Advertisement:

Author Topic: Convert to SMF2 with DB only  (Read 10944 times)

Offline sikes

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 11
Convert to SMF2 with DB only
« on: March 22, 2008, 06:31:12 PM »
How to convert to SMF 2 from SMF 1.1.4 with MySQL (ISAM) DataBase only (without files)?
I installed public release of SMF 2 and I have backup of SMF 1.1.4 DB. A can restore
the backup to SMF 2 DataBase, but it rewrites a new one an it doewn't work.

P.S. Sorry, I'm Russian and I speak English very bad.
« Last Edit: March 22, 2008, 06:41:03 PM by sikes »

Offline metallica48423

  • SMF Friend
  • SMF Super Hero
  • *
  • Posts: 19,842
  • Gender: Male
  • Professional Multislacker!
    • Zentendo
Re: Convert to SMF2 with DB only
« Reply #1 on: March 22, 2008, 07:04:09 PM »
you could just do a standard upgrade on the 1.1.4 board.

See this doc section: http://docs.simplemachines.org/index.php?board=3.0;sort=subject
Justin O'Leary
Ex-Project Manager
Ex-Lead Support Specialist

Quote
Microsoft wants us to "Imagine life without walls"...
I say, "If there are no walls, who needs Windows?"

Useful Links:
Online Manual!
How to Help us Help you   
Search
Settings Repair Tool
     

Offline sikes

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 11
Re: Convert to SMF2 with DB only
« Reply #2 on: March 22, 2008, 07:22:45 PM »
http://docs.simplemachines.org/index.php?topic=341.msg408#msg408
It's written, that i must run upgrade.php file, but there's no any link on it.

Offline metallica48423

  • SMF Friend
  • SMF Super Hero
  • *
  • Posts: 19,842
  • Gender: Male
  • Professional Multislacker!
    • Zentendo
Re: Convert to SMF2 with DB only
« Reply #3 on: March 22, 2008, 08:15:32 PM »
its a file you would have uploaded when you uploaded all of the files.

you know hw you go to index.php to go to your forum.  Go to your forum, but instead of going to index.php, go to upgrade.php
Justin O'Leary
Ex-Project Manager
Ex-Lead Support Specialist

Quote
Microsoft wants us to "Imagine life without walls"...
I say, "If there are no walls, who needs Windows?"

Useful Links:
Online Manual!
How to Help us Help you   
Search
Settings Repair Tool
     

Offline sikes

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 11
Re: Convert to SMF2 with DB only
« Reply #4 on: March 23, 2008, 04:38:06 AM »
I know ho see files. I already tried it and I see in FTP that there's no any upgrade files. There's only install_2-0_mysql.sql DB file. :(
And there's no upgrade.php in my TAR archive. Where can I get it?

Offline Dragooon

  • SMF Friend
  • SMF Hero
  • *
  • Posts: 6,738
  • Gender: Male
  • I'm bIn
    • ShitizGarg on Facebook
    • Dragooon on GitHub
    • dragooon on LinkedIn
    • SMF-Media
Re: Convert to SMF2 with DB only
« Reply #5 on: March 23, 2008, 04:47:55 AM »
Its in the LARGE upgrade package, not in the install package.

Offline sikes

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 11
Re: Convert to SMF2 with DB only
« Reply #6 on: March 23, 2008, 05:18:14 AM »
Thank you. I'll install the large package.
But why the LARGE package is only 1.5 MB, when Full Install is 1.6 MB in SAME archive type?
« Last Edit: March 23, 2008, 05:20:15 AM by sikes »

Offline metallica48423

  • SMF Friend
  • SMF Super Hero
  • *
  • Posts: 19,842
  • Gender: Male
  • Professional Multislacker!
    • Zentendo
Re: Convert to SMF2 with DB only
« Reply #7 on: March 23, 2008, 05:30:05 AM »
The INSTALL package contains the files necessary to install SMF from nothing.
The UPGRADE Package contains the files necessary to upgrade a forum or to restore the files to their default states.
The UPDATE Package contains only the files changed from the previous release (in this case, 2.0 Beta 2.

You need the "large" UPGRADE Package
Justin O'Leary
Ex-Project Manager
Ex-Lead Support Specialist

Quote
Microsoft wants us to "Imagine life without walls"...
I say, "If there are no walls, who needs Windows?"

Useful Links:
Online Manual!
How to Help us Help you   
Search
Settings Repair Tool
     

Offline sikes

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 11
Re: Convert to SMF2 with DB only
« Reply #8 on: March 23, 2008, 05:45:48 AM »
I installed LAGRGE package, but it with less weight: only 1.5 MB, smf_2-0-beta3p_upgrade.tar.bz2.
Install package 1.6 MB. It's strange. I untar'ed large package in an empty directory and:

Warning: require_once(/home2/.../Settings.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home2/.../upgrade.php on line 44

How to upgrade without files? Or I must have settings.php from old forum (a have it)?
I uploaded file Setting.php from working empty SMF2 and edited it. Connection to DB was OK, but there's error. I'll try to edit settings.php..
« Last Edit: March 23, 2008, 05:55:29 AM by sikes »

Offline sikes

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 11
Re: Convert to SMF2 with DB only
« Reply #9 on: March 23, 2008, 06:50:00 AM »
Quote
Upgrading...
Updating Settings.php... Successful.
Updating and creating indexes...
    Updating indexes on "messages"... done.
    Updating table indexes... done.
    Reordering boards and categories... done.
    Updating indexes and data on "smileys"... Unsuccessful!
This query:
ALTER TABLE swmf_smileys
ORDER BY LENGTH(code) DESC;
Caused the error:
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'LENGTH(code) DESC' at line 2
After "Try again":
Quote
Updating and creating indexes...
Unsuccessful!
This query:
ALTER TABLE swmf_smileys
ORDER BY LENGTH(code) DESC;

I replaced "substep=7;s=1" with "substep=8;s=1" in adress.
In restored forum a saw many errors: half of massages was disappeared,
admin panel of OLD forum and new forum loads tamplates from old forum with old admin panel etc.

There's
Quote
Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required '/home2/at61free/public_html/swl2/Sources/CustomProfile.php' (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home2/at61free/public_html/swl2/Sources/Load.php(1726) : eval()'d code on line 302
in all messages, and another modifications are incorrect.
What to do to restore correctly WITHOUT using old files and with installed modifications which done changes in DB?
« Last Edit: March 23, 2008, 07:08:43 AM by sikes »

Offline Rumbaar

  • SMF Friend
  • SMF Super Hero
  • *
  • Posts: 15,805
  • Gender: Male
  • Inherent Omniscience
    • Rumbaar.net
Re: Convert to SMF2 with DB only
« Reply #10 on: March 25, 2008, 08:01:57 PM »
It might be just easier to perform a full restore of a 1.1.4 SMF forum files/db.  Then perform the full upgrade to SMF 2.0 BETA 3 Public of that 'fresh' install.
"An important reward for a job well done is a personal sense of worthwhile achievement."

[ Themes ]

Offline sikes

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 11
Re: Convert to SMF2 with DB only
« Reply #11 on: March 27, 2008, 06:26:57 AM »
But i need to update without changing or copying SMF1.4 FILES. I'll try to wait and use a next version of SMF2.

Online Gary

  • Sorceress's Knight
  • Customizer
  • SMF Super Hero
  • *
  • Posts: 18,131
  • Gender: Male
  • So this is the luck of the draw...
    • Gazmanafc on Facebook
    • garygadsdon on LinkedIn
    • @Gazmanafc on Twitter
    • The Bongo Comics Fan Forum
Re: Convert to SMF2 with DB only
« Reply #12 on: March 27, 2008, 06:30:37 AM »
It is not possible to upgrade from 1.1.4 to 2.0 without changing or copying files. The only way to upgrade is via the LARGE UPGRADE package, even in future releases of the 2.0 branch.
Gary M. Gadsdon
Do NOT PM me unless I say so

War of the Simpsons
Bongo Comics Fan Forum
Youtube Let's Plays

^ YT is changing monetisation policy, help reach 1000 sub threshold.

Offline sikes

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 11
Re: Convert to SMF2 with DB only
« Reply #13 on: March 27, 2008, 07:12:19 AM »
But i can upgrade with only 1 file - LocalSettings.php? Other files are not important to upgrade, are they?

Offline Dragooon

  • SMF Friend
  • SMF Hero
  • *
  • Posts: 6,738
  • Gender: Male
  • I'm bIn
    • ShitizGarg on Facebook
    • Dragooon on GitHub
    • dragooon on LinkedIn
    • SMF-Media
Re: Convert to SMF2 with DB only
« Reply #14 on: March 27, 2008, 07:14:55 AM »
Every file is important, you can copy it and then upgrade.

Offline sikes

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 11
Re: Convert to SMF2 with DB only
« Reply #15 on: March 27, 2008, 09:47:02 AM »
Why? But I've done upgrading without old files!

Offline JayBachatero

  • SMF Friend
  • SMF Super Hero
  • *
  • Posts: 19,562
  • Gender: Male
    • @jaycreations on Twitter
    • JayBachatero.com
Re: Convert to SMF2 with DB only
« Reply #16 on: March 27, 2008, 09:59:15 AM »
The oonly files that you need is Settings.php and Settings_bak.php.  Make sure that you edit them though so that they point to the test databaseand not the live one.  Then just run the upgrade.php.
Follow me on Twitter

"HELP!!! I've fallen and I can't get up"
This moment has been brought to you by LifeAlert

Online Gary

  • Sorceress's Knight
  • Customizer
  • SMF Super Hero
  • *
  • Posts: 18,131
  • Gender: Male
  • So this is the luck of the draw...
    • Gazmanafc on Facebook
    • garygadsdon on LinkedIn
    • @Gazmanafc on Twitter
    • The Bongo Comics Fan Forum
Re: Convert to SMF2 with DB only
« Reply #17 on: March 27, 2008, 10:19:54 AM »
Why? But I've done upgrading without old files!

That would be through the package manager with a minor release such as 1.1.3 to 1.1.4, with 1.1.4 to 2.0 the changes are far too great (literally, every file has been changed) to allow for upgrades that way.
Gary M. Gadsdon
Do NOT PM me unless I say so

War of the Simpsons
Bongo Comics Fan Forum
Youtube Let's Plays

^ YT is changing monetisation policy, help reach 1000 sub threshold.