfamı falan local'de kendim yaptım bir aralar.
echo-if-else-include-switch gibi kodlarla ilgili bilgin varsa ilk etapta php-nuke üzerinden çalış derim.Böylece daha az kod yazıp, hangi kod ne işe yarar öğrenmiş oluyor insan.Ayrıca işini şu şekilde de kısaltırsın:

Code: [Select]
<?php
include("header.php");
if(
is_user($user)) { echo "Sen kayitli bir Kullanicisin!!"; }
if(
is_admin($admin)) { echo "Sen Yoneticisin!";}
?>


şeklinde bir sayfa hazırlarsan ve neyim_ben.php gibisinden isimle kaydedersen bu dosyayı çağırdığında eğer yönetici girişi yaptıysan Sen Yöneticisin! yazacaktır. Veya kullanıcı adınla giriş yaptıysan Sen kayıtlı bir Kullanıcısın  şeklinde uyarı alacaksın.
Bu kodlarda kullandıgımız include("header.php"); kodu senin veritabanına bağlanman için yeterli olacak ve seni $dbi = sql_connect($dbhost, $dbuname, $dbpass, $dbname); şeklinde bir kod yazma zahmetinden ve SQL in SELECT sorgusunu kullanmaktan kurtaracaktır.Ve son if satırının altına bir else {} eklersen farklı programları da çalışırabileceksin.Ayrıca header.php ye include kullanman sol bloklarını, banner-ını görmeni de sağlayacaktır.Tüm bu kolaylıklarından dolayı php-nuke ile başla derim ve kolaylıklar dilerim :)
Title: Re: Php Dersleri
Post by: Huzeyfe on October 05, 2006, 07:04:20 AM
izmir_lee kardes öncelikle cevap verdigin için çok tesekkür ederim. Ama kafamdaki sorular hala gitmedi hatta daha da artti :) Evet kod güzel ama header.php var orda ona ne yazacam mesela. Nuke'den basla derken neyi kastediyorsun ben 1 sene nuke kullandim. Forum deil sadece bir sayfa yapmay1 düsünüyorum bu haz1r olmamal1 ama
Title: Re: Php Dersleri
Post by: Huzeyfe on October 05, 2006, 11:25:04 AM
bir de biraz alakas1z olabilir kusura bakmayin ama php ile çok site bakt1m en fazla ho_uma giden sitelerden birisi ceviz.net diye bir site ama üyelikleri referans yolu ile oldugu için üye olam1yorum bu konuda bana yard1m eden olur mu acaba? Bu php'yi örenmeyi çok istiyorum :(
Title: Re: Php Dersleri
Post by: Huzeyfe on October 05, 2006, 02:03:57 PM
saol bak1yorum oraya ama php hakk1nda pek içerikli degil tavsiyeleri bekliyorum yine :(
Title: Re: Php Dersleri
Post by: spirit31-31 on October 06, 2006, 02:31:47 PM
Uzun zamandır adsl ' em kesik olduğu için yeni görüyorum ancak abi :) benim gibi sıfır bilgisi olanlar için çok iyi bir kaynak eline yüreğine sağlık abi... :D
Title: Re: Php Dersleri
Post by: Huzeyfe on October 06, 2006, 04:35:51 PM
ben de uzun ugra_lar1m sonucu görüntülü sesli php dersleri buldum çok da güzelmi_ çok daha iyi kavrad1m ama dediim _eyi hala nas1l yapabilirin bilmiyorum :(

bir de benim klavye niye böyle yaz1yor :(
Title: Re: Php Dersleri
Post by: izmir_LEE on October 07, 2006, 05:16:09 PM
~Ölüm Var~  sana uzun uzadıya bir mesaj yazmıştım ve tam gönderiyordum ki bağlantım koptu-geldi.
Bizim mesaj ziyan oldu.
1 MySql tablo sorgusu yazmış, index.php için 4 ayrı dosya hazırlamıştım.Bu olay canımı baya sıktı.Kafamı toplayınca gene yazarım
Title: Re: Php Dersleri
Post by: izmir_LEE on October 07, 2006, 06:26:29 PM
Düzenlendi, denendi....

Menu.sql

Code: [Select]
CREATE TABLE IF NOT EXISTS sitemenusu (
baslik varchar(55) NOT NULL,
linki varchar(255) NOT NULL,
PRIMARY KEY (baslik)
);

Bu komut ile iki sütunlu bir tablo oluşturduk.Tablomuzun birinci sütununda link için görünecek yazı, ikinci sütununda linkin kendisi olacak ve dosyamız bu tablodan veri çekerken işimiz yarayacak.Şimdilik fazla kafaya takmayalım :=)

Temel amacımız anasayfa.php adında ve veritabanı ile uyumlu çalışacak bir dosya yapmak.
İkide bir veritabanına bağlanmak için mysql_connect() kullanmamak için  bir dosya yazalım:

baglan.php
Code: [Select]
<?php
$VT_adi
="veritabaninin_ismi";
$VT_kll="veritabanina_baglanmak_icin_kullandigin_kul_adi";
$VT_sifre="veritabani_sifresi";
$bagla = @mysql_connect("localhost"$VT_kll$VT_sifre) or die("Veritabanina baglanti yalan oldu");
@
mysql_select_db($VT_adi$bagla) or die ($VT_adi " veritabanini bulamadim.");
?>

Buradaki değerleri de $ ile başlayan satırların ilk üçünde yerine yazıyoruz.Bağlanma dosyamız hazır.

Şimdi sayfamızın sol tarafına bir menü alanı yazalım:

solblok.php


Code: [Select]
<?php
include("baglan.php"); //vertabanina baglanmak icin tekrar kod yazmamak icin verileri baglan.php den cektik

$sira 0;
$kaclink 7//buraya kac tane link gorunmesini istiyorsan yaz.
  
while ($sira $kaclink )
{

  
$netice mysql_query("select baslik, linki from sitemenusu"); //sql sorgusu sonucunu döndürür
  
$bslk mysql_result($netice$sira'baslik'); //basliklari al dedik
 
$lnk mysql_result($netice$sira'linki'); //linkleri oku tablodan dedik

  
echo "<a href=\"$lnk\">$bslk</a> <br>";
$sira++;
}

?>

Buraya kadar tamam.Gelelim esas mevzu bahise: anasayfa.php

Code: [Select]

<?php
echo "<table align=left><td align=left>";
include(
"solblok.php");
echo 
"</td></table>";
echo 
"<font color=\"red\">Burasi Anasayfanin kalan kismi </font>";
?>


(Önceki mesajlarımdan birinde include() kullanımının kod yazmakta kolaylık sağlayacağından bahsettim.anasayfa.php dosyası da bunu destekliyor gibi!)
Buraya kadar iyi hoş ama biz tablomuza veri girmedik, veritabanına bağlandığımızda -veri olmayınca- çile mi çekecez? :) Şimdi sol blogumuzda link görünmesini istiyorsak veritabanına link girmemiz kolaylık olacaktır.Bunun için phpmyadmin e mi baglanıp duracağız?Elbette hayır.

linkekle.php
Code: [Select]
<?php
include("baglan.php");
$varmi mysql_query("SELECT baslik, linki FROM sitemenusu WHERE baslik='".$_POST[baslik]."'"); //girdi vt'da mevcut mu?
if (mysql_num_rows($varmi) > 0) { echo "Menu mevcut oldugundan islem kesildi.."; }
else {
$sql=("INSERT INTO sitemenusu (baslik, linki) VALUES ('$baslik','$linki')");  // Madem girdi mevcut degil, o zaman kaydet ki mevcut olsun :) 
}
if (@
mysql_query($sql)) 
{
 echo 
"<center><br><br><br><b>Kayit basariyla tamamlanmistir.</b><br><br><br></center>"// tamamdir

}
else {
echo 
"Eklenemedi..";
}
echo 
"<p> <a href=\"http://siteadresi/linkilave.php\">Yeni Link Ekle</a></p>"//istege bagli bu satir
?>


Bu, eklemeyi veritabanına kaydedecek olan sayfamız olan sayfamız.Bu kodları çalıştıracak olan bir arayüz yazalım:
linkilave.php veya linkilave.html

Code: [Select]
<form name="form1" method="post" action="linkekle.php">
<table width="60%" border="0" align="center">
<tr>
<td width="29%" align="right">Görünecek İsim</td>
<td width="12%" align="center">:</td>
<td width="59%"><input name="baslik"  type="text" maxlength="45" id="baslik"></td>
</tr>
<tr>
<td align="right">Link</td>
<td align="center">:</td>
<td><textarea id="linki" wrap="virtual" cols="50" rows="12" name="linki"></textarea></td>
</tr>
<tr>
<td align="right"> </td>
<td> </td>
<td><input type="reset"  name="Reset" value="Temizle">
<input type="submit"  name="Submit2" value="Gönder"></td>
</tr>
</table>
</form>
Browser ile  w w w.siteadi.c om/linkilave.php dosyasını çağırdığımızda yaptığımız arayüz ile veritabanına işler, anasayfa.php yi çağırarak yaptıklarımızı görebiliriz.
Bu mantıkla index'imizi oluşturabiliriz.

ÖNEMLİ NOT:

----------------------------------------------------------------------------------
@ ~Ölüm Var~ 
Ceviz.Net e üye olacaksan referans kısmında benim nicki kullanabilirsin.(Sorun referans yanlış anlamadıysam...)
Bu arada klavyendeki o sorun birkere başıma gelmişti.Nedeninin Toolbar oldugunu tespit ettim.Google veya başka bir toolbar kullanıyorsan kaldırmanı tavsiye ederim.Ya da explorer'ın araç çubugundan devre dışı bırakırsın.

@TayNet.Net seninle soyadaşmışız dikkatimi çekti :)
Title: Re: Php Dersleri
Post by: Huzeyfe on October 07, 2006, 06:40:23 PM
1- öncelikle tolbarı silip şu karakter bozukluğundan kurtulduğum için çok teşekkür ederim ne ara kurulumum bu google toolbar :)
2- ceviz.nete üye oldum sağol
3- Daha sql sorgusunu yaparken ilk hatayı aldım "#1072 - Key column 'id' doesn't exist in table"
4- Bu yüzden gerisi gelmedi bu kadar uğraş verdiğin için çoook teşekkür eder saygılarımı sunarım. ve bu örnek davranışını tebrik ederim
Title: Re: Php Dersleri
Post by: Huzeyfe on October 08, 2006, 07:31:45 AM
bir de kardeşim bu kadar kodu elle mi yazıyorsun yoksa dreamweawer gibi bir araç mı kullanarak mı yazıyorsun.
Title: Re: Php Dersleri
Post by: izmir_LEE on October 08, 2006, 08:43:14 AM
Ya yazarken canım sıkkındı biraz dalgınlıkla id yazmışım :)
Menu.sql dosyamızdan (ilk yazdığımız dosya) PRIMARY KEY (id) yerine PRIMARY KEY (baslik) yazmamız gerekiyor.
Toolbar sorunundan kurtulduguna sevindim.
Bu kodların tamamını editör kullanmadan el ile yazdım.Yine olası bir hatayı yazarsanız sevinirim. Paylaşım zaten bilgi dayanışmasıdır değil mi? Biri yazar, biri düzeltir, biri modifiye eder derken harika kodlar çıkar :)
Title: Re: Php Dersleri
Post by: Huzeyfe on October 08, 2006, 06:06:34 PM
karşılaştığım hatalar:

anasayfa.php ---> Fatal error: Call to a member function on a non-object in c:\program files\easyphp1-8\www\kat\solblok.php on line 4

linkekle.php ---> Parse error: parse error in c:\program files\easyphp1-8\www\kat\linkekle.php on line 16

solblok.php ---> Fatal error: Call to a member function on a non-object in c:\program files\easyphp1-8\www\kat\solblok.php on line 4


sadece linkilave.php sorun yapmadı o çalıştı. Ya seni de çok yordum kusura bakma :( olmuyor bir türlü ama vazgeçmek yok
Title: Re: Php Dersleri
Post by: izmir_LEE on October 09, 2006, 02:47:14 PM
@~Ölüm Var~

Kodları düzenledim ve denedim.Geçen yazdığımda da söylediğim gibi; kafam dalgındı.Kodlarda birden fazla hata gözüme çarptı.Ben sql sorgularını genelde header.php aracılığıyla (php-nuke nin sırtından :) ) çalıştırdığım için iki tane sorunlu değişken kullanmışım kodlarda.
İstersen bunları bir klasör içerisine kaydet ve o klasörde bir  .htaccess dosyası oluştur.

.htaccess
Code: [Select]

DirectoryIndex "anasayfa.php";


Yukarıdaki kodları da bu  dosyaları oluşturdugun dizine atarsan sayfayı çağırmana gerek kalmaz.
Mesela localhost'ta deneme adında bir klasöre kaydedersen bunları; http://localhost/deneme/  şeklinde çağırdığında anasayfa.php karşına çıkacaktır.Bu kodlarla oynayıp, buna benzer sayfalar oluşturup güzel bir index hazırlayabilirsin.Bu arada EasyPHP yerine Apache2Triad tercihimdir.Daha seri çalışır. Ama "Benim işlemcim de RAM'de süper çalışıyor" dersen bilemem. Yine yardımlaşırız.
Kolay gelsin
Title: Re: Php Dersleri
Post by: Root on October 09, 2006, 03:40:52 PM
ellerinize saglik basit php güzel anlatilmis
Title: Re: Php Dersleri
Post by: Huzeyfe on October 10, 2006, 01:47:08 PM
İzmir_Lee emeğin için teşekkürler ama olmadı hataları buraya yazsam sayfa dolar :( yine de yardımın için sağol nuke kurdum karıştırıyorum ama pek işime yarayacağını zannetmiyorum
Title: Re: Php Dersleri
Post by: izmir_LEE on October 10, 2006, 01:51:12 PM
Bu kodların tamamını denedim ve en ufak bir sorun olmaksızın çalışıyor.
Sunucum ben üzülmeyeyim diye yapmıyordur sanırım bunu :)
Başka bir arkadaşımız da  sitesinde deneyip yorum yaparsa sevinirim.Her sayfayı tam olarak burada yazdığım gibi hosta attım ve sorunsuz çalıştı  :o
Hatta anasayfa.php sayfasının deneme sürümü için TIKLAYABİLİRSİN (http://www.adressiz.net/aa/)
Oradaki tüm linkleri de arayüz ile ekledim.Veritabanına da sorunsuz bağlandı,veri girdi-çıktılarında da sorun yok...
Title: Re: Php Dersleri
Post by: Huzeyfe on October 10, 2006, 06:46:02 PM
kardeş wallahi aynen kopyala yapıştır yaptım http://localhost/site yazdım index of site geldi oradan anasayfa.php tıkladım yani http://localhost/site/anasayfa.php oldu ama:

Warning: mysql_result(): Unable to jump to row 1 on MySQL result index 6 in c:\program files\easyphp1-8\www\site\solblok.php on line 10

Warning: mysql_result(): Unable to jump to row 1 on MySQL result index 6 in c:\program files\easyphp1-8\www\site\solblok.php on line 11


Warning: mysql_result(): Unable to jump to row 2 on MySQL result index 7 in c:\program files\easyphp1-8\www\site\solblok.php on line 10

Warning: mysql_result(): Unable to jump to row 2 on MySQL result index 7 in c:\program files\easyphp1-8\www\site\solblok.php on line 11


Warning: mysql_result(): Unable to jump to row 3 on MySQL result index 8 in c:\program files\easyphp1-8\www\site\solblok.php on line 10

Warning: mysql_result(): Unable to jump to row 3 on MySQL result index 8 in c:\program files\easyphp1-8\www\site\solblok.php on line 11


Warning: mysql_result(): Unable to jump to row 4 on MySQL result index 9 in c:\program files\easyphp1-8\www\site\solblok.php on line 10

Warning: mysql_result(): Unable to jump to row 4 on MySQL result index 9 in c:\program files\easyphp1-8\www\site\solblok.php on line 11


Warning: mysql_result(): Unable to jump to row 5 on MySQL result index 10 in c:\program files\easyphp1-8\www\site\solblok.php on line 10

Warning: mysql_result(): Unable to jump to row 5 on MySQL result index 10 in c:\program files\easyphp1-8\www\site\solblok.php on line

diye uzayıp giden bir hata ile karşılaştım :( hatam nerde neden yapamıyorum :(
Title: Re: Php Dersleri
Post by: izmir_LEE on October 10, 2006, 06:56:57 PM
Sanırım hata şurada:
Bu uyarılar sana row 7 ye kadar sorun çıkarıyordur tahminimce :)
Sebep: Önce linkilave.php ile veri girmediğin için veritabanının sitemenu tablosu boş.Hal böyle olunca MySql'dan sorgunun sonucunu alamayan  php diyor ki: " ~Ölüm Var~ kardeş sen bana satır 2 ye geç diyon ama bizim veritabanındaki sitemenusu tablosunda bir satır bile veri yok"
Çözüm: Önce linkilave.php dosyasından 3 adet link ekle veritabanına.Sonra solblok.php dosyamızın kodlarından $kaclink değişkenindeki 7 rakamını sil 2 yaz.
Veritabanına linkleri girdiysen, dediğim değişikliği solblok.php dosyasında yaptıysan bir daha görüşelim.
/Index of site gibi mavi bir yazı görmenin sebebi de önceki mesajlarda izah etmeye çalıştığım .htaccess dosyasını yazmamış olmandan ve http://localhost/site/ dizinine koymadığından kaynaklanıyor.
Senin de dediğin gibi ~Ölüm Var~ ... Pes etmek yok :)
-------------------------------------------------------------------
(Bu arada moderatör arkadaşlar bu uzun uzadıya konulara tepkili ise farklı bir çözüm getirelim.Çünkü konumuz  SMF değil ve tepki gösterilebilir, haklıdırlar.Kimseyi rahatsız etmeye hakkımız yok; malum.)
Title: Re: Php Dersleri
Post by: Huzeyfe on October 11, 2006, 02:41:13 PM
Çözüm: Önce linkilave.php dosyasından 3 adet link ekle veritabanına

bunu nasıl yapacam kardeşim
Title: Re: Php Dersleri
Post by: ahmet_gd on October 20, 2006, 02:32:53 PM
s.a
kusura bakmayın ama kelime filtreleme nasıl oluyor yani bi kutu olacak bu kutuya bi yazı yazılcak mesela 154s5s5a6 gibi bu filitreyle değiştirilecek yani kriptolanacak şifre tabi buda benim belirlediğim kodlara dönüşecek bu şekilde birde bunun yapısını anlarsam ters dönecek şekildede hazırlarım basit scriptlerimde bunu kullanırım bana yardım edebilecek kimse varmı yani merak ettiğim herhangibir metin yani parolayı kriptolama ama kendi belirlediğim karakterlere dönecek
Title: Re: Php Dersleri
Post by: izmir_LEE on October 20, 2006, 08:09:56 PM
ahmet_gd bahsettiğin şifreleme md5 değilse BURAYA GÖZAT (http://www.i-code.co.uk/javascript/blowfishhtmlencryption.php) derim. Benim baya ilgimi çekmişti bu kripto sistemi.
Title: Re: Php Dersleri
Post by: ahmet_gd on October 21, 2006, 03:58:41 AM
dostum bahsettiğim bu değğil md5 ile kriptolamayı biliyorum yani tam olarak olmasada bazı 3-5 satırla yapılıyor merak ettiğim metin girilecek ve çıkarken benim belirlediğim karakterlere dönüşecek
Title: Re: Php Dersleri
Post by: izmir_LEE on October 22, 2006, 09:06:00 AM
İyi de yukarıda verdiğim linke göz attıysan bu şifreleme sistemi md5 ile değil, JavaScript kodları ile oluşturuluyor.Bahsettiğim siteden bir şifre ayarlıyorsun.Sana bir encode JS hazırlıyor.
Hazırladığın sayfayı çağırdığında doğru şifreyi giremez isen BODY etiketinin ikinci satırından itibaren gerisini göremiyorsun (Decode ediyor).
Daha da farklı bir şifreleme sistemi olsun diyorsan,  ben bu kadar biliyorum :)
Kolay gelsin.
Title: Re: Php Dersleri
Post by: ahmet_gd on October 22, 2006, 12:20:43 PM
dostum çok teşekkr ediyorum ama şunu söylüyorum yanlış hatırkamıyorsam o adres sadece şifreliyordu yani bu şifrelemyi bende yapıyorum ama şifrelerken neye çeveridiğini yazıyor ztn yazsa md5 in anlamı kalmazdı neyse ben sorunumu büyük ölçüde halletim saolun teşekkürler
Title: Re: Php Dersleri
Post by: oLgan on January 18, 2007, 05:02:04 AM
PHP de diyelim bi değişkenimiz var .. bu değişken 250 karakterlik bir çıktı veriyor ben bunun sağdan 50 karakterini soldan 70 karakterini vs nasıl alabilirim ? .. birde smfnin session kontrol kodunu bilen biri var mı ?
Title: Re: Php Dersleri
Post by: oLgan on January 19, 2007, 02:23:17 PM
cevaplayacak olan biri yok mu ?
Title: Re: Php Dersleri
Post by: [DooMsDaY] on January 23, 2007, 10:53:08 AM
çok tesekkurler ama bu dokumanı yazan adam ne açmıs yaa hep yemeklerden bahsediyo :D
Title: Re: Php Dersleri
Post by: rambo2590 on February 01, 2007, 10:23:53 AM
eline sağlık bende php öğrenmeye başlamıştım ;)
Title: Re: Php Dersleri
Post by: scanzone on February 01, 2007, 10:38:17 AM
Php biliyordum az< ama dahada geliştirdim eline sağlık mükemmel olmuş
Title: Re: Php Dersleri
Post by: toutatis on February 28, 2007, 06:09:39 PM
Çok teşekkürler ARbalot :)
Title: Re: Php Dersleri
Post by: TRnative.com on April 23, 2007, 09:53:56 AM
teşekkürler,çok güzel döküman...
Title: Re: Php Dersleri
Post by: NoPasaran on May 11, 2007, 06:45:51 AM
saolasın evde incelemek lazım :)
Title: Re: Php Dersleri
Post by: grafitus on September 14, 2009, 12:54:35 PM
Arbalot, HTTP_GET_VARS kalktı artık dimi? GET'i anlat onun yerine :)
Title: Re: Php Dersleri
Post by: Balaban on November 03, 2009, 02:46:58 PM
PHP 4'te kullanılabiliyor.
Title: Re: Php Dersleri
Post by: grafitus on November 03, 2009, 02:51:51 PM
PHP 4'te kullanılabiliyor.

Sürüm: Açıklama:
4.1.0
$_GET ortaya çıkmış ve $HTTP_GET_VARS kullanımdan kaldırılmıştır.
http://www.php.net/manual/tr/reserved.variables.get.php

Kullanılıyor olabilir. Ancak yeni daha kısa ve daha güvenlikçi. :)
Title: Re: Php Dersleri
Post by: D'ssConneTed on November 09, 2009, 07:19:26 PM
Şu şekilde bir if tanımladım ama bir sorun var gibi anlayamadım tam olarak

bir değişkenimiz var 100 ile 200 arasında herhangi bir rakam ben bunda 10 tanesini kullanmak istiyorum 100 110 120 gibi ama radakileri de atlamamak için

115 geldiğindede çalışsın kodlar bu rakamların agırlıgına göre 10 tane renk tanımladım
$Tcolor değişkenimize bu renklerden birini atamak istiyorum
bu sekilde yazdım ama pek verimli değil .. 100 ede 200 ede aynı kodu cekiyor..
nasıl düzenlersem istediğimi elde ederim ?


Enson bunu denedim yinede onuc aynı her serefinde 20 veriyor sonuçç

Code: [Select]
           $bol=10;
   $bolunen = $sayi;
       $color = ceil($bolunen/$bol);
    if($color=20)$Tcolor = $txt['Tcolor200'];
elseif($color=19)$Tcolor = $txt['Tcolor190'];
elseif($color=18)$Tcolor = $txt['Tcolor180'];
elseif($color=17)$Tcolor = $txt['Tcolor170'];
elseif($color=16)$Tcolor = $txt['Tcolor160'];
elseif($color=15)$Tcolor = $txt['Tcolor150'];
elseif($color=14)$Tcolor = $txt['Tcolor140'];
elseif($color=13)$Tcolor = $txt['Tcolor130'];
elseif($color=12)$Tcolor = $txt['Tcolor120'];
elseif($color=11)$Tcolor = $txt['Tcolor110'];
elseif($color=10)$Tcolor = $txt['Tcolor100'];



Edit: Dizi tanımlyarak çözdüm olayı :)