• Welcome to Simple Machines Community Forum. Please login or sign up.
December 06, 2021, 02:51:21 PM

News:

Want to get involved in developing SMF, then why not lend a hand on our github!


Paid Subscriptions not automatically changing membergroup

Started by Aaron10, September 09, 2014, 01:49:06 PM

Previous topic - Next topic

Aaron10

Right now I have a paid subscription setup for $1/month but after completing the payment via paypal I'm having to manually change their membergroup. As of now there's only 2 so it's not a big deal but if there's a few people I'm going to have to manually revert them when their sub runs out. Here's my settings:



On the main paid subscriptions paid page it says Active: 0, Finished: 2. Shouldn't that be Active: 2 instead? Obviously I'm doing something wrong.

Sir Osis of Liver

"The best laid schemes o' mice an' men / Gang aft a-gley." - Robert Burns

Aaron10


Sir Osis of Liver

If PayPal payment is successful, there are no Paid Subs errors, and subscription is not activated, that usually means your forum is not receiving IPN from PayPal.  Some mods and some hosts can block IPNs.  PP support can confirm if IPN is sent, and can determine if it's being blocked. 

Only other thing I can suggest is disable recurring payments.  It doesn't work on some hosts, and can cause problems with subscription activation.

No idea why you're showing completed subs instead of active.  If you can pm temporary admin access, I'll take a look.
"The best laid schemes o' mice an' men / Gang aft a-gley." - Robert Burns

Aaron10


Sir Osis of Liver

Not sure what to make of it.  If I set up a new subscription, I can manually add/delete subscriber, but if I try to subscribe using PayPal, the subscription doesn't complete, but shows as finished, and will not allow me to manually subscribe that member (already subscribed).  The subscription does not show in member's paid subs.  No paid subs errors, and I believe the IPN is being received but processed incorrectly.  If IPN is blocked, subscription should show as 'payment pending', but it doesn't.

This looks like a clean 2.0.8 install, no mods, no update patches.  Were any mods installed then removed?  Any manual code edits?  When did you download and install 2.0.8?
"The best laid schemes o' mice an' men / Gang aft a-gley." - Robert Burns

Sir Osis of Liver

Couple of suggestions before I go offline:

- Upload clean copies of subscriptions.php and /Sources/Subscriptions-PayPal.php from the current 2.0.8 install or large upgrade package.
- Use phpmyadmin to empty smf_log_subscribed and smf_subscriptions in your database.
- Contact PayPal support and ask them if they can confirm IPNs are being sent, and received by your forum.  They can check the 4-5 payments made tonight for $0.10.

I'll have another look tomorrow.
"The best laid schemes o' mice an' men / Gang aft a-gley." - Robert Burns

Aaron10


Aaron10


Arantor

There are several known bugs with paid subs, only no-one with the skills to actually debug them has ever been able to reproduce them...

All the fixes I applied in 2.1 were basically guesswork because I've *never* had any trouble with it myself.
No good deed goes unpunished
All helpful urges should be circumvented

Aaron10

The problem we found was that after payment, rather than being in the Active category, people would be in the Completed category instead as if their subscription had finished. I guess I'll disable the option on my forum for now until 2.1 (or unless you guys are planning on releasing any fixes in 2.0.9+) and hopefully it fixes my problem, otherwise it's likely my host as I'm using unmodified files and paypal seems to be fine.

Arantor

As far as I know there are no fixes in 2.0.x precisely because no-one with the necessary skills to debug has ever been able to reproduce it.

Not for the want of trying, either. I've tried to reproduce the issues that have been reported, but never successfully managing it.
No good deed goes unpunished
All helpful urges should be circumvented

Aaron10

If you want I can PM you admin login details on my forum like I did for krash if you want to check it out anyway. No idea what's causing it.

Arantor

Unfortunately the real information needed isn't actually properly logged by SMF and I really need to write a much deeper logging mod and then give it to someone to install and record what happens.
No good deed goes unpunished
All helpful urges should be circumvented

Sir Osis of Liver

Would need access to the database to pursue this further.  It looks like paid subs is receiving the IPN, processing it without error, and creating a broken subscription.  Manually adding/deleting a member subscription works fine, but doing it with PayPal breaks it, and there's no way to delete the broken subscription.  Doesn't appear to be a PayPal or host problem, it's something in the forum.
"The best laid schemes o' mice an' men / Gang aft a-gley." - Robert Burns

Arantor

Yes, but you still need further logging information than the forum currently provides.

Did you check out the changes I put in 2.1 to see if any of them helped?
No good deed goes unpunished
All helpful urges should be circumvented

Sir Osis of Liver

Haven't looked at 2.1 for a while.  Can the updated files be run in 2.0?
"The best laid schemes o' mice an' men / Gang aft a-gley." - Robert Burns

Kindred

Please do not PM, IM or Email me with support questions.  You will get better and faster responses in the support boards.  Thank you.<br /><br />"Loki is not evil, although he is certainly not a force for good. Loki is... complicated."

Arantor

Quote from: Krash on September 17, 2014, 11:07:51 PM
Haven't looked at 2.1 for a while.  Can the updated files be run in 2.0?


That's a shame because I specifically asked you on more than one occasion to take a look at it and see if it make a difference...
No good deed goes unpunished
All helpful urges should be circumvented

Sir Osis of Liver

2.1 doesn't work well in IE8, and if I use any other current browser in XP Pro, it cripples my system, so it would be difficult to tell if there actually was a problem in Paid Subs or if it was just a browser or system issue.  Also, as has been your experience, I've been unable to reproduce most of the Paid Subs problems I've looked at, it works fine on my test installs, so I expect 2.1 will also work well.  But I'll give it a try soon as I have some time.
"The best laid schemes o' mice an' men / Gang aft a-gley." - Robert Burns

Advertisement: