• Welcome to Simple Machines Community Forum. Please login or sign up.

Podforum ili potforum?

Started by Dzonny, May 21, 2011, 05:11:24 AM

Previous topic - Next topic

shomi.sja

@holodoc: Не лупетај, молим те. Дао сам ти цитате из релевантне литературе (РМС, Правопис, граматике). Ко има уши нека чује. Не пада ми на памет да се расправљам са таквима који иступају патерналистичким тоном, поврх тога што си ти већ унапред увртео себи у главу да је подфорум правилно, па те никаква литература неће убедити у супротно. Ја сам изнео аргументе, а потврдило их је сто лигвиста и граматичара (који су, уосталом, и описали те промене и дефинисали их), ти си изнео дивља наклапања и произвољна тумачења. Рекао сам ти већ где и кад долази до одступања од ЈПЗ, као и да префиксацијом (творба речи префиксима) не добијамо сложенице  (има потврде и за то свим граматикама: Стевановићевој, Станојчић–Поповићевој, Клајновој , Творби речи и др.), а у П пише да до одступања долази понекад на саставу сложеница. Једини који овде тумачи Правопис и остало произвољно си ти, јер ти си неки самопрозвани стручњак, па ,,не улазиш у расправе с лингвистима, јер сви тумаче литературу произвољно". Трт. Широко ти поље.

Ево, објаснићу још једном просто и једноставно. Форум је реч страног порекла. Ф је безвучни сугласник, д звучни, ЈПЗ се врши кад се сугласници различитих звучности нађу један до другога и увек се први једначи према другом (релевантна литература: све могуће граматике српског језика). Под- је префикс домаћег порекла, који пред безвучним сугласницима постаје пот- (релевантна литература: РМС и граматике које то описују под творбом речи). Префиксацијом не добијамо сложенице (такође је у свим граматикама описано под творбом, па пошто их имате, прелистајте). У П пише да понекад може доћи до одступања од ЈПЗ на саставу сложеница. Према свему овоме добијамо потфорум. Не знам коме то још није јасно.

До виђења.

Masterd

Kad bih ja to još znao pročitati...

Skipper.

It's very simple. Scissors cuts paper, paper covers rock, rock crushes lizard, lizard poisons Spock, Spock smashes scissors, scissors decapitates lizard, lizard eats paper, paper disproves Spock, Spock vaporizes rock, and—as it always has—rock crushes scissors.

shomi.sja

Quote from: Masterd on May 22, 2011, 03:50:52 AM
Kad bih ja to još znao pročitati...

Potraži neki preslovljivač. Zaboravih da ne čitate svi ovde ćirilicu. No i ne moraš se truditi čitati, hrvatski Pravopis (Babić–Finka–Moguš) kaže da u hrvatskom u tim novijim rečima sa stranom osnovom i njihovim izvedenicama izostaje jednačenje po zvučnosti, pa treba podforum (kao i plebs, adhezija...).

Dzonny

Jeste glupo ali sam pitao i jednog druga koji studira srpski jezik i takođe mi je rekao da se u ovom slučaju vrši jednačenje po zvučnosti, jer se d nalazi ispred bezvučnog F, kao što je iznad napomenuto.

Cilj ove "rasprave" nije da nekoga omalovažavamo niti da dokažemo ko je pogrešio, već da pravilno i objektivno prevedemo dati pojam.

▓▒RapidBelgrade▒▓

sad ocekujemo odgovor od holodoc-a  kome se zvucno d nalazi u sendvicu slova o  ... My working day begins with awakening drink coffee and then steal all day...

Madzgo

Quote from: RapidBelgrade™ on May 22, 2011, 08:55:46 AM
sad ocekujemo odgovor od holodoc-a  kome se zvucno d nalazi u sendvicu slova o  ... 
;D ;D Dobar šou, a Rapide? :D

▓▒RapidBelgrade▒▓
My working day begins with awakening drink coffee and then steal all day...

holodoc

Quote from: shomi.sja on May 22, 2011, 03:43:25 AM@holodoc: Не лупетај, молим те. Дао сам ти цитате из релевантне литературе (РМС, Правопис, граматике).

Kao prvo, u toku rasprave sa mnom možeš da citiraš i Nostradamusova proročanstava ako hoćeš ali ako bilo gde upotrebiš uvredljive sklepanice tipa "ne lupetaj" i slične da znaš da te u startu zbog takve "načitanosti" neću udostojiti ni odgovora.

Kao drugo, ne nasedam na klasične ad hominem (ene vidi i ja znam po neku stranu reč  :o) psihološke projekcije kojima pokušavaš da me ubediš u to kako sam, po narodski rečeno, tvrdoglav jer odbijam da prihvatim tvoje uporno citiranje jednog te istog pasusa iz kojeg izvodiš zaključke koji tebi odgovaraju.

Kao treće, navodim citat iz standardnog školskog udžbenika koji može da posluži kao dobra (prizemna) referenca onima koji još uvek teoretišu o tome "šta bi moglo da bude a i ne mora" u pravopisu. Citat je iz knjige Gramatika srpskog jezika, prof. dr Živojin Stanojčić, prof. dr Ljubomir Popović, ISBN86-17-03056-9 a ista se, u doduše nešto starijem izdanju, može naći online na http://www.scribd.com/doc/25168596/%C5%BDivojin-Stanoj%C4%8Di%C4%87-i-Ljubomir-Popovi%C4%87-Gramatika-srpskoga-jezika (44. stranica, tačka 97. stavka 3)

Quote3) u pisanju neizmenjeni ostaju zvučni suglasnici pred bezvučnim i obrnuto, kada se nalaze na kraju prefiksa, ili reči u složenicama, pa bi promena uticala na značenje: predturska (vremena), podtekst, adherentan, postdiplomski, jurisdikcija;

Kao četvrto i možda najvažnije, vi lingvisti možete da ga tupite koliko god hoćete ali fakat ostaje da sve dok se ne objavi novi Klajn koji specifično nabraja sve izuzetke od jednačenja po zvučnosti ostaje staro pravilo koje kaže da reči koje se deformišu do neprepoznatljivosti posle te glasovne promene spadaju u izuzetke od jednačenja po zvučnosti.

Vama koji podržavate stav da je podforum ipak potforum naravno niko ne može da zabrani da i dalje priželjkujete da se vaše pretpostavke pretvore u crno slovo na papiru ali sve dok se to ne dogodi nemojte da širite dezinformacije u nadi da niko osim vas lingvističara nije za života prošao pored pravopisa ;)

▓▒RapidBelgrade▒▓

Quote from: holodoc on May 21, 2011, 11:27:41 PM

P.S. Pošto vidim da posećuješ pomenuti forum možda ne bi bilo loše da im napomeneš da urade upgrade na 1.1.13 :) SMF 1.1.11 ima par propusta koji mogu da se zloupotrebe da bi se napravila šteta na forumu. Posebno je 1.1.13 bitan zbog par sigurnosnih propusta u SSI sistemu.

holodoc ,  moram da primetim da si ti dosta potkrepljen znanjem o smf (ne bi bio beta tester) pa me stoga interesuje zasto stalno smf krpi neke rupe i izbacuje nove verzije?  jel moguce da ne mogu da rese taj problem sa sigurnosnim propustima?  stalno neki propusti...  kakav je to vas tim? 

ti vidim na sve imas odgovor pa bih te molio da ovim sto se bave tim rupama odrzis jedno predavanje i resite te "rupe" i spasete nas update-a svakih 2 meseca....

mislim da je to bolje nego da tupite dal je neko slovo zvucno ili bezzvucno... 

i pod 2 ako ste procitali pravila ove teme sto je dzonny napisao u prvom postu  trazi se pisanje iskljucivo latinicnim pismom da bi svi razumeli sta se pise ovde.... 
tako da svoje znanje usmerite na dobrobit svih nas a ne na prazne price

ako sam u ovom postu zajebao stvar sa nekim bezzvucnim slovom ja sa izvinjavam....

jel tako Madzgo  ;DMy working day begins with awakening drink coffee and then steal all day...

Madzgo


shomi.sja

@holodoc: Nemoj mi ti citirati gramatike, ja sam ih prostudirao stoput podrobnije nego ti. Drugo, ne poturaj mi neku (ne)načitanost ako želim ustvrditi da lupaš kao Maksim po diviziji, kad tako i činiš. Kad neko uzme da mi tupi svisoka o nečemu u šta se ne razume dovoljno, pa još počne da mi stavlja u usta kako drobim ex catedra — neću štedeti na lepim rečima.

I jesam li ja iste te primere koje si ti citirao naveo i sâm gore, te objasnio zašto se tu odstupa od jednačenja po zvučnosti? Jesam. Pod- : pot- u ovom slučaju je apsolutno opravdana alternacija jer ne dolazi do izobličenja reči (kao što je to slučaj sa **potekst i **potip). Tvoja hermeneutika Pravopisa i gramatike i ostale tralalajke koje ovde iznosiš me zaista ni najmanje ne zanimaju. A da gnjavim prof. Klajna kako bih tebi dokazao nešto — ne pada mi na pamet.

Očekujem da uskoro počneš sa pisanjem preDhodno, preDpostaviti, poDkrepiti, poDpasti, poDplatiti, poDhvat, poDceniti, poDčiniti, poDhraniti, poDcrtati i sl., jerbo je i tu sasvim neuočljiv prefiks pred- odn. pod- koji jednačenjem postaju pret- i pot-. Lati se takođe i suBstitucije, aBsorBcije, iZcepati itd.

dan555

Ovu diskusiju bi zapravo trebalo voditi u potforumu za prevod SMF-a.

Masterd

Onda neka Dzonny razdvoji temu.

▓▒RapidBelgrade▒▓

ljudi   ko zna da pravi dobre banere nek mi se javi na PM...   placam naravno... My working day begins with awakening drink coffee and then steal all day...

holodoc

Quote from: RapidBelgrade™ on May 22, 2011, 10:17:58 AMholodoc ,  moram da primetim da si ti dosta potkrepljen znanjem o smf (ne bi bio beta tester) pa me stoga interesuje zasto stalno smf krpi neke rupe i izbacuje nove verzije?  jel moguce da ne mogu da rese taj problem sa sigurnosnim propustima?  stalno neki propusti...  kakav je to vas tim? 

ti vidim na sve imas odgovor pa bih te molio da ovim sto se bave tim rupama odrzis jedno predavanje i resite te "rupe" i spasete nas update-a svakih 2 meseca....

mislim da je to bolje nego da tupite dal je neko slovo zvucno ili bezzvucno...

Zakrpe izlaze zbog toga što postoje vredni beta testeri koji neprekidno testiraju kod i traže propuste :laugh: Da nije njih ne bi bilo ni zakrpa :P

Šalu na stranu. Ispravke su sastavni deo ciklusa života softvera, od njegovog nastanka pa do EOL (End Of Life) faze i tu realno nema ničeg čudnog. Razvojni timovi koliko god da se trudili da softver učine sigurnim neće uspeti da predvide baš sve što korisnicima može da padne na pamet, bile njihove namere časne ili zlonamerne.

Što se SMF 2.0 tiče kod njega realno još uvek ne može da se govori o zakrpama jer se projekat nalazi u Release Candidate fazi dok se SMF 1.x nalazi u EOL fazi pa se izdaju samo sigurnosne zakrpe i eventualno zakrpe koje se smatraju prioritetnim.

Primera radi neko se skoro ovde požalio da ne može da instalira SMF 1.1 na MySQL 5.5 serveru. Posle provere i prijave problema problem je rešen i rešenje se trenutno nalazi u razvojnom repou. Kako tu ispravku plasirati svim korisnicima i pobrinuti se da ne bude problema prilikom instalacije? Pa jednostavno.. Objavi se zakrpa :)

shomi.sja

Quote from: dan555 on May 22, 2011, 11:04:45 AM
Ovu diskusiju bi zapravo trebalo voditi u potforumu za prevod SMF-a.

Dane555, dalja rasprava je, smatram, potpuno bespredmetna. Ja se više neću vraćati na ovu temu, jer su argumenti izneseni, samo ih treba pročitati.

Masterd

Rapid, web se neprekidno razvija, to moraš znati ako želiš imati posla s Internetom.

▓▒RapidBelgrade▒▓

Quote from: Masterd on May 22, 2011, 11:29:16 AM
Rapid, web se neprekidno razvija, to moraš znati ako želiš imati posla s Internetom.

ma ja to zmam ali razumem da povremeno izadje novija verzija kao kod ostalih foruma a ne svako malo eto propusta eto upgrade itd pa neki modovi ne rade pa mora i njih update..... 

o tome ja pricam     nisam mislio da nema update   ali brate svaki cas nesto se menja i u startu gomila problema sa modovima ...    malo je neozbiljno....  ja razumem da je smf besplatan  ali ima i drugih besplatnij pa rade update jednom godisnje..  i kolko vidim nemaju sigurnosnih propusta... 

Quote from: holodoc on May 22, 2011, 11:20:40 AM
Zakrpe izlaze zbog toga što postoje vredni beta testeri koji neprekidno testiraju kod i traže propuste :laugh: Da nije njih ne bi bilo ni zakrpa :P

po ovome sto si napisao moja teorija izgleda ovako...

dokle god je takvih testera mi cemo svakih 2 meseca raditi update  :o
kad vi budete radili kako treba i nasli sve rupe na vreme radicemo update na godinu dana .... 

jer kolko vidim od 10 rupa vi nadjete 2 , zakrpite i izbacite update..  znaci taj vas update u startu ima rupe koje niste otkrili pa ih onda neko umesto vas otkrije i prijavi pa vi to zakrpite pa novi update koji o5 u startu ima rupe....

znaci to sto svaki cas izlazi update je vase neznanje a ne znanje .....   

Madzgo ti se slazes naravno  sa mojom teorijom...  ;D ;D ;DMy working day begins with awakening drink coffee and then steal all day...

Masterd

U krivu si. Upravo je znanje to što pronalazi bugove, a znanje (u 0,5 % slučajeva radi se o neznanju) ih također i stvara.

Advertisement: