News:

SMF 2.1.4 has been released! Take it for a spin! Read more.

Main Menu

Off Topic - Svaštara

Started by Dzonny, December 21, 2010, 03:56:01 PM

Previous topic - Next topic

Cola-Coca

Quote from: Branko. on November 19, 2013, 05:28:01 PM
Svakome je ko racionalno razmišlja..besplatan je, solidna podrška, radi se na novim verzijama. Ne vidim potrebu ni razlog da se bavimo detaljima koji nam ama baš ništa ne znače. Sve mimo toga je samo traženje boljeg hljeba od pogače.

Sve da se javno publikuje da SMF tim zarađuje milione mene bi ostavila ravnodušnim dok god ovo što koristim dobijam besplatno.

Pa naravno da ljudi imaju korist od ovoga sto rade i uvjeren sam da zaradjivaju dobar novac. Meni je to drago posto SMF skripta mi je bolje od vbulletina ili IPB-a koje kostaju novaca.
I LOVE SMF

Branko.

Ne bih tvrdio da je bolji od pomenutih ali je besplatan. Ovih dana sam se igrao na lokalu s Burning Board® Lite verzijom koja je free i ima naoko ljepši izgled od SMF-a. Ali zato nema ni približan broj free modova kao SMF a većina kvalitetnih i nezaobilaznih  modova i dobrih tema se plaćaju. Admin panel ne pruža ni dio smf mogućnosti bez plaćenih dodataka. Možeš misliti kakva je tek situacija s jačim BB verzijama.

Da li neko uopšte zarađuje, ako zarađuje koliko zarađuje zaista me nije briga bilo da je u pitanju SMF tim ili korisnici ovog besplatnog softvera. A nečije lične frustracije me pogotovo ne zanimaju.
Strong people don't put others down, they lift them up.
A clever person solves a problem. A wise person avoids it.

Dzonny

Ne znam kako je bilo ranije, ali za poslednje 3 godine znam sa sigurnošću. U međuvremenu je promenjena organizaciona šema same organizacije, odvojeni su ljudi koji se bave finansijama/računovodstvom, a svi podaci su dostupni svim članovima tima. Neću više komentarisati ovo jer je besmisleno govoriti o zaradi na ovakav način, kao što je holodoc rekao.

Elem, što se prevođenja tiče, da SMF koristi lokalni alat koji je dostupan prevodiocima i koji služi za prevođenje i monitorih istog. Zapravo je jako jednostavan alat i omogućava nam da brzo i lako prevodimo (mislim na sve prevodioce) i da se prevedeni stringovi automatski uključe u jezičke pakete koji se nude na našem sajtu. Github prevođenje je nešto što ne znam kako bi uopšte funkcionisalo.
Dok je help odeljak bio lokalno skladišten u jezičkim fajlovima - linkovi iz tog odeljka koji su svejedno vodili do SMF sajta bili su usmereni ka engleskim člancima čak i ako je na forumu izabran neki drugi jezik. Pored toga postojali su odvojeni tekstovi za help odeljak koji su prevodioci morali da prevode + wiki stranice koje su prevođenje posebno, pa je integrisanjem wiki stranica u help odeljak postignuto da prevodioci ne moraju duplo da prevode, a svi linkovi sa help stranica vode ka prevedenim stranicama na wiki odeljku.
Sve ima svoje prednosti i mane. Čak i da je wiki integrisan u help da bi se poboljšao SEO ne vidim ništa tako strašno u tome lično. Onaj ko želi može da vrati "stari" loaklni help odeljak instalacijom jednostavnog moda koji postoji na sajtu i problem rešen :)

O demokratiji u Open source projektima ne bih govorio, nisam pravnik i ne znam kako funkcionišu zakoni, a nisam ni neki pobornik totalizma i pravo-veta ideje.

Istina jeste da sam u SMF krenuo dosta kasnije od tebe holodoc (očigleno, i dosta sam mlađi od tebe :)) i postao prevodilac u želji da oskudno prevedenu srpsku verziju poboljšam, a zatim i loaklni moderator, ali sam i pre ulaska u tim zavirivao "uspod haube" a ulaskom u tim počeo da radim i na modovima, pregledanju istih itd, a razlog što sam u timu za lokalizaciju samo je taj što volim da radim sa ljudima, da komuniciram i koordiniram veće grupe ljudi, što i radim pored ostalih funkcija u timu.
Za angažovanje u timovima drugih softvera nažalost nemam vremena pored posla, fakulteta i ostalih obaveza, ali bih svakako i tako nešto voleo da probam (hvala na savetu).

Na kraju, ja nemam potrebu da branim odluke SMF tima, već ono što mislim da je ispravno. :) Naprotiv, za mnoge stvari koje su učinjene se slažem sa tobom kada kažeš da su pogrešne, ali kako mi ekonomisti kažemo "ne vredi plakati nad prosutim mlekom" tako da je najbitnije ne napraviti iste greške i ići dalje podučen iskustvom od ranije.

P.S - Nadam se da taj "oproštaj" nije bio uzrokovan mojim odgovorom. Nisam imao nameru da zvučim uvredljivo ili napadno (ako jesam) i nadam se da ćemo se i dalje vidjati tu negde :)

Branko.

Mali prilog za skeptike.. koliko u stvari "vrijede" skupi softveri.
Prije desetak dana je haknut (Inj3ct0r Team) vBulletin. Haknute su verzije 4 i 5. Naravno, autori vBulletin-a pobijaju te tvrdnje.

Detaljnije na vBulletin Refutes Hacker's Zero-Day Vulnerability Claims

[yub] Lazo

Quote from: Branko. on November 20, 2013, 12:09:58 PM
Mali prilog za skeptike.. koliko u stvari "vrijede" skupi softveri.
Prije desetak dana je haknut (Inj3ct0r Team) vBulletin. Haknute su verzije 4 i 5. Naravno, autori vBulletin-a pobijaju te tvrdnje.

Detaljnije na vBulletin Refutes Hacker's Zero-Day Vulnerability Claims

Mislim da je u jednu ruku neodgovorno od strane tima da kaže da je to "smiješno" i da se tim pobijanjem tvrdnje da je do toga došlo pokazuje neprofesionalnost. Jer, na kraju krajeva ne postoji sajt ili software koji nije moguće hakovati. Ako je već do toga došlo, onda bi trebali tome drugačije pristupiti(što interno vjerovatno i jesu).

Dynamic forum signatures v1.2

Venera

. . .

SMF je veliki sitem. Sasvim je logično da mora da ima izvor finansiranja, jako dobru organizaciju i uspostavljene sve zakonske normative. Kao svaki veliki sistem, mora imati i uspona i padova jer gde god je mnogo ljudi, tu je mnogo ideja, karaktera,  pameti i "pameti", tako da  mora dolaziti do promene kadrova, promena u tempu i kursu razvoja u odnosu na konkurenciju i sve veće zahteve, mora dolaziti i do promena i problema u organizaciji i međuljudskim odnosima... Sve to ne treba da se tiče nas, običnih korisnika. Mi smo dobili na korišćenje vrlo dobru besplatnu skriptu, a uz to i veliki broj mogućnosti za njenu tehničku nadogranju, kreativno oblikovanje po našoj želji i mogućnost integracije sa drugim sistemima. Imamo na raspolaganju ogroman broj "velikih" i "malih" modova za svačije potrebe, veliki broj skinova,  naglasila bih da je i to besplatno. Pored svega toga, dobili smo i mogućnost da reklamiramo svoje sajtove i svoje radove, besplatnu podršku moderatora (u svim jezičkim sekcijama), koji rade odlično i profesionalno. Moje mišljenje da mi treba da damo svoj doprinos pomažući koliko nam znanje i vreme dozvoljava, da dajemo konstruktivne predloge za poboljšanje skripte, a ne da se bavimo problemima koji ne bi trebalo da budu u sferi našeg intertesovanja. Svakako, stoji i to da svako od nas ima pravo na svoje mišljenje i da bira skriptu prema ličnoj proceni i potrebama, ali je malo neukusno na forumu podrške SMF-a, čiju skriptu, modove, skinove i podršku koristimo besplatno, na kome se reklamiramo, pisati o navodnim problemima u upravi, lošem radu-generalno, usporenom razvoju, mogućem skorom gašenju i tome kako je neka tamo (bilo koja) skripta ili tim ili organizacija bolja od ove. Da li smo sigurni da je tako, a pod pretpostavkom da je zaista tako, da li je to fer s obzirom na to što nam SMF zajednica pruža?

Pozdrav svima, uz napomenu da sam iznela svoj stav generalno, nikoga neprozivajući i nenadovezujući se na bilo čije pisanje konkretno, samo mislim da ovaj forum ne zaslužuje tako nešto.  :)

Cola-Coca

I LOVE SMF

Dzonny

Ako neko želi uživo da prati blogomaniju online:
http://livetv.rs/live

freestyler7

milos87popovic

Lepo Dzoni, lepo... Hvala za share...

SimpleGost

Zuća

Nazalost,sve ovo sto je holodoc rekao je istina.Nije vise ovo onaj stari smf,koji sam ja prvi put video 2007 god.
Dosta su se osilili programeri i postali sujetni.
SMF ce postati kao napusteni brod na sred okeana.

Branko.

Predlog za Dzonny-ja... mijenjati naziv ove teme u Lupetara.  :laugh:

Dzonny

Quote from: Branko. on December 14, 2013, 07:17:38 AM
Predlog za Dzonny-ja... mijenjati naziv ove teme u Lupetara.  :laugh:

[yub] Lazo

Može neki komentari? Uglavnom su sve skoriji radovi u pitanju. Otvoren sam za kritike. :)
http://lazobaa.deviantart.com/gallery/

Dynamic forum signatures v1.2

Masterd

Dzonny

Quote from: Masterd on December 18, 2013, 12:10:46 PM
Hm. Zanimljivo. :D
Gle, ja se baš pitam šta je sa tobom, nema te ovde? :)

Masterd

Quote from: Dzonny on December 18, 2013, 12:54:20 PM
Gle, ja se baš pitam šta je sa tobom, nema te ovde? :)

Imao sam neke... stvari u životu s kojima sam se morao pozabaviti. Neko vrijeme sam se mislio vratiti, ali mi je trebao odmor od svega. I vidim još uvijek sve stoji na mrtvoj točki, a ambiciozni ljudi napustiše tim. Šteta. 

Dzonny

Hej, bez hejtovanja! :P :D
Neka si se ti dobro vratio :) Ima li štogod novo kod tebe?

freestyler7

Advertisement: