Önemli Not : Eğer Query (Sql Dosyası) çalıştırılacaksa ve ilk satırda USE <VERITABANIADI>; söz dizimi yazmıyorsa bunu mutlaka ekleyin. Aksi taktirde işlem yapılmaz. örneğin dberdoganuguzcomtr veritabanı için use dberdoganuguzcomtr; söz dizimini muhakkak ekleyin.Türkçe Karakter Çözüm Yolu 1Değerli arkadaşlarım, sizlere çok basit ve kolay olan TR karakter sorunu ile ilgili kendi çözümlerimden birini sunuyorum. Bu yöntemde hiç ama hiç zorluk çekmiyorsunuz. Sunucu değişimlerinde özellikle çok işe yarıyor bu sistem, sunucu değişimi, alan adı değişimi hiç farketmiyor. kesinlikle kullanın. Bu sistemi yazmamdaki amaç, Türkçe yardım araçlarındaki geri yükleme ve backup yapma sistemine alternatif olmasıdır. İşlemi uzun uzun anlattım ama uygulamada çok basit ve kısa sürüyor.
Yapmanız gereken işlemleri size sırasıyla yazıyorum.
1- Smf Admin panelinden veritabanınızın yedeğini alın. Yanlış duymadınız, Phpmyadmin yada backup tool larını kullanarak değil. Admin panelinden alıyorsunuz. Bunu dememdeki nedende, Admin panelinden alınmış yedek dosyası Türkçe karakterleri sorunsuz tutuyor.
PhpMyAdmin aracı, çalışma esnasında serverde yüklü olan MySql Encodesini kullandığı için yedeklerinizde tr karakterler bozuk çıkar. Smf RunTime Esnasında Browserin Varsayılan Encodesini gösterdiği için db yedekleme mekanizması Client Side taraflı çalışır ve DB yedeği Clien Side Encode yani kullanıcı bazlı olur. Bu nedenle TR karakter sorunu SMF admin panelinden alınan yedeklerde olmaz. Dileyen arkadaşlarım yedek alıp dosyanın içine bakabilirler. Not : Yedek aldığınız dosyanın içine bakacağınız editöründe birden çok encode sistemini desteklemesi gerekmektedir. Ben bu iş için SQL Server 2005 Query Editör kullanıyorum. Bütün encode sistemlerini destekliyor.2 - Aşağıdaki linki verilen dosyayı bilgisayarınıza indirin ve kurun
http://prdownloads.sourceforge.net/mysqlcc/mysqlcc-0.9.4-win32.zip?download3 - Programı açın ve hostunuzu buraya kayıt edin. Bunu nasıl yapacam diye soruyorsanız.
- Karşınıza gelen ilk ekranda Name yazan yeri boş geçin.
- Host Name kısmına serverin ip adresini yazın, Genelde alan adınıza yazdığınız ilk yada ikinci dns ip adresi oluyor.
- Database Kullanıcı Adınızı onun altındaki satıra girin.
- Database Şifrenizi onun altına girin ve önce test diyin sonra Apply diyip onaylayın.
4 - Karşınıza sol tarfa veritabanı adı gelcek. Onu çift tıklayarak aktif hale getirin.
5 - Aldığınız Veritabanı yedeğini açın ve içindeki .sql uzantılı dosya açığa çıksın.
6 - MySql Control Center Programında ekranda üst tarafta SQL yazan düğmeye tıklayın ve Kaydet düğmesinin yanındaki Aç (Open) düğmesine basın ve .sql uzantılı dosyayı seçin ve ekrana yüklenmesini bekleyin.
7 - Yapacağınız son işlem ise yükleme işlemi bitince, yani bütün dosyayı ekrana alınca (bunuda sol taraftaki kaydırma çubuklarını takip ederek görebilirsiniz) Araç çubuğundaki ÜNLEM (!) düğmesine basmak ve yüklemeyi görmek olcaktır.
Bilgisayarınızın sesini açın ve her insert ve create tablolarda verdiği ting sesini duyun. Eğer hata meydana gelirse, burada size farklı bir ses verir ve zaten duyunca anlarsınız.
İşlemin bittiğini anlamak için Araç Çubuğundaki ÜNLEM İŞARETİNİ ve gelen SONUÇ BİLDİRİM SESLERİNİ dinleyiniz. Ünlem işareti sorgu çalışırken SOLUK renktedir. Sorgu bitince sesler durur ve Ünlem işareti tekrar aktif olur.
Yanlışlıkla İki kez yaparmıyım diye üzülmeyin, bassanız bile veritabanındaki tablo yapıları nedeniyle iki kez yapamıyosunuz. İşlem iptal ediliyor.
MySql Control Center i bilgisayarınıza kurduktan sonra veritabanınızıda burdan yönetme imkanınız oluyor. Çok kullanışlı ve basit bir program. Ben bu şekilde tam 4 kez sistem yüklemesi yaptım hiç bir sorun yaşamadım.
Bu Esnada Çıkabilecek SıkıntılarDeğerli arkadaşlar, bu esnada çıkabilecek tek sıkıntı Veritabanı sunucusuna bağlanmada sorun çıkmasıdır. Onunda çözümlerini aşağıda veriyorum size.
1 - Eğer linux sunucu kullanıyorsanız, Cpanelden Mysql Database Administrator a girin ve en altta Wilcard yazan yere % işaretini yazın ve ekle diyin. Linux sunucularda veritabanına uzaktan bağlanabilmek için bu işlemi yapmanız gerekmektedir.
2 - Girdiğiniz ip adresi veritabanı sunucusu adresi değildir, ikinci dns ip sini girin, yada hosting firmasıyla iritbata geçin:
Denediğim Diğer AlternatiflerDeğerli arkadaşlar, Bu işlemi hızlandırmak için daha güncel programlarda denedim, Mesela MySql Administrator yada MySqL Qery Browseri de denedim, sorunsuz bir şekilde bağlandım ama en iyi çözümü MySql Control Center verdi. Bu arada bu programlarıda incelemenizi tavsiye ediyorum
Eğer Veri Tabanı Yedeği PhpMyAdmin den AlınmışsaEğer veri tabanı yedeğini PhpMyAdmin den almışsanız, db yi açıp bul değiştir mantığı ile karakterleri düzelttikten sonra, yukardaki adımlardan 2. adımdan itibaren yapabilirsiniz.
Bu işlemi yapamayan arkadaşlarım beni ekleyebilirler.alperuzi: linki düzelttim, program açık kaynak kodlu ve sourceforge'dan indirilebilir
******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************Türkçe Karakter Çözüm Yolu 2MySql veritabanı kullanıpta Türkçe karakter sorunu yaşamayan webmaster yada webdeveloper hemen hemen hiç yoktur. Elbette bu problemler birtakım yöntemlerle aşılmıştır. Bende size kendi yöntemimi sunuyorum. Şimdiye kadar bir çok siteyi ve veritabanını bu şekilde sorunsuzca aktardım. Eminim sizinde işinize yarayacaktır.
İlk önce sorun çözümü esnasında bize yardımcı olacak programı sitesinden indiriyoruz. Programımızın adı HeidiSql. MySql sunucuları için tasarlanmış çok fonksiyonlu ve kullanımı çok basit olan iyi bir editör.
http://www.heidisql.com/download.php buradan en son sürümü download edip bilgisayarımıza kuruyoruz.
Sorun çözümü için diğer bir alternatifte Ms Sql Server Studio Managament Express tir. Ben genelde bunu kullanıyorum.
Sorun çözümü için üçüncü bir alternatif program ise MySql Control Center programıdır. Bu benim ilk deneyimimdi. Ancak gelişen teknolojiyi takip etmek gerekir. Bende HeidiSql i görünce hem site aktarımları hemde sorun çözümü için gayet yeterli bir program olduğuna karar verdim.
Sorunlu olan veritabanımızı PhpMyAdmin kullanaram bilgisayarımıza download ediyoruz.
Programı çalıştırıyoruz ve sunucumuza bağlantı yapıyoruz. İlk başta bize bazı değerleri sorar.
Bunlar :
* Hostname / Ip : <Veritabanı sunucu ip adresi / Veritabanı sunucu ismi>
* User : <Veritabanı kullanıcı adı>
* Password : <Veritabanı kullanıcı şifresi>
* Port : <Veritabanı Portu / varsayılan 3306> Timeout : <Zaman aşımı süresi / varsayılan 30>
Yukarıdaki değerler girilip Connect diyerek eski sunucumuza bağlantı kuruyoruz.
Bu işlemleri yaparken veritabanı sunucuya bağlantı problemi yaşarsanız şu adımları kontrol etmelisiniz.
* Eğer Cpanel kullanıyorsanız MySql yönetim penceresinden Joker karakter eklemesi yada bağlanacağınız bilgisayarın ip adresini eklemeniz gerekmektedir. Bunun için Cpanel -> Mysql yönetiminden wilchar bölünüe % işareti yada bilgisayarınız ip adresini girmelisiniz. Aksi taktirde bağlanamazsınız. İşiniz bittikten sonrada güvenlik açısından bu değerleri siliniz.
* Eğer Plesk kullanıyorsanız, veritabanına bağlanmak için kullanıcı adı ve şifreniz, pleski açmak için kullandığınız kullanıcı adınız ve şifrenizdir.
Query bölümünden dosya açma işlemi ile aldığımız yedek dosyasını program aracılığı ile açıyoruz.
Bul/Değiştir mantığı ile bozuk olan bütün karakterleri düzgünleri ile değiştiriyoruz.
Uygulama ile ilgili bütün tabloları sunucudan siliyoruz. Evet yanlış okumadınız bütün tabloları siliyoruz. Çünkü düzeltilmişleri yükleyeceğiz.
Son olarak sorguyu çalıştırıyoruz. Ekranda bulunan > düğmesine basarak sorgunun çalışmasını sağlıyoruz. Artık işlemin tamamlanmasını bekleyeceğiz.
Bu işlem sonucunda veritabanınız karakterleri düzelmiş bir şekilde sunucuya tekrar yüklenecektir.
******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************HOST TAŞIMA İŞLEMİHerkesin genelde sık sık yaşadığı problemlerden bitaneside MySql veritabanı kullanan bir sitenin başka bir sunucuya taşınması. Genelde bu işlemde taşıyamama yada taşınsa bile Türkçe karakter sorunu olmuştur. MySql veritabanı kullanan bir sitenin veritabanını başka bir sunucuya nasıl taşınacağını şimdi size adım adım anlatacağım. Eminim bu basit ve kolay olan yolda hiç zorlanmayacaksınız.
1 - İlk önce yeni sunucumuza bağlanıp boş birtane MySql veritabanı oluşturuyoruz.
2 - Daha sonra aktarım esnasında bize yardımcı olacak programı sitesinden indiriyoruz. Programımızın adı HeidiSql. MySql sunucuları için tasarlanmış çok fonksiyonlu ve kullanımı çok basit olan iyi bir editör.
http://www.heidisql.com/download.php buradan en son sürümü download edip bilgisayarımıza kuruyoruz.
Programı çalıştırıyoruz ve eski sunucumuza bağlantı yapıyoruz. İlk başta bize bazı değerleri sorar.
Bunlar :
* Hostname / Ip : <Veritabanı sunucu ip adresi / Veritabanı sunucu ismi>
* User : <Veritabanı kullanıcı adı>
* Password : <Veritabanı kullanıcı şifresi>
* Port : <Veritabanı Portu / varsayılan 3306> Timeout : <Zaman aşımı süresi / varsayılan 30>
Yukarıdaki değerler girilip Connect diyerek eski sunucumuza bağlantı kuruyoruz.
3 - Bağlantı işlemi tamamlandıktan sonra File menüsünden Connections tıklanarak tekrar bağlantı penceresi açılır ve bu seferde yeni sunucumuzun bağlantı değerlerini gireriz. En sonunda onaylayarak yeni sunucumuzada bağlantı açmış oluruz.Bu işlemleri yaparken veritabanı sunucuya bağlantı problemi yaşarsanız şu adımları kontrol etmelisiniz.
* Eğer Cpanel kullanıyorsanız MySql yönetim penceresinden Joker karakter eklemesi yada bağlanacağınız bilgisayarın ip adresini eklemeniz gerekmektedir. Bunun için Cpanel -> Mysql yönetiminden wilchar bölünüe % işareti yada bilgisayarınız ip adresini girmelisiniz. Aksi taktirde bağlanamazsınız. İşiniz bittikten sonrada güvenlik açısından bu değerleri siliniz. * Eğer Plesk kullanıyorsanız, veritabanına bağlanmak için kullanıcı adı ve şifreniz, pleski açmak için kullandığınız kullanıcı adınız ve şifrenizdir.
4 - Böylece ekrana iki tane connection açmış olduk. İlk önce eski sunucumuzun olduğu connection penceresine geçerek sağ click yapıp Export Table As Sql i seçiyoruz.
5 - Karşımıza Source/Destination başlıklarını içeren bir pencere açılcak. Biz Destination u seçiyoruz.
Another host and database seçeneğini tıklıyoruz. Aşağıdaki açılır kutulardan ilkinden yeni sunucumuzu, ikincisinden ise yeni sunucumuzdaki yeni veritabanımızı seçiyoruz.
6 - Son olarak Export düğmesine basıp işlemin tamamlanmasını bekliyoruz.
Bu işlem sonucunda veritabanınız çok hızlı bir şekilde transfer olacaktır. Hem Türkçe karakter sorunuda yaşamayacaksınız. Bu şekilde MySql kullanan bir çok veritabanını rahatlıkla başka sunuculara taşıyabilirsiniz.