Advertisement:

Author Topic: Php Dersleri  (Read 82105 times)

Offline Arbalot

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 3,635
  • Gender: Male
  • SMF Hastası
    • SMF Destek
Php Dersleri
« on: August 12, 2006, 06:34:04 AM »
Şimdi de biraz PHP öğrenelim
Not : Alıntı&Derlenmiştir


Php neden oluşturuldu

Rasmus Lerdorf tarafından Perl'e yakın olarak oluşturalan php "Open Source" (acık kaynak kodu) şeklindedir. Rasmus PHP yi kişisel sayfalar için herkezin kullanabileceği kadar kolay yapmıştı.

1995 yılında Rasmus bir grup kurdu ve bu grupla PHPyi Perlden ayırıp halen geliştirilmekte olan PHP4ü yarattılar.

Evet artık PHP ile yapabileceklerinizde (neredeyse) sınır yok. Herşey sizin hayal gücünüze kalıyor.

Eh PHP'nin geçmişinden bukadar bahsetmek yeterli sanırım. Ne dersiniz?

Yinede fazla acele etmeyin. İlk kodlarmızı yazmadan önce biraz daha bilgi vereceğim.(Eğlenceye az kaldı)

Nasıl çalışır bu php?

PHP server-side(Server tarafında çalışan) bir dildir.

Siz bir *.php dosyası çağırdığınızda server "<?php" ve "?>" arasındaki kodları serverdaki PHP yorumlayıcısına "Al şu php yi hallet bizameet." diye yollar. Yormlayıcı bunları okur ve yorumladıktan sonra browserınıza html olarak yollar. (böylece kodlarınız görünmemişte olur, sizin ve ziyaretcilerinizin güvenliğide sağlanır.)

Hadi şimdi ksacık bir kod ile örnek verelim ve sonra okumaya devam edelim.

(Bu kodun çalışabilmesi için dosyayı php destekli bir hosta Inız veya bilgisayarınıza server ve php kurmanız gerekmektedir. Windowsda server ve php kurulu hakkında gerekli bilgiyi ileride bulacaksını)

---- Aşağıdaki kodları Notepad veya farklı bir text editörüne yazıp ilk.php adıylan kaydedin. ----

Code: [Select]
<html>
  2 <head> <title>Bu Benim İlk Php Sayfam</title></head>
  3 <body>
  4 <?php
  5 
echo ("Merhaba Evren");
  
6 ?>

  7 </body>
  8 </html>

---- İşte ilk PHP sayfamız hazır ----

Bu dosyayı çalıştırdığınız zaman server <?php ve ?> arasıdaki "echo" functionu görür ve php yorumlayıcısına gönderir. Yorumlayıcı bunu gördüğü anda "Aha benim 'Merhaba Evren' yazmam isteniyoo. e yazim bare" der ve ekranda "Merhaba Evren" yazdığını görürsünüz.

Sanırım sorun yok buraya kadar. İlk kodlarda gördüğünüze göre eğleniyorsunuzdur. Ha?

Hadi devam edelim.

PHP ile yapılabilecekler hakkında

Eminim şimdiden meraklandınız ve "Peki ama neler yapabilirim bu php ile?" diyorsunuz. PHP ile oyun programlıyıp sitedenizde oyun oynatabilirsiniz, üyelik sistemleri yazabilirsiniz. Ziyaretci defterleri, toplistler, forumlar, counter(sayaç)lar ve daha bir çok şey.

Örneğin koca bir alış veriş merkezi yapabilirsiniz. Yada sitenizde ziyaretcilerin chat yapmasını sağlayın. Üstelik bunlar için çok fazla bilgi gerekmiyor. PHP(Personal Home Page) denilen bu basit dili öğrenmeniz yeterli. Eh, tabiki öğğrenmek için beni takip edeceksiniz.

PHP'nin avantajları

Elbetteki PHP'yi seçmemizin sebebi avantajlarıdır.

PHP diğer server-side programların aksine her türlü platformda(Unix, Windows ...) rahatlıkla çalışabilir.

Yazının başında belirttiğin gibi Open Sourcedir.

----- Kısaca Open Source -----

Open source progralar kaynak kodları ile birlikte "ücretsiz" olarak dağıtılır ve kullanıcı, yane siz dilediğiniz gibi değiştirebilir daha sonra dağıdabilirsiniz....

----- Kısaca Open Source -----

PHP'nin gelmiş hazır functionları sayesinde işlemleri daha hızlı yapabilir ve hiçbir eklentiye ihtiyaç duymassınız.

Örneğin sadece küçük bir function ile tek satır kod yazarak mail gönderebilirsiniz.

PHP ile Mysql adlı database bütünleşse bile PHP her türlü database ile rahatlıkla ve sorun çıkartmadan çalışır.

PHP diğerlerinden cok daha hızlı ve güvenlidir.

Hatta PHP ile birkaç satır kod ile resim bile cizebilirsiniz.

PHPnin casesensitive(büyük küçük harfe duyarlı) olmaması yazım kolaylığı ve hız kazandırıyor.

PHPye başlarken böyle şeyleri okumaktan bende sizin gibi sıkılmıştım ancak gerekli işte.

PHPyi nasıl kullanabilirsiniz?

Aslınsa php kullanmak için çok fazla zahmete gerek yoktur.

PHP kurulu bi server, kod yazmak için herhangi bir text editörü ve birazık PHP bilmek yeterli olacaktır :)

Bilgisayarınıza kullanmakiçin en uygunu apache adındaki serverdır. Bunun yanında PHPye(daha önce bahsettiğim yorumlayıcı) ve Mysql'e ihtiyacınız var.

Bunların bir iki dakikada kurulumunu bir sonraki bölümde anlatacağım.

Editör olarak bir Türk'ün azırladığı e dünyanın en iyi PHP editörlerinden biri olarak anılan PhpEd'i öneririm.

PhpEd'in otomatik tamamlama ve renk ayırı sayesinde çok daha hızlıca PHP yazabilceksiniz.

Ben yinede eski alışkanlığım DreamWeaver'i(DW) tercih ediyorum. Bu yazı bile şu anda DW ile yazıyorum :)

Bilgisayarınıza server ve php kurulumu

Offline Arbalot

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 3,635
  • Gender: Male
  • SMF Hastası
    • SMF Destek
Php Dersleri 2
« Reply #1 on: August 12, 2006, 06:34:35 AM »
PHP Dili

Aslında php sanıldığı kadar zor bir değildir.

Hergün 2 saatini ayırarak 15gün içinde iyi bir php coder olabilirsiniz.

Tabi PHP'nin de diğer diller gibi bir kaç yazım kuralı vardır.

Tüm php kodları (tırnaksız) "<?php" ve "?>" işaretleri arasında yazılır. Böylece server bir php komutu çalıştırmak istendiğini anlar.

PHP de her komutun sonuna ";"(noktalı virgül) işareti konulması zorunludur ve php ; işareti görene kadar function'u çalıştırmaya devam eder.Aksi halde kocaman bir hata mesajı ile karşılaşabilirsiniz. (bu hatayı seveceğini hiç sanmıyorum :))

Örnek kod:
Code: [Select]
<?php
echo ("NaturelGS");
?>

Görüldüğü gibi satır sonunda ; virgül var. Php komutun bittiğini anlar ve ekrana NaturelGS yazdırır.

Aynı şeyi şu şekildede yapabilirdiniz. (iyi bir phpci olmak istiyosanın böye şeyler yapmayın)

Code: [Select]
<?php
echo ("N
at
u
r
el
GS
"
);
?>

Berbat görünüyor değil mi?

Sizde farketmişsinizdirki PHP ile birşey yazdırırken " " arasında yzıyoruz ve " işaretleri gözükmüyor.

Peki ya "" içerisinde birşeyler yazmak istiyosanız? İşte o anda imdadınıza PHP'nin bu durumlar için olan kurtarcısı ESCAPE koşuyor.

Escape de nedir diyorsunuz değil mi? Escape sadece "\" (backslash(ters bölme işareti)).

Şöyle bir kod ile nasıl kullanıldığını gösterelim.

Code: [Select]
<?php
echo ("Arbalot \"www.simplemachines.org\" için yazıyor.");
?>

bu kod ekrana şunu yazacaktır;
Quote
Arbalot "www.simplemachines.org" için yazıyor.

Çok işe yarıyor değil mi şu escape? :))

HTML ve PHP

PHP diğer web programlama dilleri gibi sadece program içindir ve tasarım yeteneğine sahip değildir. Bu yüzden PHP ile birikte html kullanacağız. Tabiki bilmeniz ve dikka tedilmesi gereken bazı şeyler var.

PHP içerisinse Html, JavaScript yazılmasına izin veren bir dildir ve daha önce gördüğünüz echo functionu içerisine html kodu kullanlabilir.

PHP içerisinde Htm için küçü bir örnek yapalım.

Code: [Select]
<?php
echo ("Aşağıda Link'e dıklayıverinn<br><br>
<a href=\"http://www.bilimveteknoloji.com\">www.bilimveteknoloji.com</a>
"
);
?>

Yukarıda link verilen satırda dagördüğünüz gibi " lardan önce escape işareti (\) kullandım. Eğer bunu yapmasaydım hoş olmayan şeylerle karşlaşacaktım

Sonucunu deneyin ve siz bulun.

Yinede ben bunu kulanmak yerine, PHP programınzı kolayca editlemek ve yeri geldiğinde yeni bir tasarıma yerleştirmek için html ve PHP yi birbirinden ayırmanızı öneriyorum.

Şöyle bir kodda tasarımızı e programınızı kolayca değiştirebilirsiniz;

Code: [Select]
<html><head><title>www.bilmveteknoloji.com</title></head>
  <body>
  <?php
  
// aşagıdaki PHP diline ait öğeler hakkında gerekli bilgiyi bir sonraki bölümde bulacaksınız.
  //Burada amaç sadece html ve PHP'nin ayrılmasını göstermektir.
  
$coder "Arbalot";
  
$site "http://www.simplemachines.org";
  
?>

  <table border="1">
 <tr>
 <td>Coder: <?php echo ("$coder"); ?> </td>
 <td>Site: <a href="<?php echo("$site"); ?> "> Ulaşmak İçin Tıklayın</a></td>
 </tr>
 </table>
 </body>
 </html>

Yukarıdaki kod sayesinde, oluşabilecek bir çok hatadan kurtulup daha hızlı ve kolay bir şekilde PHP sayfaları hazırlayabilirsiniz.

Offline Arbalot

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 3,635
  • Gender: Male
  • SMF Hastası
    • SMF Destek
Php Dersleri 3
« Reply #2 on: August 12, 2006, 06:35:00 AM »
Değişkenler ve veri türleri

PHPde de her programlama dilinde olduğu gibi değişkenleri kullanırız. Aslında onlarsız bi programda olmaz. (ben onları çok seviyorum ;))

Değişkenler birşey(ler)i içinde sakladığımız kutular gibidir. Mesela yemek adlarını bu kutularda (değişkenlerde) saklabiliriz ve lazım oluncada kutumuzdan alırız. Bu şekilde ziyaretçinin hangi yemeği seçtiğini anlayıp gerekli işlemleri yapabiliriz.

Değişkenlere bir isim ve birde değer verilmeli.

Örneğin yemek adlı değişkene pilav değeri verilebilir.

Değişkenleri tanımlamak için $ işareti kullanılır ve değişken isimlerinde harf, rakam ve _ harici bir karakter kullanamayız.

Bir değişkeni nası atayacağınızı görmek için aşağıdaki örekleri inceleyiniz.

Code: [Select]
$adi = "Ahmet";
$yasi = "34";
$meslegi = "Kuafor";

Değişkenleri kulanmak içinse $ işareti ile birlikte değişken adını yazmamız yeterli.

Code: [Select]
echo ("$adi");
Yuarıdaki komut $adi değişkenin değeri olan Ahmet'i ekrana basar.

PHPde bir değişkenin değerini diğer bir değişkene atamak, hatta bunu daha dinamik hale getirmek bile mümkün.(çok akkılı şey şu php ya)

Code: [Select]
$isim1 = "Ahmet";
$isim2 = $isim1;
$isim1 = "Simto";
echo ("$isim2");

Yukarıdaki kod ekrana Ahmet yazdıracaktır. Kısaca ikinci değişkene birinci değişkenin değerini verdik.

Daha sonra birinci değişkenin değerini değiştirmemiz sonucu etkilemedi. Değişen birinci değişkeni tekrar ikinci değişkene atamak için düşündüğünüz gibi ikinci değişlene tekrar değer vermeye gerek yok. bunun için sadece & kullanmanız yeterli.

Code: [Select]
$isim1 = "Ahmet";
$isim2 = &$isim1;
$isim1 = "Simto";
echo ("$isim2");

Yukarıdaki kod ekrana Simto yazacaktır. $isim2 değişkenini ataren kullandıgımız & işareti sayesinde $isim1'in değeri deiştikce $isim2'ninde değişiyor.

şu an size anlamsız gelebilecek bu şeyler ileride çok işinize yarayacaklar aslında.

Veri Türleri


PHPde değişkenerle işlem yapmak için 2 tür veri kullanırız. Sayısal değerler için Integer, Alfanumerik değerler için String adlı veri türü kullanırız.

Bir değişken atarken türünü belirlemek için özel bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Sadece stirng değerleri " " içerisinde intergerleri düz yazarız.

Code: [Select]
$string1 = "Hüseyin";
$string2 = "15";
$integer1 = 45;
$integer2 = 5;

Peki buna neden ihtiyaç vardır? şöyleki bunu yazı veya sayıları yan yana dizmek veya matemaktik işlemleri yaptırmak için kullanırız. Yukarıdaki kodda $integer1 ve $integer1 değişkenlerinin toplamı 50 sonucunuverirken, $string1 + $string2 nin sonucu Hüseyin15 'tir.

Offline Arbalot

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 3,635
  • Gender: Male
  • SMF Hastası
    • SMF Destek
Php Dersleri 4
« Reply #3 on: August 12, 2006, 06:35:23 AM »
Dizi değişkenler (Array)

Dizi değişken dediğimiz array aslında biraz önce gördüğünüz değişkenlerden farklı değildir. array ile bir değişkende birden fazla değer saklanmasını sağlıyoruz.

Code: [Select]
<?php
$yemekler 
= Array (
Array (
Yemek => "Pilav"Fiyaf => "1000.000 - TL"),
Array (
Yemek => "Patlıcan"Fiyat => "1500.000 - TL"),
Array (
Temek => "Patates"Fiyat => 750.000 TL"),
);
echo ("
$yemekler[0][Yemek]");
?>

Yukarıdaki kodu Yemekler.php adıylan kaydedin ve çalıştırın. Ekranda Pilav yazdıgını greceksiniz.

echo komutu ile ekrana $yemekler değişkenin değerini yazmasını istedik. $yemekler değişkeninde birden fazla değer olduğu için yanına
  • ekleyerek ilk sıradakini secmesini istedik. (0 ilk sırayı, 1 ikinci sırayı, 3 dördüncü sırayı verir) Ve son olarak eklediğimiz [Yemek] ile (seçtiğimiz ilk sıranın) Yemek adlı bölümünü seçmesini istedik. Aslında ileride, gründüğü kadar karmaşık olmadıgını anlayacaksınız.
Operatörler

PHPde çeşitli işler (örneğin matematik) yapmak için kuanılan işaretlere operatörler diyoruz.

Örneğin şimdiye kadar kullandığımız = işareti atama operatörüdür.

Matematik operatöreri:
Code: [Select]
+ Toplama 5+5  =10
- Çıkartma 10-5  = 5
* Çarpma 5*5  = 25
/ Bölme 40/4  = 10
echo (5+5);

Satırıekrana 10 yazdıracaktır. Dikkat ettiyseniz echo komutunda " " işaretlerini kulanmadık. Bunun sebebi matematiksel işlem yapmamızdır. Aynı işlemleri değişkenler ilede yapmamız mümkündür.

Code: [Select]
$sayi1 = 26;
$sayi2 = 32;
echo ($sayi1 + $sayi2);

Veya bunun yerine aşağıdakinide kullanabilirsiniz.

Code: [Select]
$sayi1 = 26;
$sayi2 = 32;
$toplam = $sayi1 + $sayi2;
echo ("$toplam");

PHP ile ekrana yazdırmanın yolları

PHP ile herhangi bir yazıyı veya sayıyı ekrana yazdırmak için daha öncedende tanıdığınız echo(); komutunu kulanırız.

Code: [Select]
echo ("$degisken);
echo ("Ahmet");
echo ("15");
echo (5-2);

echo yazdıtan sonra (" ") arasına ekranda yazmasını istediğimizi yazıp ; ile komutu sonlandırırız.

PHP de ekrana yazdırmak için kulanılaz bir diger komut print tir. Echo'dan tek farklı bir karakter daha uzun. Klavyeden fazladar bir tuşa basmak çok yorucu olabilir. :) Siz en iyisi echo kulanın.

---- Print komutu için örnek ----
Code: [Select]
print ("Simto");
print ("41");
print (3*6);

Offline Arbalot

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 3,635
  • Gender: Male
  • SMF Hastası
    • SMF Destek
Php Dersleri 5
« Reply #4 on: August 12, 2006, 06:35:44 AM »
IF else Döngüsü

PHPde "eğer öyle ise şunu yap, yok değise bunu yap" demek için if else özelliğini kullanıyoruz.

Kullanımı gayet basittir.
Code: [Select]
if (şartlat) {
şartlar varsa bunları yap.
}
elseif (diğer şartlar) {
Diğer şartlar varsa bunları yap
}
else {
Şartların olmadığı her durumda bunları yap
}

PHP if gördüğü zaman verilen şartın doğruluğunu kontrol eder ve.doğru ise gerekli işlemi yapar ve yoluna (elseif, else yi görmeden) devam eder. Eğer if şartı doğru değil ise.devamına bakar elseif görürse buu sınar ve if de yaptıklarını tekrarlar. Eğer elseif şar(lar)ıda doğru değilse else de yapılması istenen işlemleri yapar.
Code: [Select]
if ($yemek == "Patlıcan") {
echo ("Patlıcan seçtiniz");
}
elseif ($yemek == "Patates") {
echo ("Patates seçtiniz");
}
elseif ($yemek == "Pilav") {
echo ("Pilav seçtiniz");
}
else {
echo ("Ne Yersiniz?");
}
If döngüsünde herzaman else olmak zorunda değildir.

Code: [Select]
if($cevap == "") {
echo ("Cevap ver lütfen");
}

For Döngüsü

Döngünün bizim istediğimiz sayıda gerçekleşmesini istiyorsak for döngüsünü kullanabiliriz. For dngüsünde sadee sayaç mantığı kullanılır. örneğin bir değişkene 1 rakamını atarız ve değişkenin değeri 7 olanakadar döngünün devam etmesini sağlarız ve for döngüzü değişmenin değerini her işlemde istediğimiz miktarda (örneğin 2şer) artırır.

For döngüsü şu şekilde kullanılır;

Code: [Select]
for ( $degisken atama ; koşul ; artış basaması ) {
Koşul doğru ise yapılacak işlere ilişkin komutlar
}

For döngüzüsünde ilk başta bir değiken atıyoruz sonra gerekli şartı ve en sona artış miktarı.

Code: [Select]
for ($sayac = 1; $sayac <= 7 ; $sayac++ ) {
echo ("<font size= $sayac >
<b><p>www.bilimveteknoloji.com</b></p>
</font>");

Kodu deneyip sonucu inceleyin.

 While Döngüsü


While döngüsü şart gerçekleşene kadar istediğimiz komutları uygular.

Mesla $a değişkenin değeri 1 olsun. While $a 10 olana kadar ekrana istediğimiz bir yazıyı yazar ve $a nın değerini 1 arttırır.

Aslında while benim çok sevdiğim bir döngüdür. Hatta diğer döngüleri ben kullanmıyorum bile. :)

Code: [Select]
While (şart) :
Şart var ise yapılacak işler
endwhile;

Aşağıdaki örnektende anlayacağınız gibi while, for'dan pekte farklı değildir.

Code: [Select]
$sayac = 1;
while ( $sayac <= 7 ) :
echo ("<font size= $sayac >
<b><p>www.bilimveteknoloji.com</b></p>
</font>");
$sayac ++;
endwhile;

Switch Döngüsü


Switch değer verdiğimiz bir değişkenin belirlediğimiz şartlardan hangisine uygun olduğuna bakıp gerekli işlemi yapar. Eğer dogru olan bir şartvarsa döngüye devam etmemesi için break kullanırız.

Kodlarda break kullanırsak şart'ı bulsa dahi döngüye devam etmeyip } işaretinin sonrasına devam eder. Break kullanımı zorunlu değildir.

Kullanımı aşağıdaki gibidir.

Code: [Select]
switch (değişken) {
case şart1;
bunları yap
break;

case şart2 ;
şunları yap
break;

default:
Koşullardan hiç biri yoksa bunu yap
}

Örnek kod;
Code: [Select]
switch ($yemek) {
case "Patlıcan" ;
echo ("Patlıcan seçtiniz");
break;

case "Pilav";
echo ("Pilav seçtiniz");
break;

case "Patates";
echo ("Patates seçtiniz");
break;

default:
echo ("Yazdığınız yemek menümüzde yok");
}

Yukarıdaki kodda break kullanmasaydık yemek seçildiği ve bulunduğu halde yinede diğer şartları deneyecekti. Gereksiz değil mi? :) Ve birde default'tan sonra noktalı virgül (;) değil, iki nokta üstüste(:) kullandığımıza dikkat edin.

Include

PHPde harici dosyaları programa eklemek için include komutunu kullanırız. include ettiğimiz (include ile programa eklediğimiz) dosyaların içeriği prograamda eklediğimiz yere eklenir. Bunu sık kullandığımız yazı, kodlar için kullanırız ve kullanımı gayet basittir.

Code: [Select]
include("dosyadi.uzanti");
Hemen bir örnek yapalım.

Aşagıdai dosyayı inc.php adıylan kaydedin.

Code: [Select]
<?php
echo ("Ben İncludeum");
?>

Aşağıdaki dosyayıda include.php adıylan kaydedin.

Code: [Select]
<html>
  <head><title>www.simplemachines.org</title></head>
   <body>
   <?php
  
echo ("aşağıda include ettiğim dosya var");
   include(
"inc.php");
   
?>

   </body>
   </html>

İşte hepsi bu kadar.
« Last Edit: August 12, 2006, 06:37:20 AM by Arbalot »

Offline Arbalot

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 3,635
  • Gender: Male
  • SMF Hastası
    • SMF Destek
Php Dersleri 6
« Reply #5 on: August 12, 2006, 06:36:06 AM »
PHP'de Form Kullanımı

Php de HTML ile hazırlanmış formlar üzerinde işlem yaparız.

Bir form üyesinin adı, form gönderildikten sonra php değişkeni olur ve içeriğide değişkenin değeri olur.
Code: [Select]
<form name="forms" action="form.php" method="post">
<input type="text" name="kulanici_adi">
<input type="password" name="sifre">
<input type="submit" name="git" value="Yolla!">
</form>

bu form yollandıgı zaman $kullanici_adi ve $sifre değişkenleri oluşturulur ve değerleri ziyaretcinin formda yazdıkları olur.

Bir form ile işlem yapmak için if else ile formu sınayabiliriz.

Code: [Select]
<html>
   <head>
   <title> PHP ile form örneği - www.simplemachines.org</title>
   </head>
   <body>
   <?php
   
if($git) {
   
//git değişkeni varsa, yane form gönderilmiş ise ...
   
bunları_yap();
  }
 else {
  
?>

  <form name="form1" method="post" action="form.php">
  <input type="text" name="kulanici_adi"><br>
  <input type="password" name="sifre"><br>
  <input type="submit" name="git" value="Yolla!">
  </form>
  <?php
  
}
  
?>

 Yukarıdaki kodları form.php adıylan kaydedin.

İlk başta if ile $git değişkeninin var olup olmadığını kontol ettik. $git değişeni submit butonu'nun adıdır ve dolayısıyla form yollanmamıssa $git değişkenide yoktur.

Eğer $git varsa dedik ve oraya ilgili komutları yazarız. Bunu ileride bir örnek ile açıklayacağım.

---- Küçük bir not ----

Kodlar arasında // işaretiyle bir açıklama yaptğımı gördünüz. PHP çift bölme işaretinden sonra (aynı satırda) yazılanları görmez. Bu şekilde açıklama ve notlar yazılabilir.

Daha sonra else ile şart dogru değilse($git yoksa) ilgili formun çıkmasını sağlıyoruz.

Değişken gönderme yolları

PHP de değişenleri nasıl kullandığımızı daha önce gördünüz. Ancak değişkenleri herzaman kendimiz atamayız. Bir değişkene ziyaretçinin seçtiği yemeği atayabiliriz. Bunun için 2 farklı değişken alma yöntemi vardır.

Post

Bir post methodu ile aldığımız değişkendir.

Form öğelerinin name değerlerinin değişken adı olarak kullanıldığını belirmiştim. Ancak en doğru kullanım $HTTP_POST_VARS[] tır.

Aşağıdaki kodu post.php adıylan kaydedip inceleyin.
Code: [Select]
   <html>
   <head>
   <title>htttp post - www.simplemachines.org</title>
   </head>
   <body>
   <?php
   
if ($git) {
   echo (
"Merhaba $HTTP_POST_VARS[isim]");
   }
  else {
  
?>

  <form action="post.php" name="post_deneme" method="post">
  <table width="230" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0">
  <tr>
  <td width="80">Adınız:</td>
  <td width="150">
  <input type="text" name="isim">
  </td>
  </tr>
  <tr>
  <td width="80" align="right">
  <input type="submit" name="git" value="Yolla!">
  </td>
  <td width="150">&nbsp;</td>
  </tr>
  </table>
  </form>
  <?php
  
}
  
?>

  </body>
  </html>

Get

PHPde url'den alınan değişkenlere get deniyor. Bunu daha çok linkler ile değişken almak için kullanırız ve formlardada get methodunu kulanmak mümkündür.Bunun için $HTTP_GET_VARS[] kullanırız. Url'den değiken alımı şyledir;

Code: [Select]
get.php?degisken=deger
Bu şekilde degisken adında bir değişken oluşturulur ve değeri ' deger ' dir. PHPde url'den birden fazla değişken aalmakta mümkübdür. Bunun için urlde değişkenleri & işareti ile ayırırız.

Code: [Select]
get.php?degisken1=deger1&degisken2=deger2
Aşağıdaki kodları get.php adıyla kaydedin.

Code: [Select]
<?php
echo ("Merhaba,<br> $HTTP_GET_VARS[adi] $HTTP_GET_VARS[soyadi]");
?>

Önce get.php dosyasını acın. Ve sonra browserınızda adresin sonuna şnu ekleyin;

Code: [Select]
?adi=Lord&soyadi=Arbalot
« Last Edit: August 12, 2006, 06:41:09 AM by Arbalot »

Offline Arbalot

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 3,635
  • Gender: Male
  • SMF Hastası
    • SMF Destek
Php Dersleri 7
« Reply #6 on: August 12, 2006, 06:36:26 AM »
PHP ile mail göndermek

PHP ile mail göndermek için diğer dillerde olduğu gibi ek bir eklentiye ihtiyaç yoktur. PHP mai göndermek isteyebileceğinizi düşünmüş ve mail(); komutunu geliştirmişler. Bu komutun kullanımı gayet basittir. Aşağıdaki kodu inceleyip test edin.

Code: [Select]
<?php
$kime 
"info@simplemachines.org";                                // Gidecek kişinin mail adresi
$konu "www.simplemachines.org";                                 //   Mail'in subjecti
$mesaj "Bu bir deneme mailidir";                                   //    Mail'in içeriği
$mesaj .= "PHP ile mail göndermeyi";                              //      Mail içeriğinin devamı (gerekli ise)
$mesaj .= "www.simplemachines.org'den öğrendim.";    //       Mail içeriğinin devamı (gerekli ise)
mail($kime$subject$mesaj);
?>

Offline T@LH@

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 859
  • Risale-i Nur Forum
    • Nur Forum Nura Açılan Kapı
Re: Php Dersleri
« Reply #7 on: August 12, 2006, 07:54:43 AM »
Arbalot abi o ellerin dert deva görmesin :)

Php kodlamayıda öğrenirizi artık :)

Offline Schoolbreaker

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 115
Re: Php Dersleri
« Reply #8 on: August 13, 2006, 10:16:45 AM »
Baba Seni Allah Mı Gönderdi yaa...

Milletin Parayla Ögrettiği Şeyleri Bu Kadar Zevkli Bir Şekilde Mükemmel Bir Anlatımla ANlatmışsın Helal olsun teşekkür ederiz. ;)

Offline Erhan

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 30
  • www.myrap.org
Re: Php Dersleri
« Reply #9 on: August 13, 2006, 10:37:40 AM »
Arbalot abi o ellerin dert deva görmesin :)

Php kodlamayıda öğrenirizi artık :)
Eline,emeğine sağlık.İşe yarar bilgiler.
Türkçe Rap Undergorund Sitesi
www.myrap.org

Offline ahmet_gd

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 375
  • Gender: Male
    • Dijital Grup
Re: Php Dersleri
« Reply #10 on: August 13, 2006, 12:08:10 PM »
offff çok saol yakında sökecem ben bu işi sonra bide asp öğrenecem javascriptte ben tmm olacak yaw çok saol çok saol
www.dijitalgrup.org Hepinizi Bekleriz.


2 Modifikasyonum:

Msn Durumu 1.0 : Msn Durumunuzu Forumda Gösterir (1.1RC2)
Arka Fon Müziği  : Kullanıcı İstediği Müziği Kendi Profiline Girildiği Anda Çalırmasını Sağlar (1.1RC2)

Önemli:ahmet_0734@hotmail Olarak Kullandığım Adresi Artık Kullanmıyorum. Elektromster@dijitalgrup.org 'u Kullanıyorum.

Offline TeOqraSi

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
Re: Php Dersleri
« Reply #11 on: August 26, 2006, 12:35:31 PM »
$isim1 = "Ahmet";
$isim2 = &$isim1;
$isim1 = "Simto";
echo ("$isim2");


bu oLay acaib hoşuma gitti yhaa...gerçekden kafa çalışıo php de :D

emeğine sağlık abicim çok büyük saygı duyuyorumm...böyle döküman başka yerde yok
« Last Edit: August 30, 2006, 03:46:56 AM by TeOqraSi »

Offline mr_boombastic

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 194
  • Gender: Male
  • www.hostingyardim.com
Re: Php Dersleri
« Reply #12 on: August 26, 2006, 02:27:39 PM »
Birazda veritabanında bilgi cekmek duzenlemek konuları olursa kullanıcıalara daha yarar sağlar.Onlara ait ornek pek yok

Offline Kurban

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 66
  • Gender: Male
Re: Php Dersleri
« Reply #13 on: August 30, 2006, 12:28:29 PM »
Ustam Emeğine Sağlık Varya Mükembel Bir Arşiv Olmuş Walla Eline Sağlık :D

Offline mk1977

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 283
  • Gender: Male
    • Muhasebe, Vergi, Sosyal Güvenlik ve Ekonomi Portalı
Re: Php Dersleri
« Reply #14 on: August 31, 2006, 04:16:09 PM »
tüm moderatörlerin eline sağlık... teşekkürlerimle...
Muhasebe, Vergi, Sosyal Güvenlik ve Ekonomi Portalı
www.Muhasebe-Online.com

SMF 1.1.21 - Classic Tema

Offline jumana

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: Php Dersleri
« Reply #15 on: August 31, 2006, 07:11:48 PM »
Teşekkürler çok faydalı bir bilgiydi
hxxp:www.gizliturkler.com [nonactive] Türkiyenin Güvenlik Portalı

Offline sims2ustasi

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 10
  • Gender: Male
  • Ne olmuş yani?11 yaşındayım ve SMF kurdum!(yalnız)
Re: Php Dersleri
« Reply #16 on: September 02, 2006, 04:12:49 PM »
Devamı yok mu? :( ???
Mega Portal, Sims, Yu-Gi-Oh ve bilgisayar portalı(anlamsız üçlü)

Mega Forum [nofollow]
Mega Portal [nofollow]

Offline siter

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 102
  • Matrix Delisi
    • ..::CİDDİYET FORUM::..
Re: Php Dersleri
« Reply #17 on: September 05, 2006, 04:37:57 AM »
Kardeş aslında php karışık geliyodu asp'den sonra php için kim uğraşacak diyodum.Kolay ama vakit ayrılmalı diyodum.Senin anlatımınla okurken öğrendim desem yalan olmaz.En azından yabancısı değilim artık.
Gomik:
Bir Sabah Programında Kocasını Şikayet Eden Kadının Söylediği Söz:
"-Kocam Beni Hergün Çatır Çatır Dövüyordu."


Offline ooo_mega

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 46
Re: Php Dersleri
« Reply #18 on: September 07, 2006, 12:03:44 PM »
Ben bu işle profesyonel olarak ilgileniyorum. (object oriented kod yazıyoruz şirkette).
dokuman yazmam  ama eger sorularınız varsa yardımcı olmaya çalısırım.

Offline sempoo

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 56
    • Hayat Denizinde Bir Gemi Sizleri Bekliyor
Re: Php Dersleri
« Reply #19 on: September 07, 2006, 06:07:40 PM »
tamam ıyı  guzel olmus ama

mesala <b></b> bu neyı yapıyo mesala yanı anlatım bu sekılde olursa saha ıyı ogrenebılırız bence

ornek olarak dokumantasyon bolumunde html kodları dıye bı konu var ordakı anlatım gıbı olsa php anlatımı daha ıyı olacak bence

bu arada buyukluk kodu nedır php de=>bulundu

buyuklugu buldum bıraz ugrastım ama oldu sonunda

<span style="font-size:150%;">buraya yazı</span>

burdakı yuzdelık kısım yukselırse yazı boyutuda buyuyorr
« Last Edit: September 07, 2006, 06:17:47 PM by sempoo »