• Welcome to Simple Machines Community Forum. Please login or sign up.

Представям ви един форум за Mercedes-Benz

Started by @Bogo, July 07, 2013, 10:10:32 AM

Previous topic - Next topic

@Bogo

Здравейте,

от доста време ми се искаше да ви представя едно творение създадено с много желание! :)
Първоначално форума беше на SMF версия 1.16 след което му закупих домейн и го ъпдейтнах до последната версия. Доста читава система по мое мнение. Използвания шаблон е на 100 процента къстъм, екстрите които се използват също са модифицирани. не отстъпва на платените форумни системи по нищо! Даже бих казал, SMF изразходва в пъти по-малко ресурси спрямо платените форумни системи! Екстри също са добавени спрямо изискванията на потребителите.

Кажете си Вашето мнение, без значение отрицателно или положително.  Мерцедес форум

Hristo

Тъй като и аз се захванах да правя сам форума си, за да е по мой вкус, имам доста ясна представа колко труд си вложил, за да го направиш да изглежда така. Резултата наистина е приятен за окото.

Понеже веруюто ми, е че критиките най-често са по-полезни от хвалбите, ще ти кажа какво не ми харесва. Всъщност само едно нещо не ми харесва - личното ми мнение, е че имаш прекалено много категории, раздели, под-раздели, че даже има и под-под-раздели. Наблюденията ми са, че това задруднява хората и като цяло е в ущърб на активността. Това е основната ми забележка.

Между другото хвърлих око на robots.txt на сайта и... има нужда от сериозна редакция. Повечето редове са напълно излишни, а някои и не работят, има и 3 повтарящи се. Най-добре направи сам тест в гугъл - ако имаш нужната регистрация това би трябвало да е адресът за достъп https://www.google.com/webmasters/tools/robots-analysis-ac?hl=bg&siteUrl=http://www.mercedes-bg.info/

Ето ти няколко примерни адреса, които да тестваш:

http://www.mercedes-bg.info/
http://www.mercedes-bg.info/index.php?topic=1.0
http://www.mercedes-bg.info/index.php?board=1.0
http://www.mercedes-bg.info/index.php?board=1.50
http://www.mercedes-bg.info/index.php?action=recent
http://www.mercedes-bg.info/index.php?action=recent;start=20
http://www.mercedes-bg.info/index.php?topic=1.0;wap
http://www.mercedes-bg.info/index.php?topic=1.0;wap2
http://www.mercedes-bg.info/index.php?action=profile
http://www.mercedes-bg.info/index.php?action=profile;u=1
http://www.mercedes-bg.info/index.php?action=mlist
http://www.mercedes-bg.info/index.php?topic=1.msg9#new
http://www.mercedes-bg.info/index.php?topic=1.0;prev_next=next#new
http://www.mercedes-bg.info/index.php?board=1.0;sort=replies
http://www.mercedes-bg.info/index.php?action=.xml;board=1;type=rss
http://www.mercedes-bg.info/index.php?PHPSESSID=cfc404070b4df2e7d1f719a320e2be52&action=login
http://www.mercedes-bg.info/avatars/avatar.png
http://www.mercedes-bg.info/Smileys/default/smiley.gif
http://www.mercedes-bg.info/index.php?action=sitemap


След това може да пробваш и с нещо по-кратко, като например (за мен няма полза от action=recent, особено, когато имаш карта на сайта):
User-agent: *
Allow: /$
Allow: /*index.php?action=sitemap
Disallow: /*action
Disallow: /*topic=*.msg*
Disallow: /*;
Disallow: /*wap
Disallow: */avatars/*
Disallow: */Smileys/*
Disallow: */Themes/*


@Bogo

Благодаря ти Hristo! Напротив критиката ти е полезна и сега ще направя тези промени. Да имам регистрация, но последно време не съм се занимавал много със сео за форума. Да, разделите идват в повече и това съм го коментирал с потребители още преди време. Смятам да направя тези промени.



Още веднъж ти Благодаря!




Днес открих една простотия и то ми е каза един френд. След изписване на домейна в URL на браузъра се изписваше един редирект. Навремето бях инсталирал един мод за премахване на "index" след домейна, но изглежда не се деинсталирал коректно. Намерих го въпросния код в "Load.php" Премахнах излишните редове.

// Hmm... check #2 - is it just different by a www?  Send them to the correct place!!
if (empty($do_fix) && strtr($detected_url, array('://' => '://www.')) == $boardurl && (empty($_GET) || count($_GET) == 1) && SMF != 'SSI')
{
// Okay, this seems weird, but we don't want an endless loop - this will make $_GET not empty ;).
if (empty($_GET))
redirectexit('wwwRedirect');
else
{
list ($k, $v) = each($_GET);

if ($k != 'wwwRedirect')
redirectexit('wwwRedirect;' . $k . '=' . $v);
}
}

@Bogo

Мисля си следващата стъпка да пусна мобилна версия на форума. Тази вечер видях, че има такъв мод http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=3349  Аз си мислих да го направя къстъм, но при положение, че има такъв е още по-добре.

Сега използвам Тапаталк.

Hristo

Този мод е само половината от нужното. Облика сам ли ще го правиш или ще ползваш нещо готово? Аз сериозно си мисля да купя http://smf-media.com/index.php/detailed-overview когато му дойде времето. Това е най-добрият SMF 2 облик за мобилни устройства. В момента мобилните устройства за България са твърде малък процент от посетителите. Всъщност процента е малък и за Европа.

@Bogo

Здравей,

най-вероятно аз ще си правя темплейта, но със сигурност ще взема под предвид други готови. Вярно, е че все още е малък процент използват мобилни устройства, но трябва да сме готови!  :)




20$ е цената и започвам да се замислям, дали си заслужава труда. :)  заедно можем,  да го купим. :)

Hristo

Честно казано не си заслужава труда. Цената е напълно приемлива, а автора си знае работата и е активен. Това е безплатната версия, която беше качил тук http://custom.simplemachines.org/themes/index.php?lemma=2035 Не е актуална, но за основа става (ако решиш да правиш своя).

Работата при мен е, че форумът ми не е готов и няма да бъде поне до края на годината. Затова все още не съм я купил - просто нямам нужда от нея сега. А иначе доколкото разбирам платената версия е със защита и изисква активация. Но 30-тина лева е напълно приемлива цена.

@Bogo

Безплатния шаблон спокойно мога да го модифицирам. Иначе шаблон с код да се активира досега не съм срещал. Достатъчно е да си откраднеш css кода.  :)

Hristo

Хвърлих едно око на безплатния облик - всички шаблонни файлове са модифицирани, тоест облика е базиран не само на цсс, а направо HTML-а е напълно променен (орязан). В платената версия нещата са дори по-сложни. Защо се прави това? Ако се създава "мобилен" облик само чрез цсс означава, че множество излишни елементи ще се зареждат на заден план, тоест сайта по никакъв начин няма да е по-лек. Смартфоните колкото и да са напреднали не могат да се сравняват като хардуер с лаптопите, да не говорим за настолните, което значи, че облик променен само с цсс ще им идва доста тежък.

@Bogo

Сега започнах един шаблон да модифицирам, ще стане лек и css,  просто доста елементи не се зареждат в  мобилния шаблон, нещо подобно както при Тапаталк.

Hristo

Само като си помисля колко работа е... :)
Успех ти желая!

@Bogo

Quote from: Hristo on July 08, 2013, 08:59:53 PM
Само като си помисля колко работа е... :)
Успех ти желая!

Благодаря ти!  :) ще пиша като е докарам донякъде отново в темата. :)

@Bogo

Quote from: @Bogo on July 07, 2013, 06:03:19 PM
Мисля си следващата стъпка да пусна мобилна версия на форума. Т

Така вече направено.  Първо, няма нужда от излишни модове и зареждащи скриптове, които забавят форума.
Същия шаблон го преработих спрямо резолюцията на устройството. Този начин  по мое мнение е най-добрия.

Hristo

Тъй като не ползвам смартфон не мога да тествам и коментирам. Само с цсс ли го направи?

@Bogo

Quote from: Hristo on February 12, 2014, 12:00:05 PM
Тъй като не ползвам смартфон не мога да тествам и коментирам. Само с цсс ли го направи?

Здравей, да точно само със css става лесно и бързо и съответно не се става и тежък.



Hristo

Ясно, сега виждам, че ползваш Media queries.

@Bogo

Да, то няма друг начин със css  другия вариант е javascript и зареждане на втори шаблон, но по мое мнение този начин е по-добър. Реално можеш да си направиш всички нужни модификации по шаблона.

@Bogo

Тези дни си поиграх от към скоростно зареждане, защото със времето беше станал доста бавен, а това не е добре.
Има още аванс, но за сега и така е добре. тествах го със смартфон направо лети.  :)

Вискяр

Quote from: @Bogo on February 12, 2014, 03:16:46 PM
Да, то няма друг начин със css  другия вариант е javascript и зареждане на втори шаблон, но по мое мнение този начин е по-добър. Реално можеш да си направиш всички нужни модификации по шаблона.
Много добро решение!
Всеки скрипт и мод товари допълнително. Това му харесвам на SMF - лекотата и бързината.
Не мога да го тествам сега, но скоро ще го разгледам.
Вече имам доста потребители с мобилен достъп. А малко от тях ще се сетят да цъкнат на WAP2 бутона.

Относно форума ти:
- малко в повече ми идва скролирането;
Относно onpage SEO:
- имаш само 10% текст, опитай да го увеличиш;
- съдържание на текст: думите мерцедес и mercedes са ти на 4-то и 5-то място по честота, а форум - на 7-мо място. Добре ще е да ги увеличиш и придвижиш нагоре. (На първо място ти е "класа", следвана от "re" и "2014")

@Bogo

Колега Вискяр, знам за всичко това, но целта е друга.  :)

Да, форума  доста трябва да се скролира, но така го искат, а и аз така съм свикнал :), не е на 7-ма позиция, а на 4-та е, но не гоня тази комбинация, защото всеки пише в гугълка това което го интересува, с една дума темите са на първите позиции.  :)
Скоро ще имам решение за мобилно устройство, подобно като Тапаталк, но без товар.  ;) В случая SMF ме кефи на макс :) , защото мога да правя всичко което ми е нужно без да търся модули или нещо подобно.

Поздрави!

Advertisement: