• Welcome to Simple Machines Community Forum. Please login or sign up.
December 05, 2021, 10:54:10 PM

News:

SMF 2.0.18 has been released! Please update. Read more.


Ά που μετατρέπεται σε ?

Started by Psiloman, September 02, 2005, 02:50:55 PM

Previous topic - Next topic

Psiloman

Παρατήρησα προσφάτως οτι το τονισμένο κεφαλαίο αρχικό άλφα μετατρέπεται σε....αγγλικο ερωτιματικό. Τι συμβαίνει και πώς μπορώ να το εμποδίσω?

sebastian

Υπάρχουν 3 επιλογές. Η πρώτη είναι στη μετάφραση να μην χρησιμοποιείς λέξεις που αρχίζουν από Ά (άλφα με τόνο) με κωδικοσελίδα ISO 8859-7, η δεύτερη να χρησιμοποιήσεις κωδικοσελίδα windows-1253 με τη επιφύλαξη ότι αν αρχίσεις ένα νέο θέμα με λέξη που αρχίζει στήν επικεφαλίδα από Ά (άλφα με τόνο) θα έχεις ενδεχομένος ένα (?) και η τρίτη είναι να χρησιμοποιήσεις την κωδικοσελίδα UTF-8 αλλά οι επισκέπτες σου να εύχεσαι να έχουν ενεργοποιημένη την αυτόματη  αναζήτηση κωδικοσελίδας!!!

Psiloman

Ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση!

Ούπς,απο ότι φαίνεται έπεσα πάνω στα "γνωστά" προβλήματα "κωδικοποίησης" που είχα ακούσει αλλα ένα μέρος του εγκεφάλου μου τα αγνοούσε επειδή δεν ήθελα να πιστεύω οτι θα τα αντιμετωπίσω...

Quoteκαι η τρίτη είναι να χρησιμοποιήσεις την κωδικοσελίδα UTF-8 αλλά οι επισκέπτες σου να εύχεσαι να έχουν ενεργοποιημένη την αυτόματη  αναζήτηση κωδικοσελίδας!!!

Αυτό μπορεί να λυθεί με μία ανακοίνωση να χρησιμοποιούν UTF-8...Η πραγματική ερώτηση είναι όμως : πώς κάνω κάτι τέτοιο ,δηλαδή να χρησιμοποιεί αυτή την κωδικοποίηση? (Έχω μάυρα μεσάνυχτα σε αυτό το θέμα). Τι "προβλήματα" είναι γνωστά για αυτή την κωδικοποίηση και γιατί υπάρχουν τόσες κωδικοποιήσεις,δεν μπορούν πχ όλοι να συμφωνήσουν σε μία για κάθε γλώσσα? (Να,αυτό εννοώ έχω μεσάνυχτα!!!)

Επίσης ,το SMF μου είναι γεφυρωμένο με Mambo...Αν κάνω αυτή την αλλαγή να ανυσηχώ? Πρέπει να πάρω έξτρα μέτρα?

sebastian

September 02, 2005, 05:03:39 PM #3 Last Edit: September 02, 2005, 05:07:25 PM by sebastian
Για να αλλάξεις την κωδικοποποίηση είναι πολύ εύκολο και απλό.
Στο αρχείο Themes\default\languages\[color=blue]index.greek.php[/color] επεξεργάζεσαι την παρακάτω γραμμή...

// Character set and right to left?
$txt['lang_character_set'] = 'ISO-8859-7';

σε
$txt['lang_character_set'] = 'UTF-8';

ή σε
$txt['lang_character_set'] = 'windows-1253';

-------------------------------------------
Τώρα αφού πειραματιστείς με UTF-8 όπως ο φίλος μας axlgreece εδώ --> http://www.simplemachines.org/community/index.php?topic=41041.msg335331#msg335331 ή αν βλέπεις σωστά ένα από τα forum του επίσης φίλου μας  arach --> http://forum.wordpress.gr/  θα μπορέσεις να λάβεις τίς κατάλληλες αποφάσεις.
Όσον αφορά τη γέφυρα mambo και σε smf υσχύουν τα ίδια. Καλό είναι να έχουν και τα δύο την ίδια κωδικοσελίδα για να μην υπερυσχύει η μία της άλλης κάθε φορά. Όμως αυτή την στιγμή υπάρχει μια πραγματικότητα το νέο Joomla που προέκυψε από το mambo. Ασφαλώς θα υπάρχει κάτι ανάλογο άν και μέχρι στιγμής και τα 2 scripts είναι το ίδιο πράγμα.
Όπως και να έχει θα ανακοινωθεί και είμαι σίγουρος ότι θα το βρείς εύκολα. Πρός το παρόν υπάρχει μια σύγχυση για το τί θα ακολουθήσει μετά τον χωρισμό. Επίσης αυτή τη στιγμή όπως και χθές δεν λειτουργεί το http://mamboforge.net.
Η εταιρία που το διατηρεί έβγαλε ένα νέο site ανάμεσα στα άλλα --> http://www.mambolove.com ενώ το νέο joomla θα το βρείς εδώ --> http://www.joomla.org

Psiloman

Όμορφα! Απο ότι βλέπω η αλλαγή κωδικοποίησης είναι το μόνο εύκολο,πιο πρίν νόμιζα οτι θα απαιτούσε φρικαλέες αλλαγές του κώδικα προσθέτωντας γραμμές που ούτε έχω ιδέα πως λειτουργούν!  ;)

Θα το δοκιμάσω να δώ τι με βολεύει!

Στο ιστονήμα (thread) που με παρέπεμψες αναφέρεις σε κάποιο σημείο :

Quote---------------------Τα παρακάτω είναι χρήσιμα αν υπάρχει γενικά πρόβλημα με τα ελληνικά--------------
Άν δεν θέλεις να κάνεις τίποτα απο τα παραπάνω τότε βάλε την ελληνική κωδικοσελίδα για πάντα στο site σου.
Φτιάξε ένα αρχείο greek-inc.php στην ίδια διαδρομή με το settings.php και βάλε μέσα τα παρακάτω: ή κατέβασε το από εδώ:greek.inc.zip
Code:

<?php
header("Content-type: text/html; charset=windows-1253");
?>


Μετά άνοιξε το settings.php και γράψε κάτω από <?php αυτή την εντολή για να καλέσεις την ελληνική κωδικοσελίδα. Έτσι θα έχεις πάντα ελληνικά : require_once("greek-inc.php");
Κάπως έτσι δηλαδή:

Code:

* See the "license.txt" file for details of the Simple Machines license.      *
* The latest version can always be found at http://www.simplemachines.org.    *
******************************************************************************/
require_once("greek-inc.php");
########## Maintenance ##########


Ουσιαστικά είναι σαν να βάζεις windows-1253 αντί ISO-8859-7.

Δεν έχω γενικά πρόβλημα με τα Ελληνικά αλλα αυτό που αναφέρεις δέν είναι δύσκολο.Τι προβλήματα λύνει? Για να καταλάβω,αυτός ο κώδικας "αναγκάζει" τον περιηγητή κάποιου  (πχ διάβασε IE,Firefox,Opera)  να αλλάξει στην απαιτούμενη κωδικοποίηση?

Επίσης,σκεφτόμουν το εξής: Αν αλλάξω γραμματοσειρά στο φόρουμ (που σκέφτομαι να το κάνω αλλα δεν ξέρω πώς,αν ξέρεις πώς σε παρακαλώ πές μου) λές να αλλάξει τίποτα απο πλευράς κωδικοποίησης? Μήπως κάποιες γραμματοσειρές αντιμετωπίζωνται πιο "ευνοικά" σε θέματα κωδικοποίησης?

Στην ιστοσελίδα του Φίλου Arachnopolis παρατηρώ το εξής περίεργο : Όλα τα θέματα μου φαίνονται κανονικά ,αλλα μερικά μηνύματα είναι στα "αλαμπουρνέζικα" ,σαν να θέλει η σελίδα να αλλάζω κωδικοποίηση  σε μερικές αποστολές για να διαβαστούν...Κάτι τέτοιο δυστηχώς κάνει την ανάγνωσή του δύσκολη και δεν γνωρίζω αν είμαι ο μόνος που αντιμετωπίζω με την εν λόγω ιστοσελίδα αυτό το πρόβλημα (νομίζω και εσύ Σεμπάστιαν αναφέρεις οτι κάτι παρόμοιο σου συμβαίνει). Αναρωτιέμαι τελικά πώς μπορεί να στήσει κάποιος ένα "επιτυχημένο απο πλευράς κωδικοποίησης Mambo-Joomla /SMF ιστοτόπο...). Λύση θα υπάρχει,απλά εγώ δεν ξέρω αν την βλέπω ακόμα στον δικό μου ορίζοντα....

Quote. Όμως αυτή την στιγμή υπάρχει μια πραγματικότητα το νέο Joomla που προέκυψε από το mambo. Ασφαλώς θα υπάρχει κάτι ανάλογο άν και μέχρι στιγμής και τα 2 scripts είναι το ίδιο πράγμα.
Όπως και να έχει θα ανακοινωθεί και είμαι σίγουρος ότι θα το βρείς εύκολα. Πρός το παρόν υπάρχει μια σύγχυση για το τί θα ακολουθήσει μετά τον χωρισμό. Επίσης αυτή τη στιγμή όπως και χθές δεν λειτουργεί το http://mamboforge.net.
Η εταιρία που το διατηρεί έβγαλε ένα νέο site ανάμεσα στα άλλα --> http://www.mambolove.com ενώ το νέο joomla θα το βρείς εδώ --> http://www.joomla.org

Τα πήρα "πρέφα" αυτά τα νέα ,απο την στιγμή που παρακολουθώ τους ιστοτόπους των λογισμικών που χρησιμοποιώ (για πολλούς λόγους,κυρίως να είμαι σίγουρος οτι έχω ενημερωμένες εκδόσεις). Απο την μιά με χαροποίησε που θα δώ κάτι καινούργιο ,απο την άλλη με τρόμαξε απο την στιγμή που δεν ήξερα τι θα επιλέξει ο Ostrio και η ομάδα του ώς πορεία γεφύρωσης.Οι τελευταίες αποστολές τους πάντως μου άφησαν την αίσθηση οτι θα δουλέψουν και πάνω σε Joomla γέφυρες,κάτι που μου άρεσε μιας που σκέφτομαι να ακολουθήσω τούτο τον δρόμο. Επίσης πρόσεξες ποιο λογισμικό χρησιμοποιούν για στήσιμο δυκτιακής αγοράς στον ιστοτόπο Joomla? SMF ώς το κόκκαλο! Νά,αυτό μου άρεσε! Το ένιωσα σαν να δίνουν μια όμορφη χειραψία στα παιδιά της simplemachines επιλέγωντάς τους απο άλλες εφαρμογές ανοιχτού κώδικα.Επιτέλους,δεν θα βλέπω το vΒulletin αλλα κάτι που τρέχω και εγώ!  Πέραν μιας ηθικής ικανοποίησης αυτό μου αφήνει και μια γεύση μεγαλύτερης "συμβατότητας/υποστήριξης" ανάμεσα στα δύο λογισμικά που ίσως επέλθει αργότερα. Ίσως να είναι η ιδέα μου,αλλα το θεώρησα έναν καλό μα συνάμα ανεπίσημο "αρραβώνα" ανάμεσα στα δύο λογισμικά.

sebastian

Σε γενικές γραμμές το συμπέρασμα είναι το εξής: χρησιμοποίησε ISO 8859-7 (Linux) ή windows-1253 (windows).  To μικρό tip όχι δεν αναγκάζει τον επισκέπτη να κάνει τίποτα, απλός υποθέτουμε ότι χρησιμοποιεί windows. Οι χρήστες του Linux είναι μαθημένοι να προσαρμόζονται στίς δύσκολες καταστάσεις.
Το πρόβλημα είναι ότι το παρόν forum είναι γραμμένο σε γλώσσα προγραμματισμού php που τρέχει συνήθως πάνω σε server με Linux ενώ εσύ και οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν windows, κατά τα άλλα υπάρχουν μόνο θετικά από αυτή την συνεργασία.
Νομίζω και στο SMF και στο Joomla συμφέρει να υπάρχει συνεργασία. Να περιμένουμε την πρώτη έκδοση του Joomla για να δούμε κατά πόσο θα είναι διαφορετικό από το mambo.

arachnopolis

Στην ιστοσελίδα μου http://forum.wordpress.gr, υπάρχουν τα αλαμπουρνέζικα γιατί είχαν γίνει με κωδικοποίηση ISO 8859-7, και μετά έκανα την αλλαγή UTF-8.

Advertisement: