Advertisement:

Author Topic: Macam mana hendak tukarkan template background colour?  (Read 5458 times)

Offline waris

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 220
  • Gender: Male
    • Wau Landing Portal
Macam mana hendak tukarkan template background colour?
« on: October 10, 2012, 12:12:44 AM »
Saya mengguna tema "rusty white"bagi orkidforum saya.

[1]  Macam mana hendak tukarkan template background daripada
warna >Grey< kepada warna yang lain?

Nb. kalau dalam css sila tunjukkan line nombor berapa?

Link:  www.bumimall.com/orchidforum/index.php

Awak kena daftar terlebih dahulu jika hendak melihat tema Rusty White.

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: Macam mana hendak tukarkan template background colour?
« Reply #1 on: October 10, 2012, 03:35:04 AM »
Awak kena mudahkan kerja saya kalau nak saya membantu. Kalau saya kena daftar semua forum yang saya diminta bantu, kan jenuh tu?

Tukar tema awak kepada tema yang berkenaan kalau awak betul2 nak saya bantu awak.

Offline waris

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 220
  • Gender: Male
    • Wau Landing Portal
Re: Macam mana hendak tukarkan template background colour?
« Reply #2 on: October 10, 2012, 09:38:09 PM »
Awak kena mudahkan kerja saya kalau nak saya membantu. Kalau saya kena daftar semua forum yang saya diminta bantu, kan jenuh tu?

Tukar tema awak kepada tema yang berkenaan kalau awak betul2 nak saya bantu awak.

Saya tak faham kenapa SMF begini! Selepas tukar tema guest masih tidak boleh lihat tema yang diguna.

Saya sudah gunakan tema tersebut, tetapi hanya boleh melihat selepas login.

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: Macam mana hendak tukarkan template background colour?
« Reply #3 on: October 10, 2012, 10:10:49 PM »
Bukan salah SMF. Awak kena tetapkankan (setting) tema yang awak pilih dibahagian tema. Kalau awak tak pandai buat tetapan, awak hanya perlu tanya. Kalau awak hanya tahu kritik dan komplen, ia tak akan membantu awak. Team Member SMF pun akan abaikan pos awak kalau awak bertanya dalam gaya bahasa begitu.

Apa yang berlaku ialah kerana awak menukar tema pada profile awak iaitu secara peribadi atau awak menukar tema hanya untuk diri awak tanpa menetapkan ia sebagai tema asas keseluruhan forum.

Untuk membetulkan keadaan ini, mula2 awak kena login masuk sebagai Admin. Lepas tu awak kena masuk ke dalam ACP (admin control/confguration panel). Di bawah tab menu Configuration, awak pilih tab menu Manage and Install.

Kemudian perhatikan betul2 di bawah Themes and Layout, kemudian tetapkan tema mengikut langkah2 ini:

1. Themes that the user is able to select: (jangan tick yang ini bagi menghalang mana2 ahli pilih tema sendiri)

2. Overall forum default: (pilih tema yang awak kehendakki untuk forum awak)

3. Reset everyone to: (pilih Forum Default)

4. Save.

Sekali lagi, jangan salahkan perisian. Semak pengetahuan sendiri. Kalau tak pasti, sila bertanya dengan budi bahasa. Kalau hendak orang membantu, kita mesti bersedia membantu mereka membantu kita terlebih dahulu. Gunakan budi bahasa tinggi dalam dunia berforum atau bersosial yang lain.

Offline waris

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 220
  • Gender: Male
    • Wau Landing Portal
Re: Macam mana hendak tukarkan template background colour?
« Reply #4 on: October 11, 2012, 01:13:22 AM »
Salam ahrasis,

Jangan salah faham.

Saya betul-betul tidak tahu.

Terima kaseh.

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: Macam mana hendak tukarkan template background colour?
« Reply #5 on: October 11, 2012, 01:16:03 AM »
Say dah dapat tengok tema awak di laman tu. Yang saya boleh lihat, css berkenaan ialah:

body, td, th, tr {
    color: #999999;
}

Untuk pengetahun awak, selalunya kita akan nasihatkan supaya anda gunakan firefox dan gunakan add-on firebug untuk membuat penilaian kepada tema. Cuba gunakannya dan lihat betapa mudahnya untuk anda mengubahsuai sesuatu tema SMF atau mencipta tema anda sendiri. Selamat mencuba.

Offline waris

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 220
  • Gender: Male
    • Wau Landing Portal
Re: Macam mana hendak tukarkan template background colour?
« Reply #6 on: October 11, 2012, 06:58:47 AM »
OK! Saya cuba mengguna kan add-on tersebut.

Terima kasih.

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: Macam mana hendak tukarkan template background colour?
« Reply #7 on: October 11, 2012, 11:02:29 AM »
Bagus. Kalau ada apa2 masalah boleh tanya lagi di sini.

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: Macam mana hendak tukarkan template background colour?
« Reply #8 on: October 28, 2012, 12:43:37 AM »
Macamana? Dah selesai masalah ini?

Offline waris

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 220
  • Gender: Male
    • Wau Landing Portal
Re: Macam mana hendak tukarkan template background colour?
« Reply #9 on: November 05, 2012, 12:24:28 AM »
Beres!

Terima kasih.