Advertisement:

Author Topic: Php - Mysql Server Kurulum Ve Dersleri.  (Read 14399 times)

Offline ℓσяєиz

  • Sophist Member
  • *****
  • Posts: 1,037
  • Gender: Male
  • .Not Anymore !..
    • http://www.facebook.com/baris89 on Facebook
    • Barış
Php - Mysql Server Kurulum Ve Dersleri.
« on: June 24, 2007, 03:55:43 PM »

Windows için PHP kurulumu

http://www.php.net adresinden php-4.0.6-Win32.zip yada PHP son sürümünü bilgisayarınıza indirin "c:\php" klasörüne açın ve "c:\php\sapi" klasöründeki bütün dosyaları "c:\php" klasörüne taşıyın browscap.ini dosyasınıda c:\Windows klasörüne kopyaladın , php.ini-dist doyasını notepad ile açıp "extension_dir=" satırını bularak karşısındaki "./" yazısını silip yerine "c:\php" yazın ve birde aynı dosyanın içinde ";browscap=" satırını bulun ve önündeki noktalı virgülü kaldırarak karşısındaki "extra/browscap.ini" yazısını "c:\Windows\browscap.ini" olarak değiştir ve bu dosyayı php.ini olarak "c:\Windows" dizinine kopyalayın gerekli "c:\php\dlls" klasörünün altındaki dll dosyalarınıda "c:\Windows\system" klasörünün altına kopyalayın ve bu dosyaların kopyalamasında şu dosya korunuyo gibi hata olursa önemli değil zaten diğerlerini kopyalamış olacak o da zaten varmış demek. ve son olarak
regedit den Windows98 PWS, php yi anlar hale getirmeniz lazım eğer Windows98 kullanıyorsan aşagıdaki kodu "php.reg" dosyası olarak kaydetdin ve çalıştırın.



REGEDIT4
[HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\W3SVC\ Parameters\Script Map]
".php"="C:\\PHP\\php4isapi.dll"
".php3"="C:\\PHP\\php4isapi.dll"


Linux için PHP kurulumu

http://www.php.net adresinden php-4.0.6.tar.gz dosyasını indirip install.txt dosyası eşliğinde kurulumu yapabilirsiniz yada php nin RPM binary dosyasını indirerek derlemekle uğraşmayıp sisteminize php yi kurabilirsiniz. bunun yanında Linux için Apache, Mysql ve Php üçlüsünü bilgisayarınıza kurabileceğiniz çeşitli paket programlar da var. http://www.nusphere.com ve bu tür sitelere netten arama motoru ile ulaşabilirsiniz.
Php kurulum işlemi bittiğinde Apache'nin ayar dosyasına(httpd.conf) Php yi aktif hale getirmek için aşağıdaki satırları ekleyin ve Apache sunucusunu yeniden başlatın.

     

    AddType application/x-httpd-PHP .PHP
    AddType application/x-httpd-PHP-source .PHPs



Daha ayrıntılı bilgi için Php.net F**** bölümüne yada http://www.google.com arama motorundan "How do I install Apache, MySQL, PHP on Linux" gibi anahtar kelimelerle bir çok siteye ulaşabilirsiniz...


PHP ile ilk programımız

Php sürümü, Çevre değişkenleri ile ilgili bilgilere aşağıdaki kodu metin editörü ile yazıp php.php alarak kaydedin ve önizlemesine bakarak görebilirsiniz.

Code: [Select]
<html>
<?phpinfo();?>
</html>

Ve ilk Php scriptimizi de yazalım.
Code: [Select]
<?php
$degisken 
"PHP";
print (
"Merhaba $degisken\n");
?>

HTML gömülü betik dili

PHP, HTML kodlarının arasında kullanılabilir. Bu şekliyle Asp yede benzer. PHP ve HTML nin birleşimi ile ilgili bir örnek yapalım;

Code: [Select]
<html>
<head>
<title>HTML ile PHP</title>
</head>
<body>
Nick?
<br>
<?php
// bu araya php kodları,(açıklama satırı)
/* burası çoklu
açıklama satırı */
echo "<b>Viper!</b>";
?>

</body>
</html>

Değişkenler

Php'de de her programlama dilinde olduğu gibi değişkenler var, fakat değişkenleri kullanmadan önce tanımlamamıza gerek yoktur. İstediğimiz değişkeni istediğimiz an kullanabiliriz. Ayrıca bütün değikenler $ işaretiyle başlar.

Code: [Select]
<html>
<head>
<title>PHP</title>
</head>
<body>
<?php
$isim 
"Adem";
$yas 20;
?>

<br>
<?php
echo "merhaba $isim yaşınız $yas";
?>

</body>
</html>

Diziler

Dizilerin programlamadaki yeri olduğça büyük, normal değişkenlerde sadece değişken başına vir veri tutulurken dizilerde yüzlercesi tutulabilir. Php de çok boyutlu dizilerden tutunda kullanabileceğiniz birçok kolaylıklar vardır...

Code: [Select]
<html>
<?php
$dizi1 
= array("Ahmet","Mehmet","Hasan","Hüseyin","Ali");
echo 
$dizi1[2];
//Hasan degerini döndürür
?>

<br>
<?php
$dizi2 
= array (
array('adi'=>"Yavuz",'soyadi'=>"Düzgün"),
                array(
'adi'=>"Ender",'soyadi'=>"Gündogdu"),
                array(
'adi'=>"Tülin",'soyadi'=>"Sahika"),
                );
echo 
$dizi2[1]['adi'];
//Ender degerini döndürür 
?>

<br>
<?php
$dizi3
[] = "Veli";
$dizi3[] = "Emine";
$dizi3[] = "Salih";
$dizi3[] = "Havva";
echo 
$dizi3[1];
//Emine degerini döndürür
?>

<br>
<?php
$degisken1 
count($dizi3);
echo 
$degisken1;
//$dizi3 ün elemen sayisi =4 geri döndürür
?>

<br>
<?php
$dizi4 
array_merge($dizi1,$dizi3);
//$dizi1 ile $dizi3 ün elemenlari $dizi4 te toplanir
?>

</html>

Değişkenler ve Dizilerle ilgili daha birçok fonksiyon var. İleriki konularda yeri geldiğinde bunlardan bahsederiz fakat yine php.net fonksiyon listesinden bunlara ulaşabilirsiniz...

if Deyimi

if karar yapısının kullanımını aşağıdaki örnekte görebilirsiniz ve yardımcı olablecek operatör ve anlamlarına bakabilirsiniz.

Code: [Select]
<html>
<?php
$saat 
date(H);
//şu anki saat (0-24)
$gunler = array("Pazar","Pazartesi","Salı","Çarşamba","Perşembe","Cuma","Cumartesi");
//günler dizisi
$gun $gunler[date(w)];
//date(w) ile hangi gün olduğunu getirip günler dizisinden görüntülüyor
if ($gun == "Cumartesi")
        {
        if (
$saat == "12")
                {
                
$yemek "pasta";
                }
}
?>

<br>
<?php
if ($yemek == "pasta")
        {
        echo 
"yemekte pasta var";
        }
else
        {
        echo 
"yemekte pasta yok";
        }
?>

<br>
<?php
if (($saat <=9) && ($saat >=6)) 
    { 
    echo 
"Günaydın"
    } 
elseif ((
$saat >=10) && ($saat <=16)) 
    { 
    echo 
"Tünaydın"
    } 
elseif ((
$saat >=17) && ($saat <=20)) 
    { 
    echo 
"İyi Akşamlar"
    }
else 
    { 
    echo 
"İyi Geceler"
    }
?>

<br>
<?php
//if deyiminin kullanılması ile ilgili diğer bir yol
if ($saat == 0):
        echo 
"Gece Yarısı!";
else:   
        echo 
"Henüz Erken!";
endif;

?>

</html>

İşlemci   Örnek Örnek   $a=6, $b =5 ise
-------------------------------------------------------------------------
==   eşitse      $a == $b         False
!=   eşit değilse   $a != $b         True
>   büyükse      $a > $b                 True
<   küçükse      $a < $b                 False
>=   büyükse veya eşitse   $a >= $b      True
<=   küçükse veya eşitse   $a <= $b      False


şlemci   Adı   Örnek      Anlam   $a = 12,
               $b = 12
                $c = 9
---------------------------------------------------------------------------------
&&AND   $a == $b && $a > $c   $a eşit $b VE $a eşit $c   True
&&AND   $a == $b && $a < $c   $a eşit $b VE $a küçük $c   False
||OR   $a == $b || $a < $c   $a eşit $b VEYA $a küçük $   True
||OR   $a > $b || $a < $c $a büyük $b VEYA $a küçük $c   False
!NOT   !$a   $a mevcut değilse      False

Switch

Switch-case karar yapısı, Php de C dilindeki kullanımın aynı her case blogundan sonra break komutu ile switch den çıkılır aksi halde bir sonraki case ile uyuşup uyuşmadığı kontrol edilir...
Code: [Select]
<html>
<?php
$gunler 
= array("Pazar","Pazartesi","Salı","Çarşamba","Perşembe","Cuma","Cumartesi");
//günler dizisi
$gun $gunler[date(w)];
//date(w) ile hangi gün olduğunu getirip günler dizisinden görüntülüyor
// switch karar yapısını kullanalım
switch ($day)
        {
// birinci case
        
case "Pazartesi":
        
$merhaba "Haftanın ilk resmi günü";
        break;
        
// ikinci case
        
case "Salı":
        
$merhaba "Haftanın ikinci resmi günü";
        break;
        
        case 
"Çarşamba":
        
$merhaba "Haftanın üçüncü resmi günü";
        break;
        
        case 
"Perşembe":
        
$merhaba "Haftanın Dördüncü resmi günü";
        break;
        
        case 
"Cuma":
        
$merhaba "Haftanın son resmi günü";
        break;

// eğer $day hiçbir case değeriyle uyuşmuyorsa
        
default:
        
$merhaba "Haftasonu tatili";
        break;

        }
?>

<?echo$merhaba?>
</html>

While döngüsü

Sıklıkla kullanılan döngülerden biri olmakla birlikte eşitlik sağlanana kadar döngü içinde yapılması gerektiği işler devam eder...
Code: [Select]
<html>
<?php
$a 
11;
$b 3;
while(
$a $b//koşul
        
{
        
//koşul doğru ile yapılacak işler
        
$a $a 1;
        echo 
"$a, ";
        }
//geri 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, sonucu göner
?>
<br>
<?php
$deger 
13;
while (
$deger == 12)
    {
    echo 
"Merhaba!";
    break;
    
//şart sağlanıyorsa break komutu ile while bloğu sonlandırılır
    
}
//ilk sorguda şart sağlanmadığından ekrana Merhaba! yazmaz
?>

</html>

do..while döngüsü

While döngüsünden farklı olarak sınamayı döngü içindeki işlemleri yaptıktan sonra yapar...

Code: [Select]
<html>
<?php
$deger 
13;
do
    {
    echo 
"Merhaba!";
    break;
    
//şart sağlanıyorsa break komutu ile while bloğu sonlandırılır
    
}while($deger == 12);
//önce sorguya bakmadan bloğu işletir ve ekrana Merhaba! yazar
?>

</html>



for döngüsü

Değişkenin sayısı değerini tanımlayıp belli koşula uygun istediğimiz ölçüde artırıp işlemleri yapmak istiyorsak for döngüsü kullanılır...
Code: [Select]
<html>
<?php
$sayi 
=3;
for (
$x=0$x<=10$x++)
    {
    echo 
"$sayi X $x = " . ($sayi*$x) . "<br>";
    }
?>
<br>
<?php
for ($x=0$x<=10$x++)
        {
        if (
$x == 5)
                {
                continue;
                
//if koşulu sağlandığında for döngüsü bir
                //üst kademeden devam eder
                
}
        elseif (
$x == 8)
                {
                break;
                
//elseif koşulu sağlandığında for döngüsünden çıkılır
                
}
        else
                {
                echo 
"$x <br>";
                }
        }
?>

</html>



foreach döngüsü

Formlarla yapacağımız işlemlerde ve dizileri saydırmada işimize oldukça yarayacak...

Code: [Select]
<html>
<?php
$dizi 
= array("Ali""Veli""Ahmet","Mehmet");
foreach (
$dizi as $degisken)
    {
    echo 
$degisken ", ";
    }
/*$dizi değişkeninin herbir elemenını $degisken e atar
programın çıktısı : Ali, Veli, Ahmet, Mehmet, 'dir*/ 
?>

</html>



Form işlemleri

PHP formlarda GET ve POST metoduyla gelen verileri $HTTP_POST_VARS ve $HTTP_GET_VARS çevre değişkenlerinde depolar. ayrıca formarda kullandığımız MULTIPLE şeçim paremetresi dışında gönderilen değerleri "<input type=text name=ali value="?">" örneğindeki gibi value değerini $ali değişkeninde tutup kullanıma hazır olarak sunar...

Code: [Select]
<?
//formdan gelen name ="submit" değeri $submit eğer boş ise
if (!$submit)
{
?>
<html>
<head>
</head>
<body>
<h4>Lütfen aşağıdaki kutuları doldurun ve Go button'una tıklayın</h4>
<form action="<?echo$PHP_SELF?>" method="POST">
Adınız :
<input type="text" name="ad" size="15" maxlength="15"><br>
Soyadınız :
<input type="text" name="soyad" size="15" maxlength="15"><br>
<input type="submit" name ="submit" value="Go">
</form>
</body>
</html>
<?
}
else
//$submit değeri dolu ise,form gönderildi ise $submit değeri Go gelir
{
?>
<html>
<head>
</head>
<body>
Merhaba <?echo $ad ." ".$soyad?>
</body>
</html>
<?
}
?>



Multiple

Select distinct ad.from customer gelen verileri nasıl listeleyebilirim? yada MULTIPLE parametresiyle gelen verileri nasıl listeleriz yada kullanabiliriz. Bununla ilgili bir örnek daha yapalım örnek formumuz şu şekilde olsun

Code: [Select]
<form name="form1" method="post" action="">
  <select name="veri[]" size="3" multiple>
    <option value="1">istanbul</option>
    <option value="2">ankara</option>
    <option value="3">izmir</option>
  </select>
  <input type="submit" value="ok" name="submit">
</form>


formdan gelen veriyi php ile okutalım ;
Code: [Select]
<?php
foreach ( $HTTP_POST_VARS as $anahtar => $deger ) {
          if(
gettype($deger)== "array"){
            print (
"$anahtar =<br>\n");
                foreach(
$deger as $yenidegerler)
                    print (
"$yenidegerler<br>");
         }else{
          print (
"$anahtar =$deger\n");
          }
        }
?>

formdaki "veri[]" ifadasine dikkat etmek gerekir, çünkü php de veri[] içinde elemanları olan bir dizi olarak görür ve yukarıda gettype fonksiyonu ile gelen veri tipi array(dizi) ise içinde bulunan elemenlar listelenir.

include, require(Harici Dosya)

Php çalıştığız ana dosya dışında başka bir dosyayı da içine katarak çalıştırabilirsiniz bunun için include ve require komutları kullanılır bunlların birbirinden farkı include ile çağrılan dosya geri return değeri döndürür ama require de bu söz konusu değildir Ana programa dahil edilirler...

Code: [Select]
[ilk.php]
<br>
<?echo"burası sayfanın en üstü"?>
<br>

[orta.php]
<?php
$sayi 
=15;
return 
$sayi;
?>


[son.php]
<br>
<?echo"burası sayfanın en alt kısmı"?>
<br>

[anasayfa.php]
<html>
<?php
require("./ilk.php");
?>

<?php
$deger 
= include("orta.php");
echo 
$deger;
?>

<?php
$deger 
= require("orta.php");
echo 
$deger;
?>

<?php
$basari
= @include("son.php");
if (!
$basari) { print "Sayfa bulunamadı"; }
?>

</html>



Fonksiyonlar

Programlamanın temelini fonksiyonlar oluşturur. Ayrıca ana programın kendiside bir fonksiyondur denilebilir. En çok kullanılanlar print() ve echo() fonksiyonlarıdır. Bunun yanında kendimizde fonksiyon yazabiliriz ve istediğimiz an kullanabiliriz.
Code: [Select]
<html>
<?php
$a 
1;
$b 2;
//global $a ve $b değişkenlerimiz ve değerleri
function toplam() {
    global 
$a$b;
        
/* global $a,$b; demekle ana programdaki 
        $a ve $b değişkenlerin değerlerini kullan*/
    
$c $a $b;
    echo 
$c;
        
//ekrana $c nin değerini 3 yazar       
}
toplam();
//üsteki toplam fonksiyonunu kullanıyoruz
?>

<br>
<?
/*fonksiyonlara paremetre gönderip
geri değer döndürmesini isteyebiliriz*/
function paremetre ($id1, $id2) {
$id3=$id1 + $id2;
return $id3;
//$id3 değişkeninin değerini geri döndürür
}
echo paremetre(15,34);
/*15'i $id1, 34'ü $id2 ye atar ve dönen return
değerini echo ile ekrana yazar*/
?>
<br>
<%
function statik() {
    static $a = 0;
    /*$a değişkenini static tanımlamakla fonksiyonu
    her çağırdığımızda $a nın son değerini alır*/
    echo $a;
    $a++;
}
statik();
//ekrana 0 yazar
statik();
//ikinci çağrışımızda ekrana 1 yazar ve takip eder
%>
<br>
<?php
function islem ($a =5){/*fonksiyon paremetresiz çağrılırsa
$a değişkeninin değeri varsayılan olarak 5 alınır*/
return ($a+1);
}
echo 
islem();
//ekrana 6 yazar
print "<br>";
echo 
islem(10);
//ekrana 11 yazar
?>

</html>



Nesne Tabanlı Programlama (Object-Oriented Programming)

Programlama dilleri nesneye dayalı olmakla birlikte kullanım açısından bir çok avantajlar getirdi. PHP de istediğimiz kadar sınıf oluşturup bunların içinde yine istediğimiz kadar fonksiyonlar kullanabiliriz.
Code: [Select]
<?
class stil
{
    //özellikleri tanımlayalım
    var $font;
    var $renk;
    var $boyut;
    var $metin;
    //fonksiyonları tanımlayalım
    function arayuz($c,$d,$e,$f){
        $this->font = $c;
        $this->boyut = $d;
        $this->renk = $e;
        $this->metin = $f;
    }
    function yazdir(){
      echo "<font face=\"".$this->font." size=".$this->fontsize.
      "\" color=".$this->renk.">".$this->metin."</font>";
    }
}

?>
<html>
<?
$sinif = new stil;
//stil nesnesini kullanıma açıyoruz (önyükleme)
$sinif->arayuz("Trebuchet MS",2,"black", "Enigma");
//arayuz fonksiyonuna font ile ilgili paremetreler gönderilir
$sinif->yazdir();
//nesnemizin yazdır fonksiyonu (metodu) çalışır
echo "<br>";
$sinif->renk ="blue";
$sinif->metin ="Parçalarını";
$sinif->yazdir();
echo "<br>";
$film = new stil;
$film->arayuz("Times New Roman",3,"red", "Mutlaka Dinleyin");
$film->yazdir();
?>
</html>



Windows İçin mySQL Kurulumu

http://www.mysql.com/Downloads/Win32/ adresinden son sürüm mysql in binary kurulum dosyasını indirin yada http://www.mysql.com/Downloads/Win32/mysql-shareware-3.22.34-win.zip tıklayın. ikinci olarak windows arayüzünde mysql yi kullanmak için http://www.mysql.com/Downloads/Win32/mysqlfront.zip programını kullanabilirsiniz. ve en güzeli http://www.phpwizard.net/projects/phpMyAdmin/ adresindeki php ile yazılmış phpMyAdmin scripti sayasinde Mysql veritabanınızı web sayfanızdan yönetebilirsiniz. mysql-sharaware....win.zip dosyasını açın ve Setup.exe dosyası ile bilgisayarınıza kurun. C:\MYSQL\BIN klasöründeki mysqld-shareware.exe dosyasının ismini mysqld.exe olarak değiştirin.MS-DOS komut satırında cd c:\mysql\bin yazıp Enter'a basın.

C:\mysql\bin> mysqld
C:\mysql\bin> mysqld --install

İşlemlerini yapın.Win98 bilgisayarınız açılışında mysql nin çalışması için de C:\mysql\bin> mysqld --standalone komutunu çalıştırın yada mysqld.exe yi Zamanlanmış Görevler 'e ekleyin.

Linux İçin mySQL Kurulumu

Linux bilgisayarınıza mysql yi iki türlü kurabilirsiniz kaynak kodu derleyerek veya Rpm kurulumu ile otomatik gereçekleştirebilirsiniz. önce rpm le kurulumu açıklayalım. http://www.mysql.com/downloads/ adresinden son versiyon mysql Rpm indirin

# rpm -ivh MySQL-3.23.39-1.i386.rpm
# rpm -ivh MySQL-client-3.23.39-1.i386.rpm
# rpm -ivh MySQL-devel-3.23.39-1.i386.rpm

Terminalden dosyaları indirdiğiniz klasöre gidip üsteki satırları çalıştırın. İkinci olarak kaynak kodu derleyerek de kurulum yapabilirsiniz yani bu şekilde daha fazla olaya hakim olursunuz. Evet alttaki şekilde kuralım bence

http://www.softagency.co.jp/MySQL/Downloads/MySQL-3.23/mysql-3.23.39.tar.gz

Adresinden mysql kaynak kodunu indirin yada üstteki adresten son versiyonunuda indirebilirsiniz. Terminalden programı indirdiğiniz klasöre gidip alttaki komutları girin.


# zcat mysql-3.23.39.tar.gz | tar xvf -
# cd mysql-3.23.39
# configure --prefix =/usr/local/mysql

evet önce sıkıştırılmış dosyayı açtık ve configure satırında ise mysql yi kuracağımız dizini gösterdik. artık make komutu ile derleyip make install ile de kuralım.

# make
# make install

# cd /usr/local/mysql
# scripts/mysql_install_db
# bin/safe_mysql &

mySQL Yönetimi

Mysql ile ilgili yönetim ayarları için mysqladmin' i çalıştırın karşımıza bir liste belirecek yani bu listeden mysqladmin ile ilgili neler yapılabileceğini görebilirsiniz ve denemeler yapabilirsiniz. öncelikle "root" kullanıcısı için şifre belirleyelim.

mysqladmin -u root password "yeni sifreniz

"yeni sifreniz" kısmına örnek olarak "deneme" yazın ve

mysqladmin -u root -pdeneme reload

Komutu ile MySQL'in kullanıcı bilgilerini tazelemesini sağlayabilirsiniz. fakat daha sonra tekrar sifrenizi değitirmek isteyebilirsiniz biz denemelerimizi kendi bilgisayarımızda yapacağımız için şifre kısmını boş bırakabiliriz. bunu

mysqladmin -u root -pdeneme password ""

komutu ile sağlayabiliriz. Son olarak

mysqladmin -u root -p shutdown

Evet son komut Mysql hizmetini sonlandırıyor. Php için mySQL nin bu kadarını bilmemiz yetiyor. mySQL ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye http://www.mysql.com dan ulaşabilirsiniz...


mySQL ile Veritabanı Oluşturma

Linux işletim sisteminde mysql programının bununduğu dizine gidin örnek /usr/local/mysql/bin. yada işletim sisteminiz windows ise mysql.exe dosyasının yolu C:\mysql\bin klasörüydü sanırım yani msdos ekranında bu klasöre gidin.
Code: [Select]
mysql -h < hostname > -u < kullaniciadiniz > -pile bağlantı kurabilirsiniz yada biz root kullanıcısı şifre vermediğimiz için mysql yazıp Enter'e bassanızda olur.
Code: [Select]
mysql>Yeni bir veritabanı yapısı oluşturalım yani bir okul veritabanı oluşturup öğrencinin; numarası, adı, soyadı, baba adı, anne adı, adresi ve telefon numarasını tutalım.Öncelikle;
Code: [Select]
mysql> create database okul;okul adı altında yeni bir veritabanı oluşturalım.
Code: [Select]
mysql> use okul;komutunu çalıştırarak okul adlı veritabanını kullanıma açıyoruz yani bunun üzerinde artık işlemlerimizi yapabiliriz. Şimdide veritabanında tutacağımız tabloyu tasarlıyalım. bunu SQL sorgusu ile yapacağız. sinif adlı tablo oluşturup alan adlarını ve tipleri belirtelim.
Code: [Select]
mysql> CREATE TABLE sinif (
ogrencino int(11) NOT NULL auto_increment,
adi VARCHAR(15) NOT NULL,
soyadi VARCHAR(15) NOT NULL,
babaadi VARCHAR(15) NOT NULL,
anneadi VARCHAR(15) NOT NULL,
adres VARCHAR(50) NOT NULL,
telefon VARCHAR(20) NOT NULL,
PRIMARY KEY (ogrencino)
);
yeni tablommuzu oluşturduk burada örneğin ogrencino alanını int(11) tamsayı 11 karekterlik yer ayır, NOT NULL ise boş olabilir yani tabloya değer girildiğinde bu kısmı yazmayabilirsiniz, auto_increment ise bu alana değer girilmemişse bir önce girilen sayı otomatik 1 artar. zaten bu kısma veri girişi yapmayacağız. Alanları ayırmak için ',' (virgül) kullanılır. VARCHAR(15) 15 karekterlik alan ayırıyor. Son olarak PRIMARY KEY (ogrencino) ise ogrencino alanını tablonun anahtarı alarak atıyoruz yani yeni alana girilen yeni değer daha öncekilerle aynı olmicak. tablomuzun tasarımını daha iyi görmek açısından aşağıdaki komutu girelim.

mysql>show fields from sinif;


7 rows in set (0.00 sec)

tasarımı oluşturduk şimdi ise tablomuza verilerimizi girelim.
Code: [Select]
mysql>INSERT INTO sinif (adi, soyadi, babaadi, anneadi, adres, telefon)
VALUES ('computer', 'master', 'adem', 'havva', 'kent sokak no 10', '999999');

burada dikkat edilmesi gereken "char" veri girişimde tırnak işareti kullanılmasıdır. birkaç SQL komutu ve çıktılarınıda aşağıya yazayım.

mysql>SELECT * from sinif;

1 row in set (0.00 sec)d           

mysql> update sinif set adres='New york' where ogrencino=1;


ile sinif tablosındaki where cümlesi ile ogrencino alanının değeri 1 ise addres alanının değerini New york ile yer değiştir.
Code: [Select]
mysql> DELETE FROM sinif WHERE ogrencino=1;ile sinif tablosundaki ogrencino alnindeki değeri 1 olan veriyi sil.
Code: [Select]
mysql> ALTER TABLE sinif ADD hobileri INT not null;ile sinif tablosuna yeni bir hobiler alanı ekler. Evet bir kaç SQL komutunada değindik bunlardan başka birçok SQL komutları mevcut örneğin phpmyadmin scriptini bilgisayarınıza kurarak database üzerinde belli işlemler yapabilirsiniz ve ürettiği SQL kumutunuda ileti olarak verdiği için daha kolay anlayabilirsiniz.
mysql> show tables;

1 row in set (0.00 sec)

mysql> show databases;



1 rows in set (0.00 sec)

mysql> DROP- DATABASE okul;


komutu ise okul adlı veritabanını kaldırır (siler) Son olarak aşağıdaki komutla Mysql den çıkarız
Code: [Select]
mysql> quit
Bye
hata bildiri ve düzetilmsi için ghg ye tşk.

Kaynak :WwW.WebciLer.Net
« Last Edit: January 03, 2008, 11:38:57 AM by ' ваяіѕ ' »
Barış Dokumacı

Plus Tasarım

MY THEMES

The greates enemy will hide in the last place you would ever lock..

Offline Fabulox

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 191
Re: Php - Mysql Server Kurulum Ve Dersleri.
« Reply #1 on: May 14, 2008, 02:46:34 PM »
Eline Sağlık Güzel bir Anlatım.

Offline dogan aksut

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: Php - Mysql Server Kurulum Ve Dersleri.
« Reply #2 on: May 30, 2008, 08:54:24 AM »
HOTCUMUZ siteyi yeni sunucuya taşıyor ama sorun çıkıyor taşırken SQL sorunu
siteye tıklayınca bu yazıyor lütfan yardım edin

Connection Problems
Sorry, SMF was unable to connect to the database. This may be caused by the server being busy. Please try again later.

Offline rawsan

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 10
Re: Php - Mysql Server Kurulum Ve Dersleri.
« Reply #3 on: June 03, 2008, 11:16:32 PM »
olmuyor abi ben vazgeçtim
PHPTriad'ı anlatsan daha kolay olur