Advertisement:

Author Topic: Portal  (Read 7049 times)

Offline waris

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 220
  • Gender: Male
    • Wau Landing Portal
Portal
« on: December 06, 2012, 10:10:09 AM »
Salam,

Jikalau saya reka portal mengguna html, macamana saya boleh rangkikan kepada forum SMF saya sebagai frontpage?

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: Portal
« Reply #1 on: December 11, 2012, 10:33:23 PM »
Cipta laman tersebut sebagai index.html. Letakkan dalam root forum awak. Siap.

Untuk ubahan atau tambahan menu, edit dalam Subs.php. Untuk ubahan laman utama dalam linktree, buat ubahan dalam Load.php. Untuk tukar pautan home daripada laman index, edit index.template.php.

Boleh tanya lagi kalau tak faham atau tak pasti. ;)

Nota: Jangan tanda solve kecuali bila dah selesai. Saya batalkan tanda solve sehingga topik ini diselesaikan.

Offline waris

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 220
  • Gender: Male
    • Wau Landing Portal
Re: Portal
« Reply #2 on: December 13, 2012, 06:39:18 AM »
Terima kasih,

Saya akan cuba.

Wassalam.

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: Portal
« Reply #3 on: December 13, 2012, 09:34:13 AM »
Cara termudah guna portal mod atau mod yang boleh cipta page termasuk frontpage.

Cara yang mudah pada saya macam saya bagi pun boleh jer.

Cara advance SSI lah. Rasanya macam awak dah pernah tanya bab ini kan?

Offline waris

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 220
  • Gender: Male
    • Wau Landing Portal
Re: Portal
« Reply #4 on: December 14, 2012, 02:01:53 AM »
Saya ada banyak forum.

Pada forum www.1BukitUtama.bumiweb.com saya telah mencuba PortaMx 'Frontpage" mengguna gambar dan article. Nampak elok. Tetapi hendak beri spacing kiri dan kanan [Format] untuk artikel-artikel dalam 2cm, macam mana nak buat?

Kalau awak daftar sekali lagi saya akan beri awak kuasa Administrator.
Saya mati akal kenapa satu daripada Category forum "will not display" bila menunjuk Papan-papan forum tetapi will display bila pergi ke-Admin>forum>Modify Board?

Boleh tolong tak?

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: Portal
« Reply #5 on: December 14, 2012, 02:04:28 AM »
Setkan padding dalam blok yang berkenaan. PortaMX boleh...

Sebab awak tak buat board dalam kategori tu atau board awak tersembunyi?

Kalau perlu sahaja saya daftar, k?

Offline waris

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 220
  • Gender: Male
    • Wau Landing Portal
Re: Portal
« Reply #6 on: December 14, 2012, 04:06:23 AM »
Salam,

Quote
"Saya mati akal kenapa satu daripada Category forum "will not display" bila menunjuk Papan-papan forum tetapi will display bila pergi ke-Admin>forum>Modify Board?"

Perkara ini sudah diatasi.

Terima Kasih.

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: Portal
« Reply #7 on: December 16, 2012, 07:23:27 PM »
Tahniah. Tak nak kongsi cara penyelesaiannya?

Offline waris

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 220
  • Gender: Male
    • Wau Landing Portal
Re: Portal
« Reply #8 on: December 17, 2012, 11:08:47 PM »
Saya pun tak berapa faham macam mana.

Saya agak ia berkenaan dengan jumlah papan yang telah ditetapkan yang hendak di pamir pada tiap-tiap muka webpage!

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: Portal
« Reply #9 on: December 18, 2012, 03:27:36 AM »
Ya. Sekurang2nya satu.