Advertisement:

Author Topic: log history change status  (Read 12468 times)

Offline tedung

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 74
log history change status
« on: December 29, 2012, 09:00:07 AM »
salam
Macam mana admin nak tahu jika moderator yang menukarkan status seseorang ahli.
Adakah ada history log.

saya menggunakan SMF 2.0.2 | SMF © 2011,
TQ

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: log history change status
« Reply #1 on: December 31, 2012, 11:27:15 PM »
Moderation Log

Offline tedung

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 74
Re: log history change status
« Reply #2 on: January 02, 2013, 12:36:04 AM »
xder pun saya check.

Contohnya macam ni.

saya Admin,
bawah ada moderator dalam 5 orang.
moderator boleh tukar status seseorang.
Contohnya.Melucutkan status salah seorang moderator ke ahli biasa.
kita boleh check tak siapa yang buat kerja tu.
dah try check dekat moderator log tiada plak.

kalau modify profile dekat
Primary Membergroup: yang kita set apa status seseorang.
Cuma nak tahu siapa yang buat pertukaran tersebut

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: log history change status
« Reply #3 on: January 02, 2013, 01:39:25 AM »
Masuk Admin CP > Maintenance > Log.

Kerja2 Admin dalam Administration log. Kerja2 Moderator dalam Moderatorion log. Mungkin kerja2 tu ada direkodkan dalam salah satu log tersebut.

Apa versi forum sebab yang ini memang default dalam SMF 2.0 dan saya tak berapa pasti untuk SMF 1.1.

Offline tedung

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 74
Re: log history change status
« Reply #4 on: January 02, 2013, 03:15:14 AM »
saya dah buat dan siap buat experiment lagi tp tiada dalam kedua2 log admin dan moderaor tu O:)

 SMF 2.0.2 | SMF © 2011, Simple Machines

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: log history change status
« Reply #5 on: January 02, 2013, 03:32:05 AM »
Awak ada hidupkan Moderation, Administration and User Logs dalam Core Features? Kalau tak ada, memang tak adalah log tu. Cuba hidupkan dan uji semula. Jangan lupa tekan butang simpan. Mesti ada log semua kerja2 admin dan mod.

Offline tedung

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 74
Re: log history change status
« Reply #6 on: January 02, 2013, 04:01:48 AM »
itu mmg dah ON.Untuk aktiviti lain ada rekod contohnya approve user, edit delete topik semuanya ada.
Tapi jika kita tukar status takder log dia.
n

ini saya snap photo apa yg admin/moderator buat change status takder dlm log sana tu


Uploaded with ImageShack.us

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: log history change status
« Reply #7 on: January 02, 2013, 04:22:11 AM »
Saya akan semak semula dengan team members yang lebih pakar mengenai hal ini. Saya harap awak dapat bersabar buat sementara waktu.

Offline tedung

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 74
Re: log history change status
« Reply #8 on: January 02, 2013, 11:17:24 AM »
terima kasih dengan bantuan tersebut

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: log history change status
« Reply #9 on: January 02, 2013, 11:55:52 AM »
Cuba tedung guna log lain untuk kesan perubahan status tersebut daripada Profile > Track User > Profile Edit. Daripada situ boleh tak kesan siapa yang ubah?
« Last Edit: January 02, 2013, 12:07:13 PM by ahrasis »

Offline tedung

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 74
Re: log history change status
« Reply #10 on: January 02, 2013, 07:49:39 PM »
ok ahrasis dah dapat.Terima kasih banyak-banyak.

Dan satu lagi ,kita boleh set tak berapa lama history tu akan kekal disitu

TQ

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: log history change status
« Reply #11 on: January 02, 2013, 08:12:17 PM »
Ada bug kat situ yang dah dilaporkan sejak tiga tahun lalu tapi berkemungkinan masih belum diperbaiki sehingga ke hari ini. Sepatutnya, rekod itu akan kekal sebab ia tak termasuk dalam senarai log pruning.

Offline tedung

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 74
Re: log history change status
« Reply #12 on: January 02, 2013, 11:44:00 PM »
ok terima kasih banyak banyak

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: log history change status
« Reply #13 on: January 07, 2013, 03:44:00 AM »
Ok, sama2. Kalau ada apa2 masalah singgahlah ke sini lagi... ;)

Offline tedung

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 74
Re: log history change status
« Reply #14 on: January 07, 2013, 08:15:01 PM »
ok takder masalah.....hari2 boleh singgah...memang terbaik