• Welcome to Simple Machines Community Forum. Please login or sign up.

Pojavljuju se upitnici umjesto č ili đ...

Started by akoladica, January 24, 2012, 04:49:34 AM

Previous topic - Next topic

akoladica

January 24, 2012, 04:49:34 AM Last Edit: January 24, 2012, 05:51:55 AM by Branko.
Na forumu nedavno dignutom iz 1.0.14 se pojavjuju upitnici umjesto č ili đ. Pojavljuje se i u postovima i u nazivima topica

Kako to popraviti? forum je trenutno na hr_HR.utf8.

Hvala

Branko.

Strong people don't put others down, they lift them up.
A clever person solves a problem. A wise person avoids it.

Prometheuss

Moras imati ovo Settings.php datoteci:

$db_character_set = 'utf8';

Tacnije linija 64.

Zezno si negdje kad si instaliro forum,Vjerovatno export/inport baze

akoladica

Quote from: mr_Decker on January 24, 2012, 12:12:24 PM
Moras imati ovo Settings.php datoteci:

$db_character_set = 'utf8';

Tacnije linija 64.

Zezno si negdje kad si instaliro forum,Vjerovatno export/inport baze

Moze biti da je doslo do problema sa exportom i inportom.

ovo mi pise na linij 63: $db_character_set = 'utf8'; u navedenom settings.php.

Odoh izcitati ove druge dane opcije.
hvala

akoladica

Probao i sve opcije iz drugog posta, no nema nista :(.

Neka druga ideja?

Zuća

sigurno nisi probao sve opcije iz drugog posta...nego si samo prelistao i dalje te mrzi..
konvertuj bazu na UTF-8

idi u admin panel - >Maintenance -> forum Maintenance - > Database  ...pa zatim na dnu imas "Convert HTML-entities to UTF-8 characters"

akoladica

Probao sam sve opcije iz drugog posta.
Jucer sam jos, (a i danas) admin panel - >Maintenance -> forum Maintenance - > Database  ...pa zatim na dnu imas "Convert HTML-entities to UTF-8 characters", probao i ne radi.

Mislim da se to dogodilo jer sam radio upgrade from 1.014, a jos onda nisam pazio na slova sa kvacicom.

Madzgo

Sačuvaj ovaj kod kao neki_fajl.php

Prvo izmijeni ove podatke na vrh (username, pass, db)

Onda ubaci taj fajl u root foruma

pokreni tvojforum.com/neki_fajl.php

<?php

$host 
'localhost';
$user 'username';
$pass 'password';
$db 'database';

// your connection
mysql_connect($host$user$pass);
mysql_select_db($db);

// convert code
$res mysql_query("SHOW TABLES");
while (
$row mysql_fetch_array($res))
{
    foreach (
$row as $key => $table)
    {
        
mysql_query("ALTER TABLE " $table " CONVERT TO CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_general_ci");
        echo 
$key " =&gt; " $table " CONVERTED<br />";
    }
}

// close connection
mysql_close();
?>

akoladica

dobijam ovu gresku

"Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/moj_forum/public_html/forum/test.php on line 17"

?

hvala

Dzonny

Šta ti je fajl test.php ?
Probaj da taj fajl skineš na računar i obrišeš sa servera, onda uradiš što je Madzgo preporučio pa vratiš fajl na server kad to završiš.

akoladica

Quote from: Dzonny on January 25, 2012, 08:20:23 AM
Šta ti je fajl test.php ?
Probaj da taj fajl skineš na računar i obrišeš sa servera, onda uradiš što je Madzgo preporučio pa vratiš fajl na server kad to završiš.

Pa test.php je  onaj sto spominje Madzgo, tj. u njegovom postu ga on naziva: neki_fajl.php

Advertisement: