Advertisement:

Author Topic: error log bertimbun  (Read 14356 times)

Offline noorim07

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 10
error log bertimbun
« on: December 19, 2010, 11:13:02 PM »
../smforum/index.php?action=viewErrorLog;desc;filter=session;value=16260cb08b352f3ff80ef3772e641381
Apply Filter: Only show the errors with the same message
Tidak boleh mengambil fail bahasa 'ThemeStrings.malay-utf8'.
   
Apply Filter: Only show the error messages of this member admin    Today at 12:01:25
Apply Filter: Only show the error messages of this IP address 60.50.101.67      Apply Filter: Only show the error messages of this session 16260cb08b352f3ff80ef3772e641381
Apply Filter: Only show the error messages of this URL ../smforum/index.php?action=viewErrorLog;desc;filter=session;value=16260cb08b352f3ff80ef3772e641381
Apply Filter: Only show the errors with the same message
8: Undefined index: account
..smforum/Themes/default/Errors.template.php (main_above sub template - eval?)
Line: 606
   
Apply Filter: Only show the error messages of this member admin    Today at 12:01:25
Apply Filter: Only show the error messages of this IP address 60.50.101.67      Apply Filter: Only show the error messages of this session 16260cb08b352f3ff80ef3772e641381
Apply Filter: Only show the error messages of this URL ../smforum/index.php?action=viewErrorLog;desc;filter=session;value=16260cb08b352f3ff80ef3772e641381
Apply Filter: Only show the errors with the same message
8: Undefined index: layout
File: ..l/smforum/Themes/default/Errors.template.php (main_above sub template - eval?)
Line: 605
   
Apply Filter: Only show the error messages of this member admin

boleh bantu saya? saya guna tema Omega dgn guna bahasa melayu....error log saya bertimbun sampaikan senak server...saya tak dapat nak kenalpasti error, harap dapat bantuan. tk

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: error log bertimbun
« Reply #1 on: December 26, 2010, 08:18:12 PM »
Boleh... Tak ada masalah... senaraikan semua mod yang ada... kalau boleh lampirkan fail log error tu... Kalau besar sangat dan tak boleh dilampirkan, buat macam kat OP tadi, senaraikan error2 utama sahaja. Nanti saya cuba tengokkan... So far macam ada error kat fail ni: Errors.template.php

Kalau tak ada mod yang ubah fail ni, gantikan fail ni dengan fail asal (default) daripada fail instalasi.

Offline noorim07

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 10
Re: error log bertimbun
« Reply #2 on: December 29, 2010, 10:46:25 PM »
mcmne nak lampir fail error log tu? ....OP tu apa?

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: error log bertimbun
« Reply #3 on: December 30, 2010, 06:01:47 AM »
OP tu ialah ringkasan kepada Opening Post. Error log tu saya dah tengok dan dapati bahawa ia berpunca daripada fail bahasa Melayu. Untuk makluman fail bahasa Melayu untuk versi 1.1.x tidaklah sempurna penterjemahannya dan boleh mendatangkan masalah error yang banyak. Ini adalah kerana ia dibuat secara synchronize (automatik) dengan SMF 2.0 RCx dan bukan secara manual. Justeru saya secara peribadi tidak menggalakkan penggunaannya untuk SMF 1.1.x.

Bagaimanapun untuk versi SMF 2.0 RCx, saya bertanggungjawab memastikan penterjemahannya tidak mendatangkan sebarang masalah kerana saya merupakan penterjemah utama (tunggal) untuk versi ini. Sekiranya saya ada masa, saya akan cuba menyemak versi bahasa untuk SMF 1.1.x (saya tak boleh janji yang ni).

Buat masa ini, elakkan menggunakan bahasa Melayu. Saya akan cuba set  forum awak kepada Bahasa Inggeris (English) dan lihat sekiranya masalah ini hilang.

EDIT: Selepas mengubah kepada English, forum awak berjalan dengan tiada masalah. Kekalkan ini buat sementara waktu sehingga masalah fail Bahasa Melayu untuk SMF 1.1.x diselesaikan. Saya akan maklumkan kepada bahagian bahasa mengenai masalah ini dan menahan semua muatturun Bahasa Melayu daripada server bagi mengelakkan penguna lain menghadapai masalah yang sama.
« Last Edit: December 30, 2010, 06:06:52 AM by ahrasis »

Offline noorim07

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 10
Re: error log bertimbun
« Reply #4 on: December 30, 2010, 06:53:18 AM »
tqvm....bagitau sikit apa dibuat menu ada dropdown....sebelum ni tak da..

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: error log bertimbun
« Reply #5 on: December 30, 2010, 06:55:25 AM »
Ada beberapa string dalam terjemahan Bahasa Melayu untuk SMF 1.1.x yang bermasalah. Jadi menu dan beberapa masalah tidak dapat dipaparkan. Saya dah sarankan ke bahagian bahasa (internationalization) untuk menarik balik terjemahan Bahasa Melayu SMF 1.1.x kerana masalah-masalah yang timbul.

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: error log bertimbun
« Reply #6 on: December 30, 2010, 09:51:06 AM »
Ada beberapa mod yang mungkin bermasalah dalam forum awak. Terutama yang berkaitan login, registration dan boardindex. Cuba semak mod yang awak gunakan.

Kedua, mungkin ada masalah string dalam fail theme awak (Omega). Nanti saya siasat kemudian. Agak sibuk sikit buat masa ni.

Ketiga, masalah Bahasa Melayu sedang cuba diatasi oleh team SMF. Ada beberapa baris yang menyebabkan errors sedang diperbetulkan. Errors berpunca daripada pengambilan terus terjemahan daripada 2.0 RCx ke 1.1.x yang mana kodnya adalah sedikit berbeza.

Saya akan update bila ada kelapangan.

Buat sementara waktu kekalkan bahasa default forum kepada Bahasa Inggeris. Untuk pengguna menggunakan Bahasa Melayu, mereka boleh mengubahnya dalam profil masing-masing. Ini akan menghilangkan masalah menu buat sementara waktu sehingga Bahasa Melayu untuk SMF 1.1.x diperbetulkan.

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: error log bertimbun
« Reply #7 on: December 30, 2010, 10:15:13 AM »
Buat masa ni kami sudah ada penyelesaian sementara. Sila gunakan upload fail ini dalam semua language folder theme anda:

http://www.simplemachines.org/community/index.php?action=dlattach;topic=415246.0;attach=165167

Untuk fail bahasa Melayu di bawah, sila extract di folder language default theme sahaja.

http://www.simplemachines.org/community/index.php?action=dlattach;topic=415246.0;attach=165160
http://www.simplemachines.org/community/index.php?action=dlattach;topic=415246.0;attach=165161

Offline noorim07

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 10
Re: error log bertimbun
« Reply #8 on: December 30, 2010, 07:35:12 PM »
ok maaf nak tanya...link tu bila saya klik it goes blank. cmne nak buat?

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: error log bertimbun
« Reply #9 on: December 31, 2010, 08:51:56 AM »
Link yang saya bagi ialah link donwload. Sepatutnya bila klil dia akan pop up dan tanya nak download fail tu atau tidak. Gunakan firefox kalau nak mudah. Kalau guna internet explorer kena klik line kuning pada browser untuk bagi kebenaran download. Kalau tak dapat download juga, bagi tau saya.

Offline noorim07

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 10
Re: error log bertimbun
« Reply #10 on: January 02, 2011, 06:58:24 AM »
memang guna FF...masalah masih sama. tk

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: error log bertimbun
« Reply #11 on: January 03, 2011, 02:39:06 PM »
Saya reupload semula di sini. Cuba muatturun sekali lagi.

Offline noorim07

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 10
Re: error log bertimbun
« Reply #12 on: January 05, 2011, 10:21:27 PM »
dah boleh dl...pehtu nak uplod to which file. perinci sikit bab ni sbb saya tak cekap IT

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: error log bertimbun
« Reply #13 on: January 06, 2011, 09:54:24 AM »
Fail2 Bahasa Melayu tu upload dan extract di dalam folder language: http://ezbajukurung.com/smforum/Themes/default/languages/

Fail ThemeStrings.malay-utf8.php tu upload ke http://ezbajukurung.com/smforum/Themes/omega/languages/

Nanti update kat sini bila dah sudah ok? Kami nak periksa sama ada masalah error tu dah hilang atau tidak.

Offline noorim07

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 10
Re: error log bertimbun
« Reply #14 on: January 07, 2011, 09:53:24 AM »
sudah uplod......

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: error log bertimbun
« Reply #15 on: January 13, 2011, 05:47:17 AM »
Maaf saya kurang sihat kebelakangan ni disebabkan perubahan "extreme" cuaca di sini. Nanti saya periksa laman forum awak dan pastikan sama ada masalah errot tu masih ada lagi atau sudah diselesaikan.

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: error log bertimbun
« Reply #16 on: January 14, 2011, 02:53:58 PM »
sudah uplod......
Maaf, kami dah selesai semak forum awak tapi masalah error tu masih ada. Tolong re-upload semua semua fail2 bahasa Melayu ke folder yang telah dinyatakan. Pastikan semua fail2 tu memadamkan dan menggantikan fail2 bahasa Melayu sedia ada. Jalan termudah ialah memadamkan semua fail2 bahasa melayu terlebih dahulu dan memuatnaikkan fail2 yang baru.

Offline noorim07

  • Semi-Newbie
  • *
  • Posts: 10
Re: error log bertimbun
« Reply #17 on: January 17, 2011, 07:17:02 PM »
o..o...saya dah lupa fail2nya....u mean fail dalam folder language tu ke?

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: error log bertimbun
« Reply #18 on: January 18, 2011, 03:50:35 PM »
Ya. Fail-fail dalam language folder.

Biasanya dalam Themes/default/languages/

Guna fail-fail yang dilampirkan hari tu ya (kat sini: http://www.simplemachines.org/community/index.php?topic=413980.msg2900834#msg2900834)

Offline ahrasis

  • SMF Hero
  • ******
  • Posts: 4,921
  • Gender: Male
  • Busy mode is on.
    • ahrasis on GitHub
    • ahrasis on LinkedIn
    • ElkArte Malaysia
Re: error log bertimbun
« Reply #19 on: February 14, 2011, 05:52:02 AM »
Selepas menukarkan bahasa forum awak ke English, saya dapati masalah awak masih kekal dan log error berterusan tanpa henti. Menukarkan bahasa forum awak ke Melayu akan hanya menokok masalah tersebut.

Buat masa ini saya tidak lagi membantu sebagai Support Team Apprentice, jadi saya sarankan awak membuka satu topik di bawah Support for 1.x bagi mendapatkan bantuan lanjut.