Diskusija o dizajnu foruma

Started by SimpleGost, April 04, 2012, 05:12:31 AM

Previous topic - Next topic

Branko.

I za moje oči je previše svijetla, ali se to da riješiti promjenom boja:
Ovo će ti promijeniti boju za lijevi i desni dio
#body-top {
-moz-background-clip: border;

-moz-background-origin: padding;

-moz-background-size: auto auto;

background-attachment: scroll;

background-color: #BIJELA BOJA;

background-image: url("../images/custom/bg.gif");   <-------------- poigraj se i s ovim gifom

Onda još promijeniš boje za slova u nazivima foruma, kategorija i pripadajuće opise...malo eksperimenta ti neće škoditi ;)
Strong people don't put others down, they lift them up.
A clever person solves a problem. A wise person avoids it.

SimpleGost

Quote from: Branko. on April 07, 2012, 05:53:39 PM
I za moje oči je previše svijetla, ali se to da riješiti promjenom boja:
Ovo će ti promijeniti boju za lijevi i desni dio
#body-top {
-moz-background-clip: border;

-moz-background-origin: padding;

-moz-background-size: auto auto;

background-attachment: scroll;

background-color: #BIJELA BOJA;

background-image: url("../images/custom/bg.gif");   <-------------- poigraj se i s ovim gifom

Onda još promijeniš boje za slova u nazivima foruma, kategorija i pripadajuće opise...malo eksperimenta ti neće škoditi ;)

ma beži bre nemam vremena ja za to, uzeću platiću temu za 100$...

Skipper.

Pametnije ti je da ti malo eksperimentišeš i nešto naučiš i uz to ćeš uštedeti i 100$.
Za 100$ možeš da nabaviše neke nagrade i organizuješ nagradnu igru na forumu koja će podstaći članove da pišu.
It's very simple. Scissors cuts paper, paper covers rock, rock crushes lizard, lizard poisons Spock, Spock smashes scissors, scissors decapitates lizard, lizard eats paper, paper disproves Spock, Spock vaporizes rock, and—as it always has—rock crushes scissors.

Misa95

Tema je mnogo siva! To je po meni. Izmeni je malo, makar u bojama. Dodaj neku novu, npr zelenu ili plavu, one bi lepo isle. To je veoma prosto uraditi sa malo truda.

SimpleGost

Evo sredio sam, slova su bila siva, sada su crna
evo pogledajte temu
http://www.internetfazoni.com/adsl/sta-je-to-adsl-a/
kada udjete OBAVEZNO F5 :)

Misa95

samo toliko.... ima tu jos da se radi ihaaaa :D

Skipper.

Fenomenalno. Ja sam sada totalno oduševljen novim izgledom tvoga foruma. Idem odmah da to podelim sa 3587 mojih prijatelja na fejsu. Ijao baš sam uzbuđen  :D
It's very simple. Scissors cuts paper, paper covers rock, rock crushes lizard, lizard poisons Spock, Spock smashes scissors, scissors decapitates lizard, lizard eats paper, paper disproves Spock, Spock vaporizes rock, and—as it always has—rock crushes scissors.

mr.Curiosity

Zelite poptpuno besplatno reklamirati svoj server?
Posjetite  www.reklamiraj-server.netne.net
Ocekujemo Vas!

Dzonny

Nikad nećeš napraviti nešto da se svima sviđa. Poenta je da napraviš nešto što će privući ljude koji bi ostali na forumu. Bilo bi npr bzv da ja na "opušteni" forum  stavim tamnu temu sa crnom bojom. Logično je da će biti nešto svežije, možda šareno, svetlo. Analogno tome, mislim da bi ti trebao ipak malo neutralniju temu, ali ne previše svetlu, možda čak malo tamniju. Ne može se nikad svideti svima. Meni je zapravo ta tema koju imaš ok manje-više, osim presvetlih boja, ta bela je ok ali ako se duže vreme čita to ume da iritira. Da sam na tvom mestu samo bi promenio boje svakako.

Inače, ova tema je tu da govorimo o dizajnu generalno, ne samo smf foruma, slobodno možete dati primere šta vam se svidja/ne svidja, šta treba/ne treba, kakvi su trendovi, šta nije a šta jeste preporučljivo etc.

SimpleGost

Quote from: Skipper. on April 08, 2012, 01:36:15 PM
Fenomenalno. Ja sam sada totalno oduševljen novim izgledom tvoga foruma. Idem odmah da to podelim sa 3587 mojih prijatelja na fejsu. Ijao baš sam uzbuđen  :D

:D
Znao sam da će ti se svideti  :-*

Quote from: Dzonny on April 08, 2012, 01:48:41 PM
Nikad nećeš napraviti nešto da se svima sviđa. Poenta je da napraviš nešto što će privući ljude koji bi ostali na forumu. Bilo bi npr bzv da ja na "opušteni" forum  stavim tamnu temu sa crnom bojom. Logično je da će biti nešto svežije, možda šareno, svetlo. Analogno tome, mislim da bi ti trebao ipak malo neutralniju temu, ali ne previše svetlu, možda čak malo tamniju. Ne može se nikad svideti svima. Meni je zapravo ta tema koju imaš ok manje-više, osim presvetlih boja, ta bela je ok ali ako se duže vreme čita to ume da iritira. Da sam na tvom mestu samo bi promenio boje svakako.

Inače, ova tema je tu da govorimo o dizajnu generalno, ne samo smf foruma, slobodno možete dati primere šta vam se svidja/ne svidja, šta treba/ne treba, kakvi su trendovi, šta nije a šta jeste preporučljivo etc.

Ja stvarno nemam predstavu ,ne znam koju temu da nađem "normalnu"  da se VAMA a i SVIMA sviđa...

sima1

Pozdrav ja nisam neki strucnjak za dizajn ali nisam zadovoljan sa odgovorima o izgledu foruma koje mozes dobiti ovde zato sto su primedbe uglavnom nemas favicon i slicno ja sam admin na forumu mladostimoja,com vec 5-6 godina i bio je warez tad smo imali 10 poseta dnevno sad smo to promenili
i imamo od 1000 do 2000 poseta dnevno zato nemoj se opterecivati izgledom tvoj forum je sasvim ok
ali moras ga nacickati raznim sadrzajem tipa zanimljivosti , razni linkeri itd samo dobra reklama ti moze povecati posetu ako budes cekao da te google indeksira u danasnje vreme [lose za forume] neces nista postici , obavezno instaliraj portal gde ces nekim sadrzajem zainteresovati posetioce mislim na zabavni sadrzaj kako bi ih privukao i za tvoj strucni deo foruma .
Kritike ili pohvale koje ces ovde dobiti nece ti sigurno pomoci , naime komentari budu uglavnom ok dok ne prokomentarise Branko ili Dzonny e onda sleduje bravo Branko , Dzonny tako je vi ste u pravu , verovatno da bi im podisli za neki strucni problem gde su veliki znalci to priznajem i postujem , rekao sam sta mislim pa kud puklo.

Zuća

@InternetFazoni

a zasto ne bi odabrao 5 tema i dao vote da sami clanovi odaberu temu ?

Branko.

Quote from: sima1 on April 09, 2012, 06:31:18 AM...rekao sam sta mislim pa kud puklo....

Ček samo dok Dzonny ovo vidi...bolje da si se "zamjerio" zemunskom (ili surčinskom ako je ovaj u penziji) klanu nego nama dvojici  :P .
Šalim se naravno...svi su mu samo dali mišljenje o jednoj primjedbi njegovih članova.Tu ima prostora za dotjerivanje da bi cjelokupan izgled manje smetao za oči.Druga je stvar kako unaprijediti forum sadržajima i povećati posjetu, uostalom pogledaj temu od početka..
Strong people don't put others down, they lift them up.
A clever person solves a problem. A wise person avoids it.

Dzonny

;)

@Sima - Nemoj misliti da se sad prepiremo ili nešto slično ali kako govorimo o dizajnu ja nastavljam u tom pravcu. :) Kad je u piranju "mladostimoja" ja da sam na tvom mestu pre bih išao sa stavom "imam 2.000 poseta dnevno, a mogu da ih imam više" nego "wow, imam 2.000 poseta". Zapravo, koliko vidim imaš problem sa encodingom, a rekao bih i sa dizajnom i samom organizacijom nekih stvari na forumu/portalu (tipa nagomilane reklame na jednom mestu). Imaš npr linkove u linktree-u koji se apsolutno ne vide (beli su kao i pozadina), ne vidi se okvir postova (ivica), prevelike ikonice poruka koje se ne uklapaju u pozadinu ().

Cilj ove teme jeste da jedni drugima ukažemo na nešto što smatramo greškama u dizajnu, nećeš me shvatiti pogrešno :)

Sve u svemu mislim da bi trebao da se pozabaviš dizajnom, a i detaljima naravno, jer posle sadržaja dizajn je vrlo bitna stavka. :)

phaenomeN

Kad smo kod dizajna, ja bih nešto da pitam...

Pošto nikad nisam radio ništa na 1.x verziji SMF-a, a vidio sam dosta foruma na toj verziji, pa me nešto interesuje... konkretno ovi button-i u temi, kao što je ovdje recimo Quote, Report to moderator, REPLY, NOTIFY, MARK UNREAD, etc... jel to u 1.x verziji kao slika ili kao tekst? Npr. vidio sam neke forume da im je to slika (a bili su 1.x verzija), dok je na svim 2.x to tekst... meni recimo to dosta znači na izgledu... i čini mi se da je inače 1.x verzija nekako vizuelno bolja, i može se bolje srediti :)

BorisPSC

Hajde i ja da se malo uključim u diskusiju,

Dakle pročitao sam sve postove iznad ima dosta interesantnih stvari.
Složio bih se sa onima koji su rekli da dizajn ne mora da bude od vitalnog značaja za jednu zajednicu.
Na prvo mesto bih stavio sadržaj.
Treba napraviti dosta kvalitetnog sadržaja koji bi privukao ciljanu grupu, pa se zatim fokusirati na dizajn.
Na primer par najposećenijih foruma na Balkanu su meni po dizajnu očajni ali su zato po kvalitetu postova, tema kao i članova jako dobri.

lično meni dizajn foruma znači puno, oko svog foruma sam se jako puno potrudio, mada moj forum je i vezan za dizajn pa je možda to glavni uzrok mojih tendencija ka ''idealnom'', pa gledano iz tog ugla možeš raditi dizajn u odnosu na svrhu i funkciju foruma...

U principu sadržaj je ono što treba jednoj zajednici. :)
www.boriswick.deviantArt.com
www.fb.com/boriswick

Dzonny

phaenomeN - Slika i tekst u većini tema, neke teme poput babylon imaju slike za dugmiće umesto teksta, ali ređe su takve. U principu gleda se da što manje bude slika, te se sve što može menja tekstom, npr ikonica "new" bi trebala da bude u budućim verzijama samo urađena u css-u bez slike.

Boris, na koje tačno zajednice misliš koje imaju loš dizajn a najposećenije su na Balkanu?
Elem, lepo odrađen dizajn kod tebe, svaka čast :)

BorisPSC

Hvala potrudio sam se :)

Nisam rekao da imaju loš dizajn, nego da se meni ne svidja, evo npr. burek meni izgleda prenatrpano, puno reklama. :)
mada ovo što se tiče reklama do nekle i razumem ;)
www.boriswick.deviantArt.com
www.fb.com/boriswick

phaenomeN

Quote from: Dzonny on April 10, 2012, 09:00:23 AM
phaenomeN - Slika i tekst u većini tema, neke teme poput babylon imaju slike za dugmiće umesto teksta, ali ređe su takve. U principu gleda se da što manje bude slika, te se sve što može menja tekstom, npr ikonica "new" bi trebala da bude u budućim verzijama samo urađena u css-u bez slike.

Znači to je do teme?
Jel moguće kod nekih tema prebaciti neke stvari u slike, osim mijenjanja koda na više mjesta? :)

Dzonny

Burekov dizajn je radio webdesignbeach, jedan od boljih dizajn studija, a njihove cene su samo za dizajn minimalno od 3000$ pa na više. Burekov dizajn je objektivno jako dobar, praćeni su svi trendovi, dosta je lepo uklopljeno sve to, i plus je dosta izmena izvršeno na samom smfu, jer takav dizajn zahteva izmene Sourcea osim same izmene teme.
Što se reklama tiče - opet prate trendove, imaju ciljane reklame, imaju pozadinsku reklamu i one klasične banere. Pomisli samo koliko novca je potrebno za server na kom je burek (još u srbiji) + održavanje + ostali vanredni i redovni troškovi, to je mašinerija koja mora da se plati, dosta. Jasno je sasvim zašto se drže tolike reklame (verujem da bi ih i ti držao da možeš) a ipak je umetnost zadržati kvalitet stranice (kao i malu težinu stranice, brzo učitavanje etc) i pored tolikih reklama, slika i zahtevnog dizajna (u smislu više slika, javascripti, externih css fajlova i ko zna čega sve).

phaenomeN - sve je moguće :) Ali moraš menjati kod na više mesta ako misliš na quote, modify i ostale slične linkove. Za klasične izmene drugih stvari samo nađeš tekst i promeniš ga u html sliku pomoću a href taga. :)

Advertisement: