Advertisement:

Author Topic: Polskie znaki  (Read 14833 times)

Offline Baruto56

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Polskie znaki
« on: December 04, 2008, 02:18:26 PM »
Witam,

Mam problem z polskimi znakami. Zainstalowałem polski język wg instrukcji znalezionej w inym poście i niby wszystko jest ok,ale templat jest nie do przyjęcia i wygląda to np tak:

G��wne Ustawienia
Serwer, na kt�rym znajduje si� baza danych:   
Nazwa u�ytkownika bazy danych:   
Has�o bazy danych:
(potwierd�)   

Nazwa bazy danych:   
Prefiks tabeli bazy danych:   
   U�ywaj ci�g�ego po��czenia   
Wy�lij wiadomo�� email przy b��dzie w po��czeniu MySQL   

 albo tak:

Witaj Baruto   Grudzie 04, 2008, 08:13:40 
Poka� wiadomo�ci od ostatniej wizyty.
Poka� nowe odpowiedzi na twoje w�tki.
Czas zalogowania w sumie: 54 min.
Aktualno�ci: Forum zosta   
     
        STRONA G��WNA       POMOC   SZUKAJ   ADMINISTRACJA   PROFIL   MOJE WIADOMO�CI   U�YTKOWNICY   WYLOGUJ SI�   
 Nie wiem co z tym zrobić.
Jestem kompletnie zielony w dziedzinie grzebania w kodzie.

Dzieki i pozdrawiam,
« Last Edit: December 04, 2008, 02:20:07 PM by Baruto56 »

Offline p1tereq

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 18
  • Gender: Male
  • Results might vary
    • Faithful for Homeland
Re: Polskie znaki
« Reply #1 on: January 10, 2009, 10:49:49 AM »
Najskuteczniejszy sposób to przejście do Administracja -> Obsługa forum (opcja prawie na samym dole).

W Obsłudze forum kliknij w "Przekonwertuj bazę danych i dane na UTF-8".
Drugi sposób to podmiana stylu w znakach dialektycznych, trzeci to sprawdzenie kodowania stylu itd.

/// Ważne!

Mogłeś pobrać polish-utf8; zależy jak masz kodowaną bazę danych. Ściągnij obydwie wersję, ponów proces i jeśli nie pomoże (a pomóc w którejś z wersji musi), podaj trochę więcej szczegółów o Twoim forum, w jakim systemie masz kodowane dane (baza danych) itd.
Seeing the beauty of diversity in...

Offline roco

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 52
  • Gender: Male
  • Imagination is more Important than Knowledge
    • RicoRoco
Re: Polskie znaki
« Reply #2 on: February 15, 2009, 12:39:18 AM »
Mi to wygląda na Latin2 (czyli ISO-8859-2) w bazie i pliki językowe w wersji UTF-8.
W żadnym wypadku nie konwertuj bazy! Polskie hostingi najlepiej obsługuja kodowanie iso.
Lepiej dobrać pliki językowe w odpowiednim kodowaniu.
Swoją drogą, to wszystko tylko blabla, ponieważ za mało danych, nawet linka do forum nie ma..

Offline swo0p

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 14
Re: Polskie znaki
« Reply #3 on: February 16, 2015, 04:13:46 PM »
Podepnę się pod temat, bo nie chcę tworzyć nowego wątku.

Na forum, którym chciał nie chciał jestem adminem, co jakiś czas po odświeżeniu pojawiają się krzaki jak powyżej.
Kodowanie ma być na ISO i takie też "wgrałem" pliki językowe pobrane ze strony SMF. Jakieś inne pomysły co z tym fantem dalej zrobić?

Strona forum.toyotaklub.org.pl

Offline phantomm

  • Sophist Member
  • *****
  • Posts: 1,064
  • Gender: Male
    • pages/smfpl/171860759503032 on Facebook
    • Polish ElkArte community
Re: Polskie znaki
« Reply #4 on: February 17, 2015, 01:00:11 PM »
Możesz pokazać screen jak to wygląda? Przeglądając jako gość wszystko wygląda poprawnie

Kodowanie ma być na ISO i takie też "wgrałem" pliki językowe pobrane ze strony SMF
Na pewno ma być ISO? Sprawdzałeś paczkę UTF8?
Polskie wsparcie SMF na simplemachines.org

My mods

Offline swo0p

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 14
Re: Polskie znaki
« Reply #5 on: February 18, 2015, 03:29:27 PM »
Na pewno ma być ISO? Sprawdzałeś paczkę UTF8?
paczkę ISO ściągnąłem z downloadu i po rozpakowaniu wrzuciłem na serwer. Całość wygląda tak:


Offline swo0p

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 14
Re: Polskie znaki
« Reply #6 on: February 21, 2015, 06:05:56 PM »
UP, ktoś jakieś pomysły?

Offline kaczka

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Re: Polskie znaki
« Reply #7 on: February 27, 2015, 03:05:53 AM »
Podepnę się, bo temat ten sam a po co nowy zakładać. U mnie wygląda to w ten sposób, że po importowaniu bazy danych (wszystko wszędzie ustawione na UTF-8) wszędzie w stylu i wszystkich możliwych plikach te polskie znaki są, ale jedynie wiadomości nie są przetwarzane poprawnie. Tak na prawdę nawet podgląd wiadomości działa jak powinien, a sama treść wiadomości przykładowo takiej
Quote
śćźńł
wygląda tak
Quote
?????

Offline impreza

  • Sophist Member
  • *****
  • Posts: 1,054
    • infomiasto.eu
Re: Polskie znaki
« Reply #8 on: March 05, 2015, 03:22:26 PM »
Bazy danych w tabelach całej dałeś utf8 - może miałeś wcześniej iso ?
Portal infomiasto.eu - treści w postaci artykułów i filmów tematycznych