SMF Support > FAQ i Vodiči (Tutorials)

[TUT] Upgrade SMF 1.1.xx na 2.0 u slici i reči

(1/2) > >>

Skipper.:
Posle dugo vremena izašla je stabilna verzija SMF 2.0. Verovatno će sad mnogi raditi upgrade na tu verziju a opet ima i dosta njih koji se plaše da to odrade zbog kasnijih problema koji mogu nastati.
U ovoj temi ja ću pokušati da vam na što bolji i lakši način objasnim kako da odradite upgrade.
Pre svega zahvalio bih se članu Grix koji mi je ustupio backup njegove baze dok je bio na 1.1.13 verziji a koju ću ja koristiti za potrebe ovog tutorijala.

Pa da počnemo.
Kroz ovaj tutorijal ću objasniti i kako konvertovati bazu podataka u UTF-8 pošto dosta vas kuburi sa tim.

Prvo i osnovno pravilo prilikom upgrade-a foruma je da se odradi backup foruma. Pre backupa stavite vaš forum u mod održavanja (maintance mod). Vama je najbitniji backup baze podataka.
Kako se on radi? Odete na control panel vašeg hosta. Pa u odeljak PhpMyAdmin. Potom izaberete vašu bazu podataka pa odete na polje Export. Tu selektujte sledeće opcije i idite na Go da počne download baze.
Ukoliko želite možete odraditi i backup public_html foldera ali on nije neophodan. Backup tog foldera radite preko nekog ftp klijenta.


Imamo jedan sasvim običan SMF forum, prilagođen balkanskim jezicima i na kome su podržana sva naša slova.

Šta ovaj forum izdvaja od ostalih? Baza mu nije u UTF-8 i eto odmah potencijalni problem da svaki post postane neupotrebljiv posle upgrade-a.
Šta raditi? Odraditi konvertovanje baze podataka u UTF-8 pre upgrade-a foruma.
Kako se to radi? Odete u Admin panel vašeg foruma, pa u deo Održavanje foruma i tamo ćete pronaći opciju da konvertujete bazu podataka u UTF-8. Kada se završi konvertovanje proverite u Control panelu jel sad collation tabela u bazi utf8_general_ci.


Ukoliko je rezultat kao na slici možemo da idemo dalje.
Pre upgrade-a foruma prebacite forum na default temu, engleski jezik i deinstalirajte sve modove koje imate. Njih možete posle deinstalacije i obrisati. Ukoliko se pojave greške prilikom deinstalacije, a hoće sigurno, zanemarite ih.
Potom odete na http://download.simplemachines.org/ i skinete large upgrade paket za SMF 2.0.
Raspakujete ga kod vas na hard disku i sve foldere i fajlove iz tog paketa prevučete u folder public_html na vašem serveru. Kada vas pita želite li da presnimite postojeće fajlove samo potvrdite.
Ovo nije obavezno ali evo vam jedan savet iz mog iskustva. Upgrade paket sadrži samo engleski jezik a vi na vašem serveru imate i druge jezike koji neće biti presnimljeni. Ti drugi jezički paketi su ili iz modifikacija ili ste ih vi ubacili i po meni je najbolje da obrišete sve fajlove iz foldera Themes/default/languages pa da ponovo ubacite samo engleski jezik iz upgrade paketa. Mogu kasnije napraviti probleme, ako je neki član ostao na nekom drugom jeziku.
Kada ste prebacili sve fajlove na server krećemo sa upgrade-om.
U adress baru vašeg pretraživača kucate www.vaš_domen.com/upgrade.php

Step 1.
Unesite vaše admin podatke (korisničko ime i lozinka) na forumu i idite na continue.


Step 2.
Sada vas pita za opcije koje ćete koristiti prilikom nadogradnje.
Stavite kao na ovoj slici i idite na Continue.


Step 3.
Biće preskočen zato što nismo u predhodnom koraku štiklirali opciju Backup tables in your database with the prefix ''backup_smf_''
Šta nam donosi ova opcija? U vašoj bazi podataka dupliraće svaku tabelu.
Zbog čega nije ovo potrebno? Odradili ste na početku backup baze ako nešto krene po zlu a i na ovaj način samo opterećujete bazu dodatnim tabelama koje ničemu ne služe.

Step 4.
Čekate da se proces nadogradnje automatski odradi. Pritisnete Continue po potrebi.


Step 5.
Upgrade završen, selektujete opciju Delete this upgrade.php and its data files now i možete pristupiti vašem sveže nadograđenom forumu.


Šta se dešava sa postovima i temama? Na ovoj slici možete videti da je sve kao i pre upgrade-a i da su sva naša slova čitljiva  :)

Naravno posle upgrade-a trebate ubaciti utf-8 jezičke datoteke.
I za kraj evo još par saveta kako da odradite upgrade što bezbolnije.
Uvek proverite jel dobar backup baze koji ste skinuli za slučaj da nešto pođe po zlu i da ne izgubite forum. Najbolje je da napravite test forum (kod vas na hostu bi bio idealan) i da na njega podignete backup i vidite kako radi.
Takođe možete odraditi na tom test forumu upgrade i ako sve prođe kako treba instalirate na glavnom forumu svež SMF 2.0 i potom preko repair_settings.php fajla povežete forum sa drugom bazom i sve će raditi kako treba. Razne su mogućnosti.

Nadam se da će nekom ovaj tutorijal biti od koristi.

Dzonny:
Samo bi dodao da nije neophodno da se brišu svi modovi pre upgrade procesa, jer će ih svakako "overwrite" fajlova obrisati.
Što se tiče backupa foruma, sve o tome u ovoj temi:
http://www.simplemachines.org/community/index.php?topic=305227.0

I takodje jedna sugestija - Sve slike koje su korišćene u temi najbolje je postaviti u prvi post kao attachmente i ubaciti iste kao obične slike u post, jer će sa dodaj.rs biti kad tad izbrisane, i ceo trud uzalud :)

Dzonny:
Vrlo je preporučljivo prebaciti jezik na engleski pre upgrade-a, a bilo bi dobro i prebaciti se na default temu, kako posle upgradea ne bi ostala tema sa 1.1.x verzije koja neće raditi, tj uzrokovaće greške na 2.0 verziji. Takođe, jezički fajlovi se moraju ponovo skinuti sa sajta i instalirati, jer se prevod za 1.1.x verziju u mnogome razlikuje od prevoda za 2.0 verziju.

batterydoc:

--- Quote from: Skipper. on July 14, 2011, 04:09:03 PM ---
Šta raditi? Odraditi konvertovanje baze podataka u UTF-8 pre upgrade-a foruma.
Kako se to radi? Odete u Admin panel vašeg foruma, pa u deo Održavanje foruma i tamo ćete pronaći opciju da konvertujete bazu podataka u UTF-8. Kada se završi konvertovanje proverite u Control panelu jel sad collation tabela u bazi utf8_general_ci.Ukoliko je rezultat kao na slici možemo da idemo dalje.


--- End quote ---

Lepo objašnjeno, mislim da više neće biti pitanja, šta i kako prilikom prebacivanja na noviju verziju foruma.

Jedino bih ovde dodao za konvertovanje baze na utf8.

Zato što sam prilikom tog dela imao problem.

Konvertovao sam bazu preko Admin panela foruma, i dela, Održavanje foruma.

Međutim, nisu sve baze bile konvertovane, i nisam imao prikazivanje svih naših slova, i mislim da je pametnije i jednostavnije konvertovanje uraditi iz C-panela i Php Myadmin-a., a ujedno i kontrolišemo da li su sve baze pravilno konvertovane.

To je moje iskustvo.

Bravo Skipper, odlično urađeno.

 8)

Founder 2008:

--- Quote from: Skipper. on July 14, 2011, 04:09:03 PM ---Ukoliko se pojave greške prilikom deinstalacije, a hoće sigurno, zanemarite ih.

--- End quote ---
Nemojte zanemariti greske koje se ticu fajlova vase teme kako nakon upgrade-a ne biste imali problema sa viskom ili manjkom kodova.  :)


--- Quote from: Dzonny on July 14, 2011, 06:37:44 PM ---Samo bi dodao da nije neophodno da se brišu svi modovi pre upgrade procesa, jer će ih svakako "overwrite" fajlova obrisati.

--- End quote ---
Ali... ako te modifikacije menjaju fajlove vase teme (koja nije default) onda obavezno deinstalirajte modove jer cete u protivnom kod novog dodavanja modifikacije imati duple kodove.  :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version