News:

Bored?  Looking to kill some time?  Want to chat with other SMF users?  Join us in IRC chat or Discord

Main Menu

Off Topic - Svaštara

Started by Dzonny, December 21, 2010, 03:56:01 PM

Previous topic - Next topic

Dzonny

Oke, možemo da pitamo i Veneru (VenerinSan), pošto je meni jako draga članica odavde, i Luku. Luukaa? :)
I još nekoga, nemam pojma, svi su dobrodošli :)

Skipper.

Veneru bih voleo da upoznam pošto je nekad živela u mom gradu. Trebali smo da se vidimo ovo leto ali je propalo.
Zaboravio si rapida i holodoca  ;D
It's very simple. Scissors cuts paper, paper covers rock, rock crushes lizard, lizard poisons Spock, Spock smashes scissors, scissors decapitates lizard, lizard eats paper, paper disproves Spock, Spock vaporizes rock, and—as it always has—rock crushes scissors.

Dzonny

Rapida nema ovde mesecima, ali njega mogu da kontaktiram preko gtalka i pitam ga, koliko znam i on je u bgu. holodoc je vise nego dobrodosao naravno, svi su, ja sam samo naveo malo aktivnije ljude odavde... :-)

Skipper.

Mogu ja da cimam Rapida, čujemo se veoma često što preko msn-a što preko sms-a.
It's very simple. Scissors cuts paper, paper covers rock, rock crushes lizard, lizard poisons Spock, Spock smashes scissors, scissors decapitates lizard, lizard eats paper, paper disproves Spock, Spock vaporizes rock, and—as it always has—rock crushes scissors.

holodoc

Postao bogat od uvaljivanja onog softvera raji pa neće više ni da priča sa nama :D

Madzgo

Evo nešto da objavim ovdje, kao zahvalnicu SMF-u :)

Dakle, za nekih mjesec-dva prestajem da radim Custom SMF teme.

Na osnovu tema koje sam do sad radio, primljen sam u najjaču Web Development firmu u Crnoj Gori    (na poziciji  Front End Web Developer)
A do oktobra/novembra mi traje obuka i neke provjere znanja :)
Nakon obuke ću raditi part-time, a obezbijedili su mi i stipendiju za FIT  O:)

I to je sve u neku ruku došlo od SMF-a - tako da hvala svima koji su dio projekta, kao i onima koji su podržavali moj rad :)

Od prve plate ide donacija ili charter :D

Dzonny

Iskrene čestitke od mene!
Jako mi je drago da čujem tako lepu vest stvarno, i posebno mi je drago što ti je i SMF pomogao u tom putu. Verujem da ćeš se snaći sa svim tim, i da ćeš se pokazati kao odličan FE Web Dev, i želim ti puno sreće u daljem radu :)

Podrazumeva se da ćeš da nas posećuješ i dalje, tu ti ne ostavaljam mesta za razmatranje. :)

SimpleGost

Quote from: Branko. on September 10, 2012, 03:19:23 PM
Spameri su zlatni i rekao bih prilično bezazleni u odnosu na zlonamjerne hakere.
Kao primjer može poslužiti DDos napad koji je oborio kompletan GoDaddy a sve traje više od sat vremena.Nedostupni milioni sajtova širom svijeta.
Srećom što takvih bolesnika nema puno i internet je relativno mirno mjesto.  :)

Nije DDoS oni tvrde da je bio neki problem sa ruterima.

Quote from: Skipper. on September 10, 2012, 04:22:35 PM
Zato je Host Gator ponudio godišnji hosting za jedan cent uz kupon godaddyisdown  :P

Nije samo hostgator već i www.name.com je takođe iskoristio situaciju, kako je konkurencija samo bedna...
http://www.internetfazoni.com/it-vesti/name-com-zbog-rusenja-godaddy-ja-poziva-korisnike-da-transferuju-domen-kod-njih/

Quote from: Dzonny on September 11, 2012, 02:11:53 PM
Oke, možemo da pitamo i Veneru (VenerinSan), pošto je meni jako draga članica odavde, i Luku. Luukaa? :)

Dzonny tebe moram da upoznam haha

Branko.

Za mene kao korisnika je prihvatljivije objašnjenje o ddos napadu.Nije baš prepametno stavljati sebi na teret ovaj četvoročasovni ispad.To je loša reklama, a hakerski napad se može dogoditi svakome pa i ovima što love u mutnom.
Što se mene tiče, ostajem na GoDaddy-ju jer su svih ovih godina bili full operativni i nikad nije bilo nikakvih problema.Čak su mi gratis dodali nekoliko servisa i opcija bez dodatnog plaćanja.
Strong people don't put others down, they lift them up.
A clever person solves a problem. A wise person avoids it.

SimpleGost

Dzonny

Usput, znam da mnogima može biti zanimljivo i poučno, pa reko' da podelim link ovde, članak i intervju o Predragu Damnjanoviću, kolegi vlasniku mycity foruma:
http://www.dobrevesti.rs/%D1%99%D1%83%D0%B1%D0%B0%D0%B2/item/687-%D1%99%D1%83%D0%B1%D0%B0%D0%B2-%D1%83-%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0

SimpleGost

Quote from: Dzonny on September 12, 2012, 09:55:04 AM
Usput, znam da mnogima može biti zanimljivo i poučno, pa reko' da podelim link ovde, članak i intervju o Predragu Damnjanoviću, kolegi vlasniku mycity foruma:
http://www.dobrevesti.rs/%D1%99%D1%83%D0%B1%D0%B0%D0%B2/item/687-%D1%99%D1%83%D0%B1%D0%B0%D0%B2-%D1%83-%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0
WoW

Branko.

Daće Bog da se okupite u što većem broju, Luki napomeni da obavezno ponese gramatiku za prvi osnovne da ne piše ovakve naslove http://www.simplemachines.org/community/index.php?topic=486240.msg3404749#msg3404749  :P

SimpleGost

Quote from: Branko. on September 12, 2012, 12:06:00 PM

Daće Bog da se okupite u što većem broju, Luki napomeni da obavezno ponese gramatiku za prvi osnovne da ne piše ovakve naslove http://www.simplemachines.org/community/index.php?topic=486240.msg3404749#msg3404749  :P

Branko kao prvo u Užicu se kaze dumrem, duzmem, duradim...
Ali ti nisi upoznat :)
To je pravilno, mi smo užičani ko englezi imamo član D
Ko što ti udišeš zrak LOL
Idi sada malo udiši tvoj zrak kako ga ti zoveš pa ispravljaj nekog drugog...

Dzonny

Hahaha, Luka, žao mi je, ali to nije jezik već dijalekt, i kao takav koristi se samo u vašem kraju, i nije merodavan, i naš jezik nema nikakav član "d" :P
Nebitno sve u svemu, nećemo se svadjati zbog gluposti :)

SimpleGost

Quote from: Dzonny on September 12, 2012, 03:19:41 PM
Hahaha, Luka, žao mi je, ali to nije jezik već dijalekt, i kao takav koristi se samo u vašem kraju, i nije merodavan, i naš jezik nema nikakav član "d" :P
Nebitno sve u svemu, nećemo se svadjati zbog gluposti :)

Svejedno Užički dijalekat je najispravniji u Srbiji ako to nisi znao :)
Osim tog člana "d"

Dzonny

Haha.
Zapravo, "najispravniji" je Kolubarski iliti Valjevski, "čist" naglasak, i to nije moje mišljenje već mišljenje lingvista, a isto se propagira već godinama na filološkom fakultetu u Beogradu (za ostale gradove ne smem da tvrdim, ali verujem da je isto)... Vaistinu, i Užički se spominje često kao jedan od "čistijih", mada je veliki minus nedostatak imperfekta, pa imate oblike tipa "bidnem", a i gomilu glasovnih promena tamo gde nisu potrebne, pa imate reč " deterdženAt" itd...
Guglaj, možeš naći baš zanimljive tekstove na tu temu, ja pošto volim lingvistiku umem satima da čitam o tome, evo sad sam uspeo da iskopam "grublji" opis koji može biti interesantan:
Užičani su poznati po svom govoru, koji je jedno vreme važio za najčistiji i najispravniji u Srbiji. Sada se najispravnije i najčistije govori na području Valjeva i Loznice. Užički govor se nekako ,,poseljačio" u poslednjih 20 godina.

Iako Užičani nikada nisu imali problema sa padežima i korišćenjem istih, itekako imaju problema sa akcentima, hteli oni to da priznaju ili ne. Dovoljno je slušati užički radio ili gledati nekog Užičanina na televiziji i primetiti da Užičani jako otežu izgovor kod velikog broja reči. Naravno, većina Užičana će zatvoriti oči pred ovom činjenicom i reći : ,,Bolje da ja pričam užički, nego da zavijam kao Beograđani. Ko ih bre ..."

Pojedine reči u srpskom jeziku imaju specifično značenje samo u Užicu. Primera radi, reč : mutan u kontekstu : ,,On je baš mutan lik". Na užičkom to znači da je neko zanimljiv, dopadljiv, cool. Kada ovu rečenicu izgovorite bilo gde van Užica, ljudi ce pomisliti da je to neko ko se bavi ilegalnim radnjama, odnosno da nesto muti (što je i logično, zar ne?)

Užičani, takođe, obožavaju da skraćuju reči. Po tome su jako poznati, pa se čak i studenti iz Užica u Beogradu prepoznaju po tome. Kao da im na čelu piše odakle su. Kao primer, evo liste nekih reči, datih sa prevodom u produžetku (za ljude koji nisu iz Užica ili ne razumeju). Osećajte se slobodno da listu dopunite u komentarima (naravno sa prevodima za one koji ne razumeju).

Student1 : ,,Sutra idem Užice"  (Pravi Užičani NIKADA ne koriste dva slova u, jedno pored drugog.)

Student2 : ,,Extra, spiči jednu kompletaru i za mene"

Karakteristične kratke reči : EVE, ENE, ETE

,,Eve ti kilo rakije", u ekstremnim slučajevima ,,Nadevo ti kilo" – ,,Evo ti litar rakije", označava davanje.

,,Ene, duga!" – ,,Eno je duga!" ili ,,Pogledaj, duga!" – Koristi se pri pokazivanju na nešto.

,,Ete ti, j..... te ono!" – Označava davanje, slično kao i kod EVE, ali ljutito ili

,,Gde mi je ranac?" - ,,Ete ga" – Označava pokazivanje na nešto.

Ko no to bi? – Ko ono to bi? (Inače najkraća srpska rečenica, sa 4 reči i 8 slova). Varijacije ove rečenice su: De no to bi? – Gde ono to bi? i Šta no to bi? – Šta ono to bi?

Skraćivanje pojedinih reči odsecanjem slova T na kraju istih : Vlas, čas, krs, lis, prs, mos, mas ...

Ček – čekaj

Jes – jeste

Jok – nije (ovo je, doduse, turska rec i znaci NE)

Nek – Neka

Nemo – Ma nemoj

Numem – Ne umem

Oli? – Hoćeš li? (ovo skraćenje vuče korene iz Crne Gore, ali se puno koristi u Užicu)

Nasce – Nastavnice

Našče – Nastavniče

Upremase – Naspram, jedno prema drugom

Dela, dela de, dela der – Označava odobravanje, odnosno celu rečenicu : ,,Mislim da bi trebalo da to uradiš". Primer : ,,Razmišljam da počnem dučim", ,,Dela! Da se nisi rano setio?"

Jašta, jašta čini – Reč koja ima potvrdno značenje, da. Takođe se moze koristiti kao odgovor na SVAKU rečenicu ili pitanje.

Spajanje dve ili više reči :

,,Nek je sasrećom domaćine." – ,,Neka je sa srećom domaćine."

,,Eve mi ga sin viškuće, igra se." – ,,Evo ga moj sin, iznad kuće, igra se."

,,Meščini da sam ga video." – ,,Meni se čini da sam ga video."

,,Ošdoći? Kašdoći?", ,,Doću. Saću"  - ,,Hoćeš li doći? Kada ćeš doći?", ,,Doći ću. Sada ću."

Skraćivanje rečce da je jako često i karakteristično :

Didem – Da idem

Duzmem – Da uzmem

Dučim – Da učim

Dubijem – Da ubijem

Dizađem  - Da izađem

Duradim – Da uradim

Skraćenje reči sa na s, koje je vremenom prešlo na z :

,,Ček da siđem zbrda" – ,,Čekaj da siđem sa brda"

,,Ja se zimi grejem zdrvima" – ,,Ja se zimi grejem na drva"

Užička verzija crvenkape u jednoj rečenici

Vrljala crvenkapa ševarom i trevila kurjaka, a kurjak joj veli:" Đes to pošla krvavu ti neđelju jebem!!!". :)

SimpleGost

Quote from: Dzonny on September 12, 2012, 03:43:28 PM
Haha.
Zapravo, "najispravniji" je Kolubarski iliti Valjevski, "čist" naglasak, i to nije moje mišljenje već mišljenje lingvista, a isto se propagira već godinama na filološkom fakultetu u Beogradu (za ostale gradove ne smem da tvrdim, ali verujem da je isto)... Vaistinu, i Užički se spominje često kao jedan od "čistijih", mada je veliki minus nedostatak imperfekta, pa imate oblike tipa "bidnem", a i gomilu glasovnih promena tamo gde nisu potrebne, pa imate reč " deterdženAt" itd...
Guglaj, možeš naći baš zanimljive tekstove na tu temu, ja pošto volim lingvistiku umem satima da čitam o tome, evo sad sam uspeo da iskopam "grublji" opis koji može biti interesantan:
Užičani su poznati po svom govoru, koji je jedno vreme važio za najčistiji i najispravniji u Srbiji. Sada se najispravnije i najčistije govori na području Valjeva i Loznice. Užički govor se nekako ,,poseljačio" u poslednjih 20 godina.

Iako Užičani nikada nisu imali problema sa padežima i korišćenjem istih, itekako imaju problema sa akcentima, hteli oni to da priznaju ili ne. Dovoljno je slušati užički radio ili gledati nekog Užičanina na televiziji i primetiti da Užičani jako otežu izgovor kod velikog broja reči. Naravno, većina Užičana će zatvoriti oči pred ovom činjenicom i reći : ,,Bolje da ja pričam užički, nego da zavijam kao Beograđani. Ko ih bre ..."

Pojedine reči u srpskom jeziku imaju specifično značenje samo u Užicu. Primera radi, reč : mutan u kontekstu : ,,On je baš mutan lik". Na užičkom to znači da je neko zanimljiv, dopadljiv, cool. Kada ovu rečenicu izgovorite bilo gde van Užica, ljudi ce pomisliti da je to neko ko se bavi ilegalnim radnjama, odnosno da nesto muti (što je i logično, zar ne?)

Užičani, takođe, obožavaju da skraćuju reči. Po tome su jako poznati, pa se čak i studenti iz Užica u Beogradu prepoznaju po tome. Kao da im na čelu piše odakle su. Kao primer, evo liste nekih reči, datih sa prevodom u produžetku (za ljude koji nisu iz Užica ili ne razumeju). Osećajte se slobodno da listu dopunite u komentarima (naravno sa prevodima za one koji ne razumeju).

Student1 : ,,Sutra idem Užice"  (Pravi Užičani NIKADA ne koriste dva slova u, jedno pored drugog.)

Student2 : ,,Extra, spiči jednu kompletaru i za mene"

Karakteristične kratke reči : EVE, ENE, ETE

,,Eve ti kilo rakije", u ekstremnim slučajevima ,,Nadevo ti kilo" – ,,Evo ti litar rakije", označava davanje.

,,Ene, duga!" – ,,Eno je duga!" ili ,,Pogledaj, duga!" – Koristi se pri pokazivanju na nešto.

,,Ete ti, j..... te ono!" – Označava davanje, slično kao i kod EVE, ali ljutito ili

,,Gde mi je ranac?" - ,,Ete ga" – Označava pokazivanje na nešto.

Ko no to bi? – Ko ono to bi? (Inače najkraća srpska rečenica, sa 4 reči i 8 slova). Varijacije ove rečenice su: De no to bi? – Gde ono to bi? i Šta no to bi? – Šta ono to bi?

Skraćivanje pojedinih reči odsecanjem slova T na kraju istih : Vlas, čas, krs, lis, prs, mos, mas ...

Ček – čekaj

Jes – jeste

Jok – nije (ovo je, doduse, turska rec i znaci NE)

Nek – Neka

Nemo – Ma nemoj

Numem – Ne umem

Oli? – Hoćeš li? (ovo skraćenje vuče korene iz Crne Gore, ali se puno koristi u Užicu)

Nasce – Nastavnice

Našče – Nastavniče

Upremase – Naspram, jedno prema drugom

Dela, dela de, dela der – Označava odobravanje, odnosno celu rečenicu : ,,Mislim da bi trebalo da to uradiš". Primer : ,,Razmišljam da počnem dučim", ,,Dela! Da se nisi rano setio?"

Jašta, jašta čini – Reč koja ima potvrdno značenje, da. Takođe se moze koristiti kao odgovor na SVAKU rečenicu ili pitanje.

Spajanje dve ili više reči :

,,Nek je sasrećom domaćine." – ,,Neka je sa srećom domaćine."

,,Eve mi ga sin viškuće, igra se." – ,,Evo ga moj sin, iznad kuće, igra se."

,,Meščini da sam ga video." – ,,Meni se čini da sam ga video."

,,Ošdoći? Kašdoći?", ,,Doću. Saću"  - ,,Hoćeš li doći? Kada ćeš doći?", ,,Doći ću. Sada ću."

Skraćivanje rečce da je jako često i karakteristično :

Didem – Da idem

Duzmem – Da uzmem

Dučim – Da učim

Dubijem – Da ubijem

Dizađem  - Da izađem

Duradim – Da uradim

Skraćenje reči sa na s, koje je vremenom prešlo na z :

,,Ček da siđem zbrda" – ,,Čekaj da siđem sa brda"

,,Ja se zimi grejem zdrvima" – ,,Ja se zimi grejem na drva"

Užička verzija crvenkape u jednoj rečenici

Vrljala crvenkapa ševarom i trevila kurjaka, a kurjak joj veli:" Đes to pošla krvavu ti neđelju jebem!!!". :)

Hahaha većinom toga govore naše babe i dede.
A mi koristimo samo

Didem – Da idem

Duzmem – Da uzmem

Dučim – Da učim

Dubijem – Da ubijem

Dizađem  - Da izađem

Duradim – Da uradim

nekada ovo ĐE SI
Eve, ene, ete.

A to ostalo koristimo samo iz čistog podrugivanja.
Inače mi Užičani ispričamo za 2 min ono što vi ispričate za 20 min jer veoma brzo pričamo hahaha
Dok vi raaazvalaaačiteee

Branko.

Quote from: Luka Paunovic on September 12, 2012, 03:05:54 PM
Sorry..zaista nisam "upoznat" a korisno je naučiti budući da ja ovdje koristim isključivo smfovski naglasak plus engleski po potrebi.
Dobri moj Luka...ciljaš u pogrešnu metu.Još ako koristiš bumerang to može ispasti loša kombinacija.  :laugh:
@Dzonny
E sad si me uvalio u grdno razmišljanje, moj budući zet je "čistokrvni" Užičanin.Sad razmišljam šta duradim, da blagosiljam taj brak ili duzmem pušku i didem da ubijem zlotvora. Je li bolje rešenje dizađem, popijem dvije-tri čisto da se smirim ili duradim ovo prvo? Iskreno rečeno, razmišljam i o trećoj opciji:
,,Bolje da ja pričam užički, nego da zavijam kao ovi moji Podgoričani" + nađem zajednički jezik sa zetom

I da ne zaboravim, ako dođe do planiranog okupljanja obavezno zalijte s pivom i vinom.Plaćam sve što popijete pod uslovom da pivo bude nikšićko a vino podgorički vranac.
Živjeli!!

SimpleGost

Quote from: Branko. on September 12, 2012, 04:59:02 PM
Sorry..zaista nisam "upoznat" a korisno je naučiti budući da ja ovdje koristim isključivo smfovski naglasak plus engleski po potrebi.
Dobri moj Luka...ciljaš u pogrešnu metu.Još ako koristiš bumerang to može ispasti loša kombinacija.  :laugh:
@Dzonny
E sad si me uvalio u grdno razmišljanje, moj budući zet je "čistokrvni" Užičanin.Sad razmišljam šta duradim, da blagosiljam taj brak ili duzmem pušku i didem da ubijem zlotvora. Je li bolje rešenje dizađem, popijem dvije-tri čisto da se smirim ili duradim ovo prvo? Iskreno rečeno, razmišljam i o trećoj opciji:
,,Bolje da ja pričam užički, nego da zavijam kao ovi moji Podgoričani" + nađem zajednički jezik sa zetom

I da ne zaboravim, ako dođe do planiranog okupljanja obavezno zalijte s pivom i vinom.Plaćam sve što popijete pod uslovom da pivo bude nikšićko a vino podgorički vranac.
Živjeli!!

Branko vidi se da pokušavaš da kopiraš užički govor ali ne možeš jer postoje tačno pravila kada se član "d" koristi kada mi pričamo :)
A to kako ga ti koristiš je nepravilno.
Pored toga, član "d" se ne koristi u elektronskoj pismenost tj. ne koristi ga nijedan Užičanin ona moja tema je bila šala jer nije zvučno i glupo je kada neko tako piše...

Advertisement: