Advertisement:

Author Topic: Създаване на таблиза ?  (Read 4364 times)

Offline damagem

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 15
Създаване на таблиза ?
« on: April 07, 2015, 01:27:50 PM »
Здравейте мъчих се и не ми се получи затова търся малко жокери :)

Искам да направя таблица в която да нанеса   
Храна                  Въглехидрати          Белтъчини      Мазнини     Калории

Хляб                            11                            11                11                11


Нещо такова ,но да не си играя на ръка ами всичко да е добре подравнено и цифрите и имената да са едно под друго :)

Offline Hristo

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 319
  • Gender: Male
Re: Създаване на таблиза ?
« Reply #1 on: April 07, 2015, 02:27:27 PM »
В редактора си има бутон за вмъкване на таблица. Началния код е:
Code: [Select]
[table]
[tr]
[td][/td]
[/tr]
[/table]
Ако имаш понятие от HTML значи веднага ще разбереш как се работи. Ако ли не, накратко
Code: [Select]
[tr][/tr] - това е един ред
Code: [Select]
[td][/td] - това е една клетка в реда
Само трябва да направиш колкото са ти нужни редове и най-добре да вмъкнеш в тях по равен брой клетки. След това попълваш данните в клетките.

Ако имаш да правиш много таблици по-лесно ще стане като правиш таблицата примерно в ексел (аз ползвам либре офис, но в ексел също би трябвало да става). След това я записваш като HTML. Отваряш файла в текстови редактор и заместваш < с [ и > с ], след това почистваш чрез заместване всичко, което се намира в таговете, например [td align="left"] - изтриваш align="left". Като почистиш всичко копираш от
Code: [Select]
[table] до [/table] и го вмъкваш в поста.


Offline damagem

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 15
Re: Създаване на таблиза ?
« Reply #2 on: April 07, 2015, 02:54:25 PM »
Благодаря за пояснението получи се :) само да попитам това има ли възможност по някакъв начин който да не отнема много време да се направи в табличка или трябва да ги започна едно по едно да ги въвеждам в exel :)

Offline Hristo

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 319
  • Gender: Male
Re: Създаване на таблица ?
« Reply #3 on: April 07, 2015, 04:56:57 PM »
Остава само да се изчистят ненужните неща и да се заменят скобите с квадратни такива и да замениш th таговете с td. Най-добре го направи сам, за да се научиш. Иначе ето как ще изглежда (нужно е само леко да се форматира заглавния ред):

Offline damagem

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 15
Re: Създаване на таблиза ?
« Reply #4 on: April 07, 2015, 05:20:26 PM »
Жив и ЗДРАВ да си ! Получи се отлично !  8)