Advertisement:

Author Topic: LOGO  (Read 4102 times)

Offline tedung

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 74
LOGO
« on: October 08, 2012, 01:51:38 AM »
salam tuan
boleh letak logo tak kat page depan?

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: LOGO
« Reply #1 on: October 08, 2012, 04:36:10 AM »
Tak berapa jelas lah pertanyaan ni. Nak letak logo kat page depan? Page mana ni? Page forum? Kalau page forum boleh tapi kena create custom page. Kalau boleh index.html memandangkan SMF dah guna index.php. Atau jadikan SMF dalam sub-direktori/folder dan gunakan software lain untuk muka depan. Ini maksud awak ker?

Offline tedung

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 74
Re: LOGO
« Reply #2 on: October 08, 2012, 11:43:43 PM »
maaf tuan
ia betul maksud saya tu....
susah tak cara nak buat....

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: LOGO
« Reply #3 on: October 08, 2012, 11:51:35 PM »
Tak susah pun. Senang jer.

Ada dua cara senang.
1. Pakai mod portal. Gunakan frontpage dia untuk letak logo. Tapi portal biasanya ada menu kecuali mod portal portamx. Portal mod ini boleh create muka depan yang kosong tanpa menu dll.

2. Alihkan SMF ke dalam subdirektori. Contoh daripada domainawak.com/ ke domainawak.com/forum/. Lepas tu create index.php atau index.html di domainawak.com/index.html atau domainawak.com/index.php. Letak logo awak dalam fail index.html atau index.php tu. Letak link yang mana bila klik, dia orang boleh terus masuk ke forum awak.

Saya pernah buat cara kedua. Kalau nak kod dia (simple jer), nanti saya bagi.

Offline tedung

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 74
Re: LOGO
« Reply #4 on: October 09, 2012, 04:20:28 AM »
TQ

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: LOGO
« Reply #5 on: October 10, 2012, 03:35:48 AM »
No problem.

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: LOGO
« Reply #6 on: October 28, 2012, 12:46:53 AM »
tedung, apakah awak masih perlukan bantuan dalam hal ini? Kalau tidak, sila tandakan topik ini sudah selesai dengan menekan butang mark topic solved di sebelah kiri bawah pos ini.