Advertisement:

Author Topic: need help from a real pro  (Read 1536 times)

Offline TheDragon

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 833
Re: need help from a real pro
« Reply #20 on: February 11, 2021, 07:57:42 PM »
well = if I run a normal url.html in that folder -- it works
I made a new SMF in a sister folder = it works
but will not run ANY PHP from the folder that gave the warning = OR it says connection error
yes= BIZARRE

Offline Sir Osis of Liver

  • SMF Super Hero
  • *******
  • Posts: 10,925
  • We were all equal in the end.
Re: need help from a real pro
« Reply #21 on: February 11, 2021, 10:30:54 PM »
That's a server error.  If repair_settings.php is in that directory, it should run even if it can't connect to database.
“The best laid schemes o' mice an' men / Gang aft a-gley.” - Robert Burns

Offline Aleksi "Lex" Kilpinen

  • A Peculiar Finn
  • Project Manager
  • SMF Super Hero
  • *
  • Posts: 19,804
  • Gender: Male
  • Don't worry, I'm n00b friendly
    • Aleksi.Kilpinen on Facebook
    • LexArma on GitHub
    • aleksi-kilpinen on LinkedIn
    • My Daily Dose Of Blasphemy
Re: need help from a real pro
« Reply #22 on: February 12, 2021, 01:53:53 AM »
Please don't leave repair_settings.php on the server when you don't need it, and never link to it for your own protection.
I removed the link earlier.

Check your server's error log. Every HTTP500 should leave an entry there. If you can't find it, ask your host to look it up.
A Finnish Project Manager (Support Specialist)
Happily running multiple SMF 2.x installations.
 Fooling around with an i7-10700 @ 2,90GHz-4.80GHz / 16Gb / RTX-2070 Super / 3840x2160 / Win 10 x64


How you can help SMF

"Before you allow people access to your forum, especially in an administrative position, you must be aware that that person can seriously damage your forum.
Therefore, you should only allow people that you trust, implicitly, to have such access." -Douglas

Offline TheDragon

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 833
Re: need help from a real pro
« Reply #23 on: February 12, 2021, 10:16:05 AM »
ok = yoy have all been great
THANKS
now - abset of anything working
here is what I did so far
1. used FTP = and backed up my entire folder holding the forum
2. used phpMYadmin to export the SQL file to my laptop
3. used cPanel to install 2.18 in same folder level as other forum (but different folder)
3A. it works perfect
4. imported the old DB into new smf = wow - I can see the old posts!
BUT - as expected = ALL formatting is lost
(was hoping that the new install would override?)
  hmmm tried to input an image here
 do not min using new formating
question:
A. what do I upload from my saved folders on old forum folder?
B. what if I try to install the original v2.0 from, SMF archives?







Offline shadav

  • Support Specialist
  • Sophist Member
  • *
  • Posts: 1,244
  • Gender: Female
    • shadav on Facebook
    • leashadav on GitHub
    • Ask The Muslims: A Place To Ask Honest Questions and Receive Respectful Answers
Re: need help from a real pro
« Reply #24 on: February 12, 2021, 10:27:33 AM »
3. used cPanel to install 2.18 in same folder level as other forum (but different folder)
3A. it works perfect
4. imported the old DB into new smf = wow - I can see the old posts!
BUT - as expected = ALL formatting is lost

don't forget to run the upgrade.php to update the old database to 2.0.18
formatting as in ... ? how the site looked?
that would be your theme's css files
and possibly any edits to your theme's files you may have done

I basically did the same with an old site of mine that was nearly impossible to upgrade (heavily modified) ....
installed new 2.0.18
ripped out the important parts from my old db and uploaded them to my new db
used winmerge to compare old files with new files and made changes where needed that I had done to the template (not including mods that were installed)
and copied over needed folders from the old to the new (attachments, avatars, smileys, ect)
reinstalled all mods one by one

it was a pain but less of a pain then trying to fix/update the forum as it was....

Offline Aleksi "Lex" Kilpinen

  • A Peculiar Finn
  • Project Manager
  • SMF Super Hero
  • *
  • Posts: 19,804
  • Gender: Male
  • Don't worry, I'm n00b friendly
    • Aleksi.Kilpinen on Facebook
    • LexArma on GitHub
    • aleksi-kilpinen on LinkedIn
    • My Daily Dose Of Blasphemy
Re: need help from a real pro
« Reply #25 on: February 12, 2021, 10:37:02 AM »
What if you just switch the old install to use the new DB?
Make a backup copy of your old settings.php and edit in the details for the new database that is working.
If this works, then we could be fairly sure the problem is with the old database somehow. If not, then we know it's something broken with the install.
A Finnish Project Manager (Support Specialist)
Happily running multiple SMF 2.x installations.
 Fooling around with an i7-10700 @ 2,90GHz-4.80GHz / 16Gb / RTX-2070 Super / 3840x2160 / Win 10 x64


How you can help SMF

"Before you allow people access to your forum, especially in an administrative position, you must be aware that that person can seriously damage your forum.
Therefore, you should only allow people that you trust, implicitly, to have such access." -Douglas

Offline Sir Osis of Liver

  • SMF Super Hero
  • *******
  • Posts: 10,925
  • We were all equal in the end.
Re: need help from a real pro
« Reply #26 on: February 12, 2021, 11:20:46 AM »
BUT - as expected = ALL formatting is lost
(was hoping that the new install would override?)

You have to run repair_settings to fix theme paths and revert all members to default theme.
“The best laid schemes o' mice an' men / Gang aft a-gley.” - Robert Burns

Offline TheDragon

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 833
Re: need help from a real pro
« Reply #27 on: February 12, 2021, 11:42:48 AM »
ok -
three good ideas
fyi
when I reloaded the v2.0 = I could not connect to DB - even  new blank on
(during the install.php)
argh

I think I will take a breath and relax and try again over weekend
still waiting for hi level tech support to call me from server farm

THANKS !

Offline TheDragon

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 833
Re: need help from a real pro
« Reply #28 on: February 12, 2021, 11:59:22 AM »
wow
I tried one more thing
it worked - SORT of
i ran repair settings and pointed all directories to NEW folders
(after copying ALL old folders to new install tree)
the HOME page works:


but if I hit ANY link. I get this:


getting closer?

keep helping please !!!



Offline Sir Osis of Liver

  • SMF Super Hero
  • *******
  • Posts: 10,925
  • We were all equal in the end.
Re: need help from a real pro
« Reply #29 on: February 12, 2021, 12:25:14 PM »
You have to run repair_settings to fix theme paths and revert all members to default theme.

Try this again.
“The best laid schemes o' mice an' men / Gang aft a-gley.” - Robert Burns

Online Kindred

  • The Mean One
  • Support Specialist
  • SMF Legend
  • *
  • Posts: 60,203
  • Gender: Male
    • Kindred-999 on GitHub
Re: need help from a real pro
« Reply #30 on: February 12, 2021, 12:50:59 PM »
basically, as mentioned, you have to run it one more time.

The first time, it set the correct boardURL and paths and database...

once it could actually CONNECT to the database, you need a second run to set the theme paths and urls (which are stoed in the database, not in the Settings file.
Please do not PM, IM or Email me with support questions.  You will get better and faster responses in the support boards.  Thank you.

"Loki is not evil, although he is certainly not a force for good. Loki is... complicated."

Offline TheDragon

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 833
Re: need help from a real pro
« Reply #31 on: February 12, 2021, 02:00:27 PM »
ok --ok
will try again
THANKS'

fingers crossed


Offline TheDragon

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 833
Re: need help from a real pro
« Reply #32 on: February 12, 2021, 02:31:54 PM »
someone said above to run /upgrade.php/
where is that file?
and I ran repair again -
but all the recommended settings are already in the boxes


Offline TheDragon

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 833
Re: need help from a real pro
« Reply #33 on: February 12, 2021, 03:05:39 PM »
holy wow batman
is now working????????????????
on a whim = i ran repair a 3rd time
ta dah
you guys are GREAT
now that is works perfect on a TEST folder
am afraid to move it to another folder  ::) ::) ::) ::)
now the world sees my top level name  hmmm?
is it easy to move? again?
now that it is working
ps
I re-used the iframe pointing to the test folder
worked on home page  - but not when linked
so changed the pointer not to use the iFrane and just link to the test folder


Offline Sir Osis of Liver

  • SMF Super Hero
  • *******
  • Posts: 10,925
  • We were all equal in the end.
Re: need help from a real pro
« Reply #34 on: February 12, 2021, 09:09:59 PM »
If test directory is at same level as production forum, you can just rename the directories and run repair_settings yet again.

Why are you running it in an iframe?
“The best laid schemes o' mice an' men / Gang aft a-gley.” - Robert Burns

Offline Sir Osis of Liver

  • SMF Super Hero
  • *******
  • Posts: 10,925
  • We were all equal in the end.
Re: need help from a real pro
« Reply #35 on: February 12, 2021, 10:26:14 PM »
someone said above to run /upgrade.php/

You don't have to run upgrade.php if you're already at 2.0.13.  It upgrades the database from 1.1 to 2.0, which you've already done, and there were no database changes in 2.0 branch so you're good to 2.0.18.

“The best laid schemes o' mice an' men / Gang aft a-gley.” - Robert Burns

Offline TheDragon

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 833
Re: need help from a real pro
« Reply #36 on: February 13, 2021, 10:04:27 AM »
Quote
If test directory is at same level as the production forum, you can just rename the directories and run repair_settings yet again.
at my server -- I own  myname.com and also abc-chat.com (which is aliased to a folder called abc.com) and the old (broken forum was in a folder called abc.com/forum
I made a test folder (not seen the world as TEST) and put a new smf18 install there and copied all my back up files there
and imported the old SQL
so this works ==> myname.com/TEST (which hold the new forum)
and the NAV button from the old site no links direct to myname.com/Test

like I said -- happy it work now - afraid to move it and break it
hmmm
will this work?
delete all OLD forum files (is backed up locally 2x)
reload new smf 18 on the old forum folder
and copy up old files (from backup that is working on myname.com/TEST and import DB again?
that sounds safe enough? as I will keep the new site as is



Quote
Why are you running it in an iframe?
(the forum was (is) part of a normal HTML site - so one of the nav tabs just went to a page in the site  and it was easier to manage the overall look and feel and navigating  - but seem not to work anymore
well, the forum OPENED in the site - but then secondary pages do not open - will try later  - in the meantime the nav tab points to a whole new domain (see above)

Offline Sir Osis of Liver

  • SMF Super Hero
  • *******
  • Posts: 10,925
  • We were all equal in the end.
Re: need help from a real pro
« Reply #37 on: February 13, 2021, 10:23:15 PM »
I wouldn't delete anything.  Rename abc.com/forum > abc.com/forum_sav, create new directory abc.com/forum, copy working install from myname.com/TEST to new abc.com/forum, run repair_settings to fix paths.
“The best laid schemes o' mice an' men / Gang aft a-gley.” - Robert Burns

Offline TheDragon

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 833
Re: need help from a real pro
« Reply #38 on: February 15, 2021, 03:30:22 PM »
I wouldn't delete anything.  Rename abc.com/forum > abc.com/forum_sav, create new directory abc.com/forum, copy working install from myname.com/TEST to new abc.com/forum, run repair_settings to fix paths.

this was close to what I did = I just made a NEW folder (ie Forum, not forum)
made fresh install (using cpanel)
(was worried about copying from one pace to another)
imported old SQL into new DB
ran repair_settings to fix paths
but 2 more issues - had to edit the DB  prefix!
THEN the old posts showed up
caution - this also BROKE my login info - but ta dah - tried the original user name and pwd\
and copied by hand (ftp) the old attachments, etc
this was important because members had MANY MANY docs attached

summary -- new v 2.0.18 works
lost a year of custom GUI etc -- but not needed
THANKS EVERYONE




Offline Steve

  • Freak
  • Support Specialist
  • SMF Hero
  • *
  • Posts: 4,798
  • Gender: Male
  • I have not yet begun to procrastinate.
Re: need help from a real pro
« Reply #39 on: February 16, 2021, 03:28:09 PM »
I've been waiting until this was resolved to make a small comment. Please try to make your topic titles indicate what the problem is. The reason being that nondescript titles often get skipped due to the volume of support requests we get.

Just a friendly reminder. :)
Please do not PM me for support.

I just ordered a life alert bracelet so
if I get a life, I'll be notified immediately.