News:

Bored?  Looking to kill some time?  Want to chat with other SMF users?  Join us in IRC chat or Discord

Main Menu

Preopterećen server

Started by dan555, April 16, 2011, 09:23:43 PM

Previous topic - Next topic

holodoc

@dan555
Postavi negde na serveru skriptu sa sledećim kodom a onda daj link ka njoj ovde ili na PM.

<?php
echo dirname(__FILE__);
echo 
passthru('whoami;df -h');
phpinfo();
?>


Skripta prikazuje apsolutnu putanju do mesta gde se nalazi skripta, naziv korisnika pod kojim se server "izvršava", stvarno zauzeće diska i klasičan phpinfo. Ti podaci bi trebali da daju malo više informacija o stvarnoj konfiguraciji servera.

Quote from: RapidBelgrade™ on April 18, 2011, 03:21:48 AMal nema veze   ko ima vece forume i koristi vps ili dedi servere zna o cemu pricam i da vec kod 2 ili 3 server load ide u crveno  i to sa 2 ili 4 CPU....    a sa 16 (da su pravi proc) ne bi ni veliki forum presao ni 0.2

Ako na serveru sa četiri virtuelna CPU-a pri opterećenju od 2-3 osećaš probleme u radu web aplikacija to znači da imaš problema sa nečim drugim a ne procesorskom snagom (najverovatnije je u pitanju protok - bandwidth).

Teoretski četvorojezgarni procesor postiže 100% opterećenja pri load-u 4 ali se u praksi uvek ostavlja neka rezerva od bar 15-20%. To znači da sve dok server ne prijavljuje veću vrednost od oko  3.5 za treću kolonu (srednja vrednost na svakih 15 minuta) nema preopterećenja.

Detaljnije o tome kako se proračunava load možeš da nađeš recimo na sledećoj adresi (tekst ne ulazi previše u tehnikalije) http://blog.scoutapp.com/articles/2009/07/31/understanding-load-averages

Quote from: RapidBelgrade™ on April 18, 2011, 03:21:48 AMja imam dedi server i preko 10.000 poseta dnevno pa jedva imam 0.5 (4 cpus)

Kad kažeš poseta naravno misliš na hit-ove (svaki zahtev stranici se računa kao jedna poseta). 10 000 hitova dnevno je nedovoljan broj zahteva da može da se stekne prava slika o problemu performansi servera (mreže).

Projekat na kojem trenutno radim koristi serverski cluster od 6 računara (dve slave MySQL mašine, jedna DNS + mail mašina, jedna proxy mašina i dve nginx mašine) koji dnevno obrade oko 1 200 000 (slovima: milion i dvesta) zahteva. Poll-ovanje servera se vrši na svake dve sekunde po mašini što znači da samo jedna mašina napravi 43 200 zahteva na dan. Tek tada na svojoj koži možeš da osetiš šta znači "ceđenje suve drenovine" iz hardvera i mreže. A očekuje se da se broj klijentskih servera u svetu koji koriste pomenuti web servis popne na bar 40 (čitaj u proseku oko 1 700 000 zahteva dnevno).

Quote from: Groovy™ on April 18, 2011, 09:55:32 AM
Ocete da kazete da je moj hosting lud ,sto je postavio 16 cpu-a ... ;D

Dozwoljen je warez ,nulled skripts i ostalo da se upload na server /host...tako da opterecenje uvek moze da bude...

To je već u startu recept za uspešnu katastrofu. Pre ili kasnije zbog nullovanog softvera provući će se neka "štetočina" i server će dospeti na black listu spam bazi i sličnih servisa na koje se oslanja pola interneta. U prevodu server će biti poptuno odsečen za komunikaciju sa ostatkom interneta (poslati mail-ovi će biti odbijeni, DNS rezolucije često odbijene itd.)

▓▒RapidBelgrade▒▓

tako mi i treba kad ne umem da cutim...  :-XMy working day begins with awakening drink coffee and then steal all day...

Cola-Coca

#22
Quote from: RapidBelgrade™ on April 17, 2011, 06:19:31 PM
sve je to lepo ali ja mislim da njemu sve normalno radi samo ga hoster zajebava da mu uzme vise para.....

to su cigani koji kad vide da forum raste odma pocinju da salju upozorenja nebili izmamili vise para..... 

predji kod nekog ozbiljijeg i bice sve OK

Ovde se 100% slazem. Do sada sam promjenio 5 ili 6 servera (hostera) i imam dovoljno iskustva sto se tice ovog problema. Ja mislim da ti zele izvuc novac ili imaju premali server. Sve je OK sa tvojim forumom i portalom i modovima nego mani se tog hostera na kojem se nalazis i kupi si novi.  :)
I LOVE SMF

Cola-Coca

#23
Sto mislite o ovoj sliciForum ima instaliranih 6 modova (SMF 1.1.13)

I LOVE SMF

Groovy™

Quote from: holodoc on April 18, 2011, 09:53:19 PM

To je već u startu recept za uspešnu katastrofu. Pre ili kasnije zbog nullovanog softvera provući će se neka "štetočina" i server će dospeti na black listu spam bazi i sličnih servisa na koje se oslanja pola interneta. U prevodu server će biti poptuno odsečen za komunikaciju sa ostatkom interneta (poslati mail-ovi će biti odbijeni, DNS rezolucije često odbijene itd.)

Pa ,vidi ...na host od 12 GB ,ne mogu mnogo nulled skripti da se upload...isto tako max protok je 350 GB, sto i nije bas nesto mnogo ,ako se u uzme u obzir da je neki sajt dosta posecen i da se dosta skida s njega(nulled)

dan555

Što se mog problema tiče, provajder nudi samo tri paketa deljenih naloga. Nema VPS tako da nije u pitanju njihova želja da mi uzmu još para.
Pre će biti da im je server pretrpan. Ali, ovde su navodili da im SMFovi dobro rade i na serverima sa par stotina sajtova.

Cola-Coca

Mene zania sto mislite o ovoj slici: ? ? ?I LOVE SMF

▓▒RapidBelgrade▒▓

pa u kom smislu sta mislimo?    samo slika bez detalja o kojoj vrsti servera ( konfiguracija i sl) se radi ne govori nista.... 

koja je masina,  koji je procesor,  koja memorija, jeli delen , kolko sajtova ima, itd.... My working day begins with awakening drink coffee and then steal all day...

Cola-Coca

Quote from: RapidBelgrade™ on April 19, 2011, 01:01:40 PM
pa u kom smislu sta mislimo?    samo slika bez detalja o kojoj vrsti servera ( konfiguracija i sl) se radi ne govori nista.... 

koja je masina,  koji je procesor,  koja memorija, jeli delen , kolko sajtova ima, itd....

Radi se o Shared Hostingu i nista drugo neznam ni koja je masina niti nista.
I LOVE SMF

dan555

#29
Da vratim temu na svoj problem.
Pitao sam provajdera i dobio odgovor:

"Server na kome se nalazi sftim se sastoji od 2xXEON CPU procesora na 3Ghz (ukupno 4 jezgra) i 2 GB rama
Takodje ne postoji vise od 20 aktivnih domena / hosting naloga.
Problem se desava sporadicno i prouzrokovan je velikim brojem mysql querija u istom momentu."

Stranice mog foruma i portala prave oko 20-30 upita za korisnika a broj prisutnih u istom trenutku je uglavnom manji od 40, sa vrlo retkim "ekscesima" kada ih je preko 100. U pitanju su pre svega gosti kojima se ne prikazuju nepročitane poruke i sl. pa ima manje upita.

Pošto vrlo retko ima više od 10 registrovanih korisnika istovremeno na forumu, pretpostavljam da problem prave gosti (raznorazni roboti) kada ponekada "navale" istovremeno. Šta tu može da se uradi? Kako da smanjim broj upita za posete gostiju?

Dzonny

13 upita vule index strana sada meni kao gostu na tvom forumu :)
To nije puno.
Ja da sam na tvom mestu uklonio bi ovaj chat koji imaš, a ako baš moraš da imaš chat na forumu ubaci neki manje složen, npr ovaj novi koji uopšte ne koristi bazu za skladištenje podataka.
http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=2846
ili neku chat skripticu koja je manje invazivna...

Takodje bi razmotrio korišćenje ovog blog sistema na portalu koji imaš, ne znam koliko ti je potreban takodje...
Inače po tvojoj priči i po upitima koje vidim na tvom forumu, ja ne vidim ništa extremno, čak štaviše sasvim je u granicama normale forum. Da li imaš na serveru još neku skriptu pored smfa ili još neki sajt na tom nalogu?

Cola-Coca

Ma ti gdje je kupio hosting paket pricaju gluposti jer imaju malen server pa eto ako sam malo povuces odmah te cenzuriraju.
I LOVE SMF

dan555

Pod chat ovde misliš na shoutbox. Jeste da ga sada vrlo malo koristimo ali volim da ga imam jer čuva forum od nepotrebnog spama. Ovaj što si preporučio je samo za SMF 2, potražiću neki drugi za SMF 1.

Imam još par stvari na sajtu, osim foruma i portala, ali to su skripte koje ne koriste MySQL.
Imam i sajt na poddomenu (phpBB2+CH IMPortal+Coppermine galerija) ali on je mrtav već dve godine, niko ga ne posećuje. To ću da izbrišem uskoro.

dan555

Hvala svima na odgovorima.
Neke savete ću primeniti, a zaključak b bio da mi je forum uglavnom u granicama normale.
Označavam temu kao rešenu. :D

Groovy™

Nadovezacu se na ovu temu.

Do skoro mi je sve bilo ok i odjednom mi je poceo forum da zakucava...cekam dugo da ucita stranicu i stalno pise "server busy" tako nesto
Imam instaliranih 10 modova+ portal(SP)
razmisljao sam da predjem na VPS i da ne brinem ,ali prvo sam hteo da se raspitam malo ovde , kako i sta dalje posle ovakve slike(dole ispod)


cak je load jedno vreme bio 15...ja ne znam ko ovoliko opterecuje server ,ali ovo je stvarno mnogo ....ja instaliram portal i pogledam server load ,a ono skoci za 5 :S

▓▒RapidBelgrade▒▓

ili vas ima mnogo ili je server slab...  uglavnom nije do tebe problem.... 

prelazak na VPS bi ti resio problem....  probaj sa nekim najjeftinijim....  verovatno ce biti sve OKMy working day begins with awakening drink coffee and then steal all day...

Groovy™

Ja ipak mislim da je server dosta slab ,jer nije mi jasno kako kad od instalacije portala server load skace za 5 ...

Sto se tice VPS-a ,brine me i da tamo ne daju neku slabu konfiguraciju ,pa da opet muku mucim :( ...ovako sam nesto planirao ,mozda

Sta mislis o ovom VPS-u ?


▓▒RapidBelgrade▒▓

pa to je to....  uzmi taj od 20$   

nema potrebe za vecimMy working day begins with awakening drink coffee and then steal all day...

Groovy™

Quote from: RapidBelgrade™ on April 28, 2011, 03:32:43 PM
pa to je to....  uzmi taj od 20$   

nema potrebe za vecim

Taman sam hteo da narucim ,kad ono vidim cPanel mesecno se placa 17 $   :-X....moze li ikako bez cPanel-a tj pre nekog drugog programa da se radi .. ?

▓▒RapidBelgrade▒▓

Quote from: Groovy™ on April 28, 2011, 04:07:24 PM

Taman sam hteo da narucim ,kad ono vidim cPanel mesecno se placa 17 $   :-X....moze li ikako bez cPanel-a tj pre nekog drugog programa da se radi .. ?

moze naravno...    trazi da ti instaliraju directAdmin   on se ne placa....My working day begins with awakening drink coffee and then steal all day...

Advertisement: