Advertisement:

Author Topic: 2.1 problemi sa bazom  (Read 701 times)

Offline ppedja

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 47
2.1 problemi sa bazom
« on: April 27, 2019, 10:04:12 AM »
Podigao sam, (upgrade sa 2.0.15) 2.1 RC2 verziju. Prošlo sve OK, međutim, greške:

Field 'karma_bad' doesn't have a default value
Datoteka: /home/******/public_html/forum/Sources/Subs-Post.php
Linija: 1789

Field 'is_solved' doesn't have a default value
Datoteka: /home/******/public_html/forum/Sources/SplitTopics.php
Linija: 649

su pretp. uzrokovane što sam na 2.0.15 imao modove poput: Karma, Topic Solved ... isl. koji prave svoje tabele u bazi. (nisu deinstalirani pre upgrade-a)
Ako te tabele sada izbrišem iz baze, hoće li to rešiti problem u 2.1 RC2?
Ima li neki mod/php koji resetuje bazu tj. sve tabele koje modovi prave?
Kako kroz phpmyadmin da obrišem sve tabele koje su "višak"?

(smf 2.1 RC2 mi je na zasebnom serveru, nije live forum, instalirao sam radi testiranja funkcija)

Gde se u 2.1 RC2 vidi ime i šifra za bazu podataka, ne mogu da pronađem?

Offline GigaWatt

  • The Smiley Guy
  • Support Specialist
  • SMF Hero
  • *
  • Posts: 2,045
  • Gender: Male
    • Macedonian electronics forum
Re: 2.1 problemi sa bazom
« Reply #1 on: April 27, 2019, 04:28:05 PM »
Ako te tabele sada izbrišem iz baze, hoće li to rešiti problem u 2.1 RC2?

Bi trebalo.

Sepak, podobro e samo da im dodadesh default value NULL i da gi ostavish taka.

Kako kroz phpmyadmin da obrišem sve tabele koje su "višak"?

Instaliraj chista 2.1 i vidi broj na tabeli i koloni, sporedi so tvojata baza, izbrishi gi onie koi gi nema vo chistata 2.1 instalacija.

Gde se u 2.1 RC2 vidi ime i šifra za bazu podataka, ne mogu da pronađem?

Ima nov Settings file vo 2.1. Ne znam tochno kade e, no moze da probam da go najdam na mojata test instalacija ;).
"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"A 500 error loosely translates to the webserver saying, "WTF?"..."

Offline Dzonny

  • Local Moderator
  • SMF Super Hero
  • *
  • Posts: 11,915
  • Gender: Male
  • No sleep...
    • dzontra.nikola on Facebook
    • Dzonny on GitHub
    • dzontranikola on LinkedIn
    • @opusteniforum on Twitter
    • Samo opusteno
Re: 2.1 problemi sa bazom
« Reply #2 on: May 03, 2019, 05:27:43 AM »
Kao što je rečeno iznad, možeš obrisati uz oprez te tabele, ne znam sad tačno kako izgledaju i šta je u njima budući da ne koristim te modove. Ali svakako ti nije live forum pa i nije strašno ako nešto zaškripi. Generalno neće škoditi i da te tabele ostanu u bazi, svakako ih nećeš koristiti odnosno neće se pozivati iz aktuelnih fajlova, tako da nisu ni bitne toliko.
Šifra se nalazi u settings.php fajlu, kao što je to bilo u 2.0.x verzijama.

Offline ppedja

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 47
Re: 2.1 problemi sa bazom
« Reply #3 on: May 03, 2019, 08:35:46 AM »
Postavio sam null na is_solved koloni i proradilo je deljenje teme.
Postavio sam null na blog_alias koloni i proradilo je kreiranje novog foruma.
Postavio sam null na karma_bad ali i dalje nije moguće napisati novu poruku/post ??!

Međutim, u međuvremenu mi je hosting (na moj zahtev) ponovo kopirao celokupan sadržaj sa live servera, dakle ponovo imam kopiju 2.0.15 na drugom serveru.

ALI, sada već tu na 2.0.15 imam ove greške kao što sam napisao u prvom postu gore, a mislio sam da su vezane za 2.1RC2 ?!
Ne mogu da napišem post, podelim temu...
Razlika na drugom serveru tj. je što je u settings.php localhost zamenjen sa mysql, ako to ima neke veze...
Takođe ne mogu da pristupim phpmyadmin dok ne resetujem šifru, ne znam zašto je tako?
U čemu sada može da bude problem? Konfiguracija drugog servera (mysql, php) ima uticaja?

Offline GigaWatt

  • The Smiley Guy
  • Support Specialist
  • SMF Hero
  • *
  • Posts: 2,045
  • Gender: Male
    • Macedonian electronics forum
Re: 2.1 problemi sa bazom
« Reply #4 on: May 04, 2019, 01:01:23 PM »
Šifra se nalazi u settings.php fajlu, kao što je to bilo u 2.0.x verzijama.

Neli se koristeshe nekoj nov settings fajl u 2.1 ???.

Postavio sam null na karma_bad ali i dalje nije moguće napisati novu poruku/post ??!

Probaj izbrishi ja samo ovaa kolona, vidi dali ke proraboti taka ;).

Razlika na drugom serveru tj. je što je u settings.php localhost zamenjen sa mysql, ako to ima neke veze...

Toa e adresata na database server-ot. Najchesto e localhost, no sepak proveri vo cPanel koja adresa vika da ja koristish za database server.

Takođe ne mogu da pristupim phpmyadmin dok ne resetujem šifru, ne znam zašto je tako?

Da, ova nema logika... bez razlika na credentials, ako bazata e OK, bi trebalo da moze da ja vidish preku phpMyAdmin ???.

Si probal da iskoristish credentials za login vo cPanel vo phpMyAdmin? Nekoi host-ovi znaat taka da podesat, zavisi od host do hot ;).

U čemu sada može da bude problem? Konfiguracija drugog servera (mysql, php) ima uticaja?

Da, mozno e... no mozno e i nekoi mod-ovi da pravat problemi. Probaj ischisti gi tabelite i kolonite koi gi nema vo chista 2.0.x instalacija i probaj napravi upgrade na forumot taka. Ako nemash problemi potoa, znachi nekoja tabela ili kolona pravela problem ;).
"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"A 500 error loosely translates to the webserver saying, "WTF?"..."

Offline ppedja

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 47
Re: 2.1 problemi sa bazom
« Reply #5 on: May 04, 2019, 06:37:56 PM »
Karma_bad sam trebao da postavim na null u members tabeli, a ja sam to radio u messages tabeli. Verovatno će to rešiti problem. Mada opet ostaje pitanje šta je uzrok tog problema.

Probao sam sa prvo sa credentials za Cpanel, ali bez uspeha. Hosting mi je onda rekao da moram da resetujem šifru za Cpanel da bi mogao pristupiti i phpmyadmin.

Nakupilo u bazi dosta kolona/tabela koje ne služe ničemu jer tih mod-ova više nemam, vrlo rado bih sve to očistio/obrisao i ostavio samo ono što zahteva čist SMF 2.0.15. Ima li neko uputstvo za tu rabotu?


Offline GigaWatt

  • The Smiley Guy
  • Support Specialist
  • SMF Hero
  • *
  • Posts: 2,045
  • Gender: Male
    • Macedonian electronics forum
Re: 2.1 problemi sa bazom
« Reply #6 on: May 04, 2019, 08:05:07 PM »
Probao sam sa prvo sa credentials za Cpanel, ali bez uspeha. Hosting mi je onda rekao da moram da resetujem šifru za Cpanel da bi mogao pristupiti i phpmyadmin.

Mozno e da imaat oni zaebano neshto ::). Zatoa i ti rekle deka treba da resetirash password na cPanel za da moze da pristapish do phpMyAdmin. Bez razlika, resetiraj password, pa potoa probaj da vlezesh u phpMyAdmin ;).

Nakupilo u bazi dosta kolona/tabela koje ne služe ničemu jer tih mod-ova više nemam, vrlo rado bih sve to očistio/obrisao i ostavio samo ono što zahteva čist SMF 2.0.15. Ima li neko uputstvo za tu rabotu?

Ako mislish na toa shto treba da brishes, a shto ne... sakav neshto vakvo da napisham vo Angliskata sekcija na forumov, ama ne sum stignal :-\.

Kako i da e, ne e mnogu teshko. Prvo, napravi backup na originalnata baza (onaa so fazla koloni i tabeli). Potoa, instaliraj chista 2.0.x instalacija u nekoj subdir ili u sobdomain. Otvori phpMyAdmin i otvori ja taa baza. Potoa, sredi go tvojot forum (ako ne ti e upload-irana bazata, upload-iraj ja, sredi paths, URLs, dirs, itn. so repair_settings.php) i vidi dali raboti kako shto treba, dali go otvora ;). Ako se izgleda OK, otvori ja potoa bazata na tvojot forum vo phpMyAdmin i postavi gi dvete otvoreni bazi u phpMyAdmin vo dva taba eden do drug. Toa shto nema vo chista 2.0.x instalacija, brishi od tvojata baza (drop column, drop table). Toa shto ima, ostavi i vo tvojata baza. Na kraj, izbrishi gi fajlovite na tvojot forum (ne gi chepkash attachments, ako imash i custom attachments dir napraveno, i toa ostavi go) i stavi novi fajlovi (large upgrade pack), izbrishi shto treba za upgrade (upgrade.php, upgrade.sql... imashe i nekoi drugi... ne mi teknuva vo momentov), pak pushti go repair_settings.php i smeni shto treba za da raboti forumot i generalno... toa e toa :). Bi trebalo se da raboti kako shto treba i da biesh na 2.0.15 bez nikakov update i prazen package manager :). Moze na posledniot run na repair_settings.php i da izvadish integration hooks, nema nishto od toa da ti treba ako nemash mod-ovi ;).

E potoa, na chisto, najverojatno nema da ima problemi ako napravish upgrade na 2.1 RC2 ;).
"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"A 500 error loosely translates to the webserver saying, "WTF?"..."