Въпросите на един тотален новобранец :)

Started by UP, September 08, 2010, 04:14:24 PM

Previous topic - Next topic

UP

Здравейте,
както се подразбира от заглавието, аз съм тотален лаик в SMF , и най-ве4е ползването на всякакъв вид PHP, MySQL, Apache и подобни чудесии. Подразбирам само малко от html, което естествено няма нищо общо с настоящата материя!  :D
Бях принуден да мигрирам от едни стари версии на IPB , и като за ново начало си избрах SMF , навсякъде чета , 4е бил сигурен и лесен, каквото и да озна4ава това :)
Та ще ми се налага сигурно от време на време да си задавам тук някои въпроси, които ме мъ4ат, и ще се надявам някой добър и знаещ човек да ми помага!  :)
Та , за да обесня колко съм бос, даже самта инсталация на форума, ми бе направена от служители на фирмата , където хоствам!
Самото човъркане из админ-панела и елементарните тамошни настройки са ясни или поне с разглеждане  и човъркане стават ясни.
Но започвам да имам някои питанки, на които не мога да намеря сам отговорите.
Да поесня , 4е поне българската част на този форум съм я про4ел.
Ами да започвам:  :D
1. Ако ми се налага "заглавието" на някой нов "топик" да е по-дълги4ко, след публикуване 4аст от заглавието е изрязано/липсва. Грубо , показва ми някъде около 45 символа, и след това нищо.
Какво и къде трябва да пипна , за да го няма този проблем, или тва си е некъв "закон" в SMF ?!

2. При публикуване на голям материал, наистина голям, не съм смятал точно, но някъде над 15000 знака, та след публикуване , "статията" не се поевява в целия си вид, а до определено място, ми се налга да го публикувам примерно в две 4асти! Може ли да се пипне някъде или и тва си е нещо закономерно в SMF ?!

3. Как стои проблема със "спам-ботовете" в SMF , защото това е най-ве4е при4ината за моятя миграция от стар IPB към SMF ?! Какви мерки трябва/мога да предприема!

4. Много ми допада , 4е в самия форум може да се вгради и някакъв тип "Галерия", като от това , което попро4етох(набързо) съм си набелязъл "       Aeva-Media-1.4" . Обаче то4но тук идва и моята тотална профанщина спрямо всичко около цялостния процес на инсталиране-задействане на такъв тип чудесии.
Та ще бъда изклю4ително признателен, ако се намери някой търпелив и добър човек, който да ми опише(като на новобранец) какво трбва да направя от на4ало до състояние "готов за експлоатация". Единственото , което съм направил е да сваля съответния мод/файл  "Aeva-Media-1.4.zip" на компа си ! От там нататък как да го ка4а(с ftp ли) там гдето хоствам , в коя директория, кога да го ънзипна, как то4но почва самото инсталиране, в кои директориии......абе вси4ко........!
Може би, когато разбера един път как се действа с даден "мод" , ще мога в бъдеще да се справям сам с други!
Помогнете на един незнаещ, който оба4е желае да научава нови нещица!
Благодаря предварително ! 

п.с.
смф-то ми е версия 1.1.11 

Joro711

На първите два въпроса нямам отговор. Относно третия въпрос, можеш да си инсталираш добавката reCaptcha. Поне засега при мен спира успешно ботовете. По четвъртия въпрос, инсталацията на Aeva Media става посредством качване на zip-файла с мениджъра за качване на добавки. Намира се в административното меню на SMF. Бих те посъветвал обаче да си инсталираш Coppermine Gallery и да я свържеш с форума, така че потребителите да си влизат с акаунтите от форума.

UP

Благодаря за отговора!
И естествено следващо питане  :)
Следвайки твоя съвет решавам да ползвам "reCaptcha" , свалям си го на компа, отивам си в админ-панела на форума си, щракам "download package" , след тва "Package to Upload" - Upload,
и за нещастие ми излиза ей тва :
QuoteAn Error Has Occurred!
Sorry, your PHP configuration doesn't have support for zlib. Without this, the package manager cannot function. Please contact your host about this for more information.

Тоя проблем само от хост-фирмата ли ми зависи, и в право ли съм ли да настоявам за съдействие от тяхна страна!

Благодаря предварително!


UP

по-горния ми "проблем" вече е решен! :)
и сори за елементарните въпроси!

Mavar

По първия ти въпрос: Няма смисъл да променяш нищо, не си заслужава играта...

По втория ти въпрос: По подразбиране са зададени 15000 броя символа в тема... За да промениш това трябва да отидеш на Администриране-Форум-Публикации и Теми-Публикуване - Настройки. Там ще видиш Максимален размер на публикациите в полето от дясно напиши 0 за да може публикациите да са без ограничения на броя символи.

По третият ти въпрос:За да настройш ати спам защитата отиваш наАдминистриране-Конфигурация на форума-Сигурност и безопасност-Анти спам.

По четвъртия ти въпрос: Сваляш желания мод на компютъра си и през ФТП-то ко качваш в папка Package. След като си направил това отиваш на Администриране-Функции на форума-Инсталационни модули-Преглед на пакети  от долу ще ти се покаже каченият мод и в дясно ще видиш надписите [ Install Mod ] [ List Files ] [ Delete ] за да инсталираш мода натискаш Install Mod.

Advertisement: