Advertisement:

Author Topic: Move  (Read 9422 times)

Offline tedung

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 74
Move
« on: January 04, 2013, 01:52:53 AM »
Salam ada satu lagi soalan.

Katakan saya ada bukak satu new topic.
So adalah 4 ke 5 orang reply.
Bolehkah apa yang yang saya reply  nak move ke kedudukan atas.
Kalau tak saya ke 6

faham ke apa yang aku tanya ni...heheheh

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: Move
« Reply #1 on: January 04, 2013, 03:18:00 AM »
Faham. Boleh tu boleh. Tapi kena hack database dan tukarkan hari dan/atau waktu pos yang hendak dinaikkan ke atas tu kepada hari dan/atau waktu sebelum pos yang kedua.  ;D

Tak ada cara lain rasanya...  ::)

Offline tedung

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 74
Re: Move
« Reply #2 on: January 04, 2013, 04:25:10 AM »
macam mana cara hack tu?

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: Move
« Reply #3 on: January 04, 2013, 04:44:23 AM »
Nak belajar ek? Tapi buat atas risiko sendiri ok.

Di phpMyAdmin, mula2 download database forum anda. Kemudian buat satu salinan. Kemudian edit salinan tu.

Apa yang nak diedit? Carilah tarikh pos tu...

Pastu upload balik. Buat forum maintenance sikit. Bersihkan error dan kira semula stats.

Kalau tak sure, pos line2 berkenaan kat sini. Apa2 hal boleh test jer. Kalau ada apa2 hal guna backup database.

Jangan lupa untuk letakkan forum dalam keadaan maintenance masa nak buat ni.

Offline tedung

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 74
Re: Move
« Reply #4 on: January 05, 2013, 02:44:47 AM »
takperlah kalau macam tu...
macam agar sukar jer....

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: Move
« Reply #5 on: January 05, 2013, 10:22:40 PM »
Memang sukar. Dan boleh membahayakan kesihatan forum awak kalau tak pandai buat. ;)

Offline tedung

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 74
Re: Move
« Reply #6 on: January 06, 2013, 07:42:55 PM »
hehehe.....bahaya ke bot2 kecil

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: Move
« Reply #7 on: January 06, 2013, 09:04:14 PM »
Terutama kalau tak ada/buat backup yang betul.