Advertisement:

Author Topic: themes and layout  (Read 11843 times)

Offline tedung

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 74
themes and layout
« on: January 07, 2013, 01:13:55 AM »
salam all

saya ada baru install themes baru dan nak gunalah yang baru tu.


Uploaded with ImageShack.us

tapi tulisan dia kecik sikit dari biasa....macam mana nak besarkan yer.


Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: themes and layout
« Reply #1 on: January 07, 2013, 03:29:08 AM »
Apa maksudnya? Kurang jelas.

Kalau rajin nak belajar, guna firefox dan install firebug. Guna firebug dan halakan anak panah ke atas tulisan. Daripada situ akan dapat code dan css berkenaan. Tukar css tu kepada font yang lebih besar.

Offline tedung

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 74
Re: themes and layout
« Reply #2 on: January 07, 2013, 08:16:44 PM »
Yang sebenarnya...saya install new themes.....lepas tu dia punya tulisan kecik sikit daripada biasa.
Kot2 kita boleh adjust dimana-mana setting

Offline tedung

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 74
Re: themes and layout
« Reply #3 on: January 07, 2013, 08:45:44 PM »
firebug dah instal...itu sebagai panduankan untuk check....
Biasanya kalau nak set tulisan besar sikit under apa yer

Dari firebug kita boleh edit teruskan forum kita?

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: themes and layout
« Reply #4 on: January 08, 2013, 12:51:38 AM »
Dpd dalam firebug tu memang boleh edit tapi dia cuma bagi gambaran mcmana rupa forum tu bila diubah. Bila tutup dia kembali asal. Nak edit kena edit index.css dalam tema yang awak gunakan. Increase size font untuk tulisan lebih besar.

Offline tedung

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 74
Re: themes and layout
« Reply #5 on: January 09, 2013, 04:30:50 AM »


Uploaded with ImageShack.us

skrang aku install seperti photo di atas
bolehkah kita change gamba tu

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: themes and layout
« Reply #6 on: January 09, 2013, 04:41:51 AM »
Boleh. Tukar jer kat fail png dalam image folder theme tu... off, on, redirect, new_some, new_none, new_redirect dll

Offline tedung

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 74
Re: themes and layout
« Reply #7 on: January 09, 2013, 07:45:55 PM »
Maaf yang mana satu erk...tak jumpa


Uploaded with ImageShack.us



Uploaded with ImageShack.us



yang ni saya clik arrow bawah

Uploaded with ImageShack.us

yang ni saya klik arrow atas

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: themes and layout
« Reply #8 on: January 09, 2013, 08:20:18 PM »
Arrow atas. Dalam folder images.

Offline tedung

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 74
Re: themes and layout
« Reply #9 on: January 09, 2013, 08:25:53 PM »
so mcm mana nak edit

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: themes and layout
« Reply #10 on: January 09, 2013, 09:18:10 PM »
Edit? Nak edit macam mana? Kata nak tukar gambar. Nak tukar gambar hanya perlu replace fail2 gambar yang saya sebut dengan gambar yang lain. Nama dan jenis kekalkan sama. Semudah itu sahaja...

Offline tedung

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 74
Re: themes and layout
« Reply #11 on: January 10, 2013, 12:02:22 AM »
mcm mn nak replace tak nampak?
ada kena save ker apa.

mula2 klik Modify Themes
lepas tu yg mana satu

 Browse the templates and files in this theme.
 Edit this theme's stylesheets.
 Copy a template from the theme this is based on.

mesti edit tu kan.

lepas tu -image
dari image tu macam mana nak replace.

Maaf banyak plak tanya 8)

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: themes and layout
« Reply #12 on: January 10, 2013, 01:36:32 AM »
Bukan macam tu. Masa awak mula2 nak install SMF awak pakai apa? cPanel atau FTP?

Kalau pakai cPanel awak boleh guna file manager. Apa2 pun, awak perlu buka folder tu daripada tu sama ada daripada file manager dalam cPanel atau melalui FTP. Downloadkan fail2 yang saya sebutkan sebagai backup.

Awak dah ada ke belum imej2 gantian yang awak nak gunakan? Kalau dah ada awak boleh terus upload dan overwrite fail2 sedia ada.

Kalau belum, awak boleh create imej2 gantian.

Itu kalau awak cuma nak gantikan imej2 asal yang saya sebutkan di atas. Kalau awak nak buang terus dan gantikan dengan imej yang pelbagai, awak boleh gunakan mod ini: http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=511 atau http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=3209

Offline tedung

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 74
Re: themes and layout
« Reply #13 on: January 10, 2013, 03:09:35 AM »
Ok TQVM

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: themes and layout
« Reply #14 on: January 10, 2013, 04:16:44 AM »
Tak ada masalah. Kalau ada apa2 soalan lain lagi, boleh tanya di sini.

Offline tedung

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 74
Re: themes and layout
« Reply #15 on: January 11, 2013, 04:22:09 AM »
ok